Skocz do zawartości

Golden Hind Heller 1/200 (1/96)

xmald

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem!

Postanowiłem równolegle z moimi szmatopłatami wypróbować się po raz kolejny w nieco obcej mi dziedzinie modelarstwa czyli w szkutnictwie. Jako, że Hms Victory, który zalega w szafie wprawia mnie nadal w kompleksy poziomem trudności dlatego zdecydowałem się na coś nieco prostszego - model pewnie wielu z was już zna - zdecydowanie wiekowy. Po zmierzeniu długości i porównaniu z szacunkowymi wymiarami Golden Hinda - wyszło, że producent pomylił się trochę w skali - bardziej prawdopodobna wydaje się 1/96 chyba.

Na razie wydłubałem działa, które później dostaną jeszcze mocowania lin. Wybaczcie moje braki w terminologii żeglarskiej ale na temat żaglowców wiem tyle, że są ładne i mają żagle ;o)

guns%201_zpseuc3jdrs.jpg

No to będzie z czego strzelać na Sylwestra

Hehe

Mam pytanie - czy liny kotwic były smołowane - mają być czarne czy raczej jasne?

Wiem, że nikt nie wie jak ten Golden Hind wyglądał - zastanawiam się nad kolorem furt dział - zostawić w naturalnym kolorze drewna czy pomalować na czarno lub czerwono?

Byłbym wdzięczny za pomoc.

Niebawem wrzucę zdjęcia bo kadłub już sklejony a pokład pomalowany.

Mam pytanie - czy liny kotwic były smołowane - mają być czarne czy raczej jasne?Wiem, że nikt nie wie jak ten Golden Hind wyglądał - zastanawiam się nad kolorem furt dział - zostawić w naturalnym kolorze drewna czy pomalować na czarno lub czerwono

Liny kotwic jasne. Furty dział raczej w kolorze drewna. Nie był to okręt stricte wojenny, a to raczej w okrętach wojennych furty dział od strony wewnętrzbej były maklowane na czerwono.

• 4 weeks later...

Wielkie dzięki za podpowiedź! Jak na razie tyle udało mi się wydłubać. Bloczki zrobiłem z forniru - zestawowe były zdecydowanie za wielkie. Przerobiłem też pompę i kabestan. Nie potrafię jakoś wyklarować tych lin w ładne słoneczka, na swoje usprawiedliwienie mam tylko to, że chyba załoga na takie czynności też czasu nie miała;)

Golden%20Hind%20Heller%20hull1_zpszhjrotnk.jpg

Golden%20Hind%20Heller%20hull3_zpsv8onmaei.jpg

Golden%20Hind%20Heller%20hull2_zps4cmnnrff.jpg

Golden%20Hind%20Heller%20guns_zpszejyzvfp.jpg