xmald Napisano 27 Czerwca 2015 Share Napisano 27 Czerwca 2015 Czołem! Postanowiłem równolegle z moimi szmatopłatami wypróbować się po raz kolejny w nieco obcej mi dziedzinie modelarstwa czyli w szkutnictwie. Jako, że Hms Victory, który zalega w szafie wprawia mnie nadal w kompleksy poziomem trudności dlatego zdecydowałem się na coś nieco prostszego - model pewnie wielu z was już zna - zdecydowanie wiekowy. Po zmierzeniu długości i porównaniu z szacunkowymi wymiarami Golden Hinda - wyszło, że producent pomylił się trochę w skali - bardziej prawdopodobna wydaje się 1/96 chyba. Na razie wydłubałem działa, które później dostaną jeszcze mocowania lin. Wybaczcie moje braki w terminologii żeglarskiej ale na temat żaglowców wiem tyle, że są ładne i mają żagle ;o) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 29 Czerwca 2015 Share Napisano 29 Czerwca 2015 No to będzie z czego strzelać na Sylwestra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 4 Lipca 2015 Autor Share Napisano 4 Lipca 2015 No to będzie z czego strzelać na Sylwestra Hehe Mam pytanie - czy liny kotwic były smołowane - mają być czarne czy raczej jasne? Wiem, że nikt nie wie jak ten Golden Hind wyglądał - zastanawiam się nad kolorem furt dział - zostawić w naturalnym kolorze drewna czy pomalować na czarno lub czerwono? Byłbym wdzięczny za pomoc. Niebawem wrzucę zdjęcia bo kadłub już sklejony a pokład pomalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lesio-69 Napisano 4 Lipca 2015 Share Napisano 4 Lipca 2015 Mam pytanie - czy liny kotwic były smołowane - mają być czarne czy raczej jasne?Wiem, że nikt nie wie jak ten Golden Hind wyglądał - zastanawiam się nad kolorem furt dział - zostawić w naturalnym kolorze drewna czy pomalować na czarno lub czerwono Liny kotwic jasne. Furty dział raczej w kolorze drewna. Nie był to okręt stricte wojenny, a to raczej w okrętach wojennych furty dział od strony wewnętrzbej były maklowane na czerwono. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
xmald Napisano 26 Lipca 2015 Autor Share Napisano 26 Lipca 2015 Wielkie dzięki za podpowiedź! Jak na razie tyle udało mi się wydłubać. Bloczki zrobiłem z forniru - zestawowe były zdecydowanie za wielkie. Przerobiłem też pompę i kabestan. Nie potrafię jakoś wyklarować tych lin w ładne słoneczka, na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że chyba załoga na takie czynności też czasu nie miała;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michal_G Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 W sprawie talii działowych - ponapinaj je bardziej. Przy takich luźnych działa latały by przy każdym przechyle po pokładzie i robiły istny Armageddon. Ogólny efekt jak na razie bardzo fajny, będę kibicował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 27 Lipca 2015 Share Napisano 27 Lipca 2015 Poza napięciem talii, to Francja... Tfu, Anglia-Elegancja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi