Skocz do zawartości

Petrbilt Firetruck Revell 1:25 (short histoire :D)

Marak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. rozpoczynam kolejną relację. Z założenia ma ona być krótka, bo niedawno model ten budował Mark666 i raczej mu nie dorównam. Skupię się tylko na tym co uda mi się zmienić.

Model dostarczany jest w wielkim pudle, szybko okazało się dlaczego.

m_Peter_15-05-08_00_zpsgaber0ry.jpg

Żałuję, że po jego otworzeniu od razu wziąłem się za wycinanie i klejenie ramy oraz silnika

m_Peter_15-05-08_01_zpsqaa7wthq.jpg

Bo po jej wykonaniu okazało się, że w pudle jest komplet części do zabudowy zestawu 3-osiowego. Nawet kół jest odpowiednio więcej. Dużo wiecej jest też różnych części jak zbiorniki paliwa i powietrza.

W tym samym czasie okazało się, że firma z którą współpracuję dysponuje laserem do cięcia papieru. Zacząłem myśleć, czy nie dałoby się go jakoś wykorzystać. Wybór padł na osłony rur wydechowych. W zestawie są z pełnego plastiku. Wiercenie nie wchodziło w rachubę bo otwory są podłużne.

Szybko zrobiłem próbę. Otwory o wymiarach 1,8 x 0,7 mm. Odstęp miedzy otworami 0,4 mm.

m_Peter_15-05-24_01_zpsqdcokopt.jpg

m_Peter_15-05-24_02_zpskrxjqpj9.jpg

Z dwóch połówek oryginalnych elementów odciąłem kołnierze:

m_Peter_15-05-24_03_zpsnugiwexs.jpg

które przykleiłem do pozostałych dwóch połówek. Do środka wkleiłem pręt imitujący rurę wydechową.

m_Peter_15-05-24_04_zpsm3nqbw5p.jpg

Teraz mogłem odciąć pozostałe fragmenty osłon. Następnie pomalowałem wnętrze farbą Billmodel.

m_Peter_15-05-24_05_zpsdnf0b9o6.jpg

Przykleiłem papierowe osłony...

m_Peter_15-05-24_06_zps8m8cskyb.jpg

... i pomalowałem z zewnątrz.

m_Peter_15-05-24_07_zpsopodvstf.jpg

Oczywiście maja zasadniczą wadę, że są bardzo delikatne. Mogłem je zrobić z trochę grubszego papieru i zostawić więcej ścianki. Tak otwór 0,6, a ścianka 0,5 mm byłoby korzystniej dla wytrzymałości.

Jak tylko skończą się te upały nastąpi ciąg dalszy.

Witaj Marak,

Wydaje mi się, że najważniejsze jest to, żeby model był jak najbardziej zbliżony wyglądem do oryginału, a niekoniecznie wytrzymałością materiałów. Pomyśl co by było, gdybyś prawdziwego Peterbilda pomniejszył do skali 1:25 i ścisnął wielkimi paluchami osłony rur, czy inne części. Okazałoby się, że oryginał pomniejszony do 1:25 jest dużo delikatniejszy, niż np model plastikowy w 1:25 powiększony do wielkości oryginału.

Świetny pomysł miałeś z tymi osłonami. Co prawda ortodoksi plastiku mogą marudzić, że użyłeś papieru. Ale z drugiej strony, gdyby wcześniej przed fototrawieniami upowszechniły się elementy cięte laserowo, to przed takim samym dylematem staliby dziś "blacharze" . Osobiście uważam, że najważniejsza jest replika, a nie materiał, z którego jest zrobiona. Grunt, żeby wszystko wyglądało tak jak w oryginale .

Osłony wyszły super

Wiedziałem, że tak będzie po tym, jak opowiedziałeś o swoim pomyśle w Krakowie.

Moim zdaniem tektura świetnie sprawdza się w skali 1:24 i należy ją stosować bez "skrupułów".

Co do delikatności Twoich "ażurów": daj nalepkę "nie dotykać - gorące" i po sprawie

Dzięki za zainteresowanie.

Prace powoli postępują. Naciąłem się na farbę Gunze H77 Tire Black. Pomalowane nią opony błyszczą jak...

Robiłem kilka prób aero i pędzlem i zawsze powierzchnia jest błyszcząca. Teraz kupiłem MM 4605 Burnt Umber

i opony już są realistyczne, ale nie zdążyłem zdjęć zrobić.

m_Peter_15-05-25_01_zpsapbh3pqa.jpg

m_Peter_15-05-25_02_zps7mjgfgxt.jpg

m_Peter_15-05-26_01_zpsd1ijzuaz.jpg

m_Peter_15-05-26_02_zpsbzr0al2h.jpg

Robiąc trochę "nie po kolei" skleiłem tylną budę i dorobiłem imitację zawiasów. Nie wiem czemu, nie pomyślałem o otwieranych szafkach. Ten model, aż się o to prosi, bo przeróbka jest bardzo prosta, ale po sklejeniu w całość już byłoby trudno.

m_Peter_15-05-08_02_zps6qb51rmo.jpg

Fajnie to wygląda

Jak dla mnie to troszkę dziwne, że w modelu ciężarówki jest tyle kolorów

Sporo pracy przed Tobą

Ostatnia fotka wygląda znajomo (zawiasy). Zmagam się z nimi w bieżącym warsztacie.

Działaj tak dalej, idzie Ci świetnie

...Jak dla mnie to troszkę dziwne, że w modelu ciężarówki jest tyle kolorów

Merytorycznie nie znam się na kolorach amerykańskich ciężarówek. Rama czerwona wg Revella. Natomiast pozostałe kolory wziąłem z wątku Mark666, gdzie koledzy doszli do porozumienia, że silniki w Peterbiltach były w tym czasie malowane na żółto, a skrzynie biegów na niebiesko.

Mały postęp: zbiorniki.

m_Peter_15-06-03_03_zpsn77x76ye.jpg

m_Peter_15-06-03_02_zpstugp89ok.jpg

I przymiarka tyłu. Trochę razi ta szpara nad drzwiami, ale nie szpachlowałem bo w oryginale też tak jest (górna blacha jest przynitowana i jest dość widoczne łączenie). Pod linią łączenia dojdzie jeszcze srebrna listwa, więc nie będzie chyba tak razić.

m_Peter_15-06-03_01_zpsxylohj0x.jpg

...Ja w swoim nie miałem opcji 3-osiowej. ...

To ciekawe zjawisko. Bo ja na jednej ramce miałem 2 rodzaje podłużnic do ramy, a na innej 10 felg obok siebie. Tylko model kupiłem na Al..gro, bez oryginalnego opakowania. Możliwe, że ktoś pozamieniał ramki. Ale numery części zgadzają się z instrukcją.

Prace powoli idą do przodu. Okres wakacyjny, to i ja na luzie. To sobie skleję kawałek kabiny

m_Peter_15-06-20_01_zpsjziegblb.jpg

a czasem pomajstruję z tyłem

m_Peter_15-06-20_02_zpspavdygrf.jpg

Zginęła mi gdzieś oryginalna siatka od chłodnicy, więc dorobiłem z siatki miedzianej

m_Peter_15-06-20_03_zpsmnsula9l.jpg

Tablica wskaźników z oryginalnej pożółkłej kalki nie wyglądała za ciekawie

m_Peter_15-06-26_01_zpsrdwjmu80.jpg

więc przy pomocy drukarki i lasera do cięcia...

m_Peter_15-06-26_02_zps0315hiyk.jpg

...dorobiłem nową. Gdybym jeszcze umiał malować imitację drewna to byłoby super. (PS. To zdjęcie robiłem gorszym aparatem, więc duże ziarno widać)

m_Peter_15-06-26_04_zpspbzwow5w.jpg

Tak wygląda po złożeniu. Uszczelki na drzwiach się wytarły bo...

m_Peter_15-06-26_05_zpskwmi0nmf.jpg

... próbując przepchnąć przyschnięty klej w igle, wystrzeliłem dwoma kroplami na odległość 1 m, trafiając prosto w szybkę kabiny.

(Może powinienem zmienić hobby na strzelectwo)

m_Peter_15-06-26_06_zpsrj0vomoy.jpg

Na szczęście intensywna polerka doczyściła szybki, przy okazji ścierając prawie wszystkie uszczelki.

(Tu już odnowione).

m_Peter_15-06-26_07_zpsgofesq2g.jpg

Szybki w ciężarówkach Revella to jednak chyba zawsze porażka. Tradycyjnie brak szybek do przednich drzwi. Pewnie w Revellu pracują miłośnicy cabrioletów i wolnych przewiewów, bo wystarczy przypomnieć relację kolegów którzy robili Unimoga w wersji pługo-odśnieżarki, też bez bocznych szybek.

Poza tym, te szybki co są, mają grubość ok 2 mm i potężne zaczepy widoczne po wklejeniu. Muszę kupić jakąś fajną folię i od następnego modelu zrezygnować całkiem z fabrycznych szybek. Ma ktoś jakieś propozycje odnośnie takiej folii lub bezbarwnego polistyrenu, bo plexi w sklepach zaczyna się chyba od 1,5 mm.

Co do szyby to jeśli chcesz mieć grubość w skali to możesz kupić folię do bindowania 250mic ale przyznam sie ze nie wiem jak to sie zachowa, jest dosyc cienkie i może być ciężko zrobić równą tafle, jednak masz gwarantowaną idealną przejrzystość

ewentualnie folia do laminowania 150mic i puszczasz to przez laminarkę, masz idealnie przezroczysta dosyć twardą taflę folii

...ewentualnie folia do laminowania 150mic i puszczasz to przez laminarkę, masz idealnie przezroczysta dosyć twardą taflę folii

Nie bardzo rozumiem ostatniego zdania. Samą folię mam puścić przez laminarkę. Co to niby ma dać? Ta folia jest bardzo miękka, nawet po zalaminowaniu wizytówek. Wydaje mi się, że powinna to być folia ok. 04-05 mm aby miała odpowiednią sztywność, ale piszę to czysto teoretycznie.

Fajnie wygląda ta ciężarówka. Kibicuję. Co do faktury drewna, to namocz kawałek gąbki farbą olejną w kolorze brązu. Potem gąbkę z farbą wytrzyj o ręcznik papierowy, a potem taką techniką suchego pędzla nanieś smugi na deskę rozdzielczą. Sorry ale lepiej nie umiem tego wyjaśnić.

...ewentualnie folia do laminowania 150mic i puszczasz to przez laminarkę, masz idealnie przezroczysta dosyć twardą taflę folii

Nie bardzo rozumiem ostatniego zdania. Samą folię mam puścić przez laminarkę. Co to niby ma dać? Ta folia jest bardzo miękka, nawet po zalaminowaniu wizytówek. Wydaje mi się, że powinna to być folia ok. 04-05 mm aby miała odpowiednią sztywność, ale piszę to czysto teoretycznie.

tak, puszczasz samą folię, sklada sie ona z dwóch arkuszy i nie jest idealnie przezroczysta, jezeli puscisz ja przez laminarke (powiedzmy 150mic ale są grubsze) otrzymujesz przezroczystą folię o grubości 300mic ktora jednoczesnie jet odrobine sztywniejsza

W moich szybkach były bardzo delikatne zaczepy. Minimalnie je można dojrzeć ale trzeba się położyć przed modelem aby ja zobaczyć Jako imitacji drewna ja używam takiej folii samoprzylepnej . W sklepach z tapetami można to dostać. Na odwrotnej stronie ma ona różne podziałki, linie i takie tam.

v2015062921511829533087.jpg

W moich szybkach były bardzo delikatne zaczepy. Minimalnie je można dojrzeć ale trzeba się położyć przed modelem aby ja zobaczyć...

Mój model to albo jakiś dziwny wypust, albo sprzedający nawrzucał ramek z różnych wersji. Na koniec postaram się pokazać co mi zostało. Może ktoś rozszyfruje z czego to pochodzi. Np. mam imitację sporych drzwi z blachy ryflowanej. Takie drzwi są raczej tylko w "strażakach", ale do mojego już niepotrzebne. A w szybach mam (jak widać na zdjęciu) potężne zaczepy.

...Jako imitacji drewna ja używam takiej folii samoprzylepnej.

No to udowodniłeś Mark666, że mam już mocno rozwiniętą demencję starczą. Mam pełne, ubite 2 reklamówki ścinków różnych tapet samoprzylepnych. (W pewnej manufakturze handlujacej tapetami, Pani akurat zamiatała podłogę.) Mam tam wszystko, drewnopodobne, chrom, srebro, złoto, półprzezroczyste, carbon, a nawet pokryte zamszem w kilkunastu kolorach. I leżą sobie spokojnie za szafą te moje skarby.

Narcyzik - dzięki za wyjaśnienie. Nie mam laminarki, ale gdzieś wykombinuję.

Ciąg dalszy.

Prace nad kabiną trwają. Dorobiłem boczne szybki. Uszczelki wykonałem z ćwierćwałka 1 mm, poleconego mi przez Coppercata. Jacku jak widzisz da się nawet nieźle zagiąć. Robiłem to całkiem na zimno. Po podgrzaniu, pewnie można uzyskać całkiem mały promień. Męcząc sie z wciśnieciem kabiny na kołki ustalające, po raz trzeci starłem srebrną farbę z obramówek drzwi. Trzeba będzie malować po raz kolejny.

m_Peter_15-06-29_01_zpswymotqlg.jpg

Okablowanie wewnątrz komory ściągnąłem z modelu Marka666.

m_Peter_15-06-29_02_zpsfrqiyoix.jpg

Buda już prawie gotowa. Główne elementy przyklejone. Pozostały do zrobienia światełka, lusterka itp.

Dopiero na zdjęciu zauważyłem, że przód zderzaka opada w dół. A zaklejony jest mocno. Trzeba to będzie chyba jednak rozciąć i skleić ponownie.

m_Peter_15-06-29_04_zpscw1sgtgk.jpg

m_Peter_15-06-29_03_zps40tpztpp.jpg

Nie mogłem się powstrzymać i przyłożyłem pakę, żeby zobaczyć jak wygląda całość.

m_Peter_15-06-29_05_zpsdgkjmbtw.jpg

...Rażą mnie tylko wycieraczki i chromy. Można coś z tym zrobić ?...

Odnośnie wycieraczek masz całkowitą rację. Wczoraj kleiłem prawie 12 godzin i tak o północy chciałem sobie jeszcze coś przykleić... i machnąłem te wycieraczki. Niestety, przykleiłem je też do szyby, więc ich raczej nie ruszę. A wyglądają rzeczywiście fatalnie. Zobaczę jeszcze na koniec. Jesli cały model dobrze wyjdzie to wymienię szyby.

Nie wiem, natomiast, co masz na myśli pisząc o chromach.

Pisząc o chromach miałem na myśli: felgi, zderzak, grill itp.

To oryginalny chrom, czy sam "robiłeś" ?

Może troszkę wash'a dobrze by mu zrobiło ?

Jak potrzebujesz wycieraczek, to może mógłbym pomóc. Tylko muszę znać wymiary (długość pióra).

Masz może fotki oryginałów ?

Pisząc o chromach miałem na myśli: felgi, zderzak, grill itp.

To oryginalny chrom, czy sam "robiłeś" ?

Może troszkę wash'a dobrze by mu zrobiło ?

Jak potrzebujesz wycieraczek, to może mógłbym pomóc. Tylko muszę znać wymiary (długość pióra).

Masz może fotki oryginałów ?

Chromy te co się świecą, są oryginalne, Revella. Te bardziej matowe, malowane Bilmodelami. W oryginale chromy są dość świecące. Wash przyjdzie, ale na koniec, bo do tych oryginalnych chromów wash się bardzo słabo trzyma, więc bym go rozmazał.

Odnośnie wycieraczek z chęcia skorzystam, ale nie teraz (tu nie muszą być tak ładne). W sobotę jadę na zlot samochodów pożarniczych i podejmę ostateczna decyzję, którego polskiego stara lub jelcza będę robił od podstaw, a wtedy będę potrzebował duuuużo części dorobić, więc jeszcze będziesz pewnie żałował, że wychyliłeś się z ofertą pomocy.

Upały zelżały, więc wracam do pracy. Model z grubsza złożony.

m_Peter_15-07-03_01_zpsbhhshrls.jpg

A teraz pochwalę się nowym nabytkiem. Teraz już nie mogę narzekać na sprzęt. Jeśli zdjecia będą kiepskie to znaczy, że fotograf do d..y.

Dla malkontentów, którzy twierdzą, że przyzwoity sprzęt zaczyna się od 4000 zł, a dobry od 8000, przekazuję informację, że aparat ma 4 razy lepsze parametry od super cyfrówki dla profesjonalistów z 1996 r.

m_nikon_zps0diyqxeq.jpg

Aparat przeszedł chrzest bojowy wodny (w dosłownym znaczeniu), kiedy 98 wozów pożarniczych uruchomiło swoje armatki.

m_nikon2_zpsqddkgyky.jpg

m_nikon3_zpsbbo7qtaf.jpg

W tych bardziej mokrych momentach zajęty byłem próbą przykrycia aparatu, a nie robieniem zdjęć.

Wracając do modelu. Zaczynam przyklejać drobiazgi, swiatła, trąbki i dużo chromowych listew.

m_Peter_15-07-08_02_zpsy7cafkym.jpg

m_Peter_15-07-08_01_zpspe6pnhlv.jpg

Jeszcze parę drobiazgów i znów będzie przerwa bo muszę zlecić wykonanie kalek, a coś nie chce mi się ich rysować.

• 2 weeks later...

Przedostatnia relacja.

Prawie wszystko złożone. Tradycyjnie trochę zabawy z wężami. Ponieważ jakoś żadna firma nie chce wypuścić imitacji węży, musiałem robić własne imitacje. Zacząłem od sznurówek, ale nie wyglądało to najlepiej, więc przeszedłem na gumki.

m_Peter_15-07-19_01_zpsu4ewvywj.jpg

Trochę balsy, aby nie kleić tyle gumek (bo jeszcze komuś na majtki zabraknie )

m_Peter_15-07-19_02_zps5gfkfb9f.jpg

m_Peter_15-07-19_03_zpsv7dqncna.jpg

Teraz jeszcze parę drobiazgów i model prawie gotowy. Trochę odstaje maska. Nie mieści się jedna z rur. Trzeba będzie ją spiłować.

m_Peter_15-07-19_04_zpsyef2qmqj.jpg

m_Peter_15-07-19_06_zpshznrbbl2.jpg

m_Peter_15-07-19_05_zpsourai924.jpg

m_Peter_15-07-19_07_zpsrpzbakqk.jpg

m_Peter_15-07-19_08_zpsn0tpxk5w.jpg

m_Peter_15-07-19_09_zpstmpcdtc8.jpg

m_Peter_15-07-19_10_zps4lcepjor.jpg

Zostało mi 3-4 godz. pracy, ale ciągle nie mogę się przełamać i dokończyć rysowania kalek, bo zestawowe są do niczego.

Ponadto, co ciekawe, części zostało mi prawie na drugi model.

m_Peter_15-07-19_11_zpswoagtdsc.jpg