PabloA Napisano 20 Lipca 2015 Share Napisano 20 Lipca 2015 Witam, Jako, że jestem trochę zmęczony Prowlerem choć już niezbyt dużo zostało do końca postanowiłem wziąć na warsztat Blackhawka a konkretnie wersję MH-60L ze składu 160th SOAR czyli sławnych Night Stalkers-ów Trochę zainspirowała mnie niedawno przeczytana książka - Helikopter w ogniu tak więc postaram się zbudować maszynę biorącą udział w bitwie w Mogadiszu, która miała miejsce w dniach 3/4 października 1993r. Konkretnie będzie to drugi Blackhawk zestrzelony podczas tej Bitwy czyli Super 64, którego pilotował Mike Durant. Jako baza posłuży mi zestaw Hasegawy UH-60A, do tego dwa produkty od Armycasta : konwersja do wersji L oraz dwa uciszacze tłumów czyli M134 Minigun: http://armycast.cz/eshop/index.php?id_product=59&controller=product&id_lang=2 http://armycast.cz/eshop/index.php?id_product=68&controller=product&id_lang=2 Dodatkowo nabyłem drogą kupna kalki od Werner,s Wings przeznaczone dla maszyn ze 160th SOAR: Na początek zabrałem się za drobne i większe przeróbki kilku elementów: W podłodze kabiny trzeba było wyciąć wnęki w miejscu oszklenia na dziobie, usunąłem podstawy foteli pilotów i zaślepiłem je HIPS-em, trzeba jeszcze zaszpachlować okropne dziurska na fotele dla desantu ponieważ w Somalii były one zdemontowane oprócz dwóch przeznacznych dla mechaników/strzelców pokładowych: hi Postanowiłem też odtworzyć strukturę wewnętrzną kabiny: Do wymiany były też zwykłe wyloty spalin na schładzacze HIRSS: Do dorobienia od podstaw jest cały sufit kabiny wraz z wszystkimi duperelkami, o którym Hasegawa niestety zapomniała Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić do oglądania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 21 Lipca 2015 Share Napisano 21 Lipca 2015 Przygotowany jesteś zacnie. Zasiadam w loży i włączam śledzenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 21 Lipca 2015 Share Napisano 21 Lipca 2015 Zacny temat. Ogladam. Instrukcje polowa do UH60 masz? Bo tam jest duzo przydatnych ilustracji. HIRSS y rzezbiles czy wziales z innego modelu? Jak szpachlujesz podloge to przyjrzyj sie rozkladowi takich wnek z hakami do kotwiczenia ladunku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 21 Lipca 2015 Autor Share Napisano 21 Lipca 2015 Zacny temat. Ogladam. Instrukcje polowa do UH60 masz? Bo tam jest duzo przydatnych ilustracji. HIRSS y rzezbiles czy wziales z innego modelu? Jak szpachlujesz podloge to przyjrzyj sie rozkladowi takich wnek z hakami do kotwiczenia ladunku. Mam trochę materiałów ale takiej instrukcji chyba nie więc byłbym bardzo wdzięczny jeśli mógłbyś mi ją przesłać Schładzacze to żywica z konwersji Armycasta. Nad podłogą będę jeszcze pracował i nie zapomnę tych hakach ;) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 21 Lipca 2015 Share Napisano 21 Lipca 2015 Tak chłopaki ... zbierajcie informację przydadzą się zasiadam nacieszyć oko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 21 Lipca 2015 Share Napisano 21 Lipca 2015 Bezposredni link do instrukcji TM 1-1520-237-10, pdf Wykaz innych instrukcji, w tym chyba dla obslugi naziemnej (nie wiem, czy to inna) Plan podlogi, ale brzydki: A tu ladniejszy, wyskalowany do 1:35 (czyli ok. 2 razy zmniejszysz i powinno byc OK): Jest tam tez sufit, mozna rezac na podstawie tego planu. A tu przepis na podloge w 1:35 z uzyciem tego wykresu; polecam lekture calego watku mimo, iz to nie ta skala: http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?showtopic=117822&st=20 Jeszcze zwroc uwage na ta burte i wzmocnienia, Hasegawa tego nie ma: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 21 Lipca 2015 Share Napisano 21 Lipca 2015 coś zacnego się szykuję. Kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 21 Lipca 2015 Share Napisano 21 Lipca 2015 w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 21 Lipca 2015 Autor Share Napisano 21 Lipca 2015 kret69 wielkie dzięki za te materiały! teraz się nie ślizgnę i widzę, że całą podłogę zrobię od nowa, tak będzie najprościej. Zrobię ją z dwóch warstw, spodnia będzie w całości, natomiast w wierzchniej zrobię wycięcia. Jeśli możesz to wstaw jeszcze raz ostatni obrazek bo nie chce się otwierać W takim razie biorę się do roboty, jak coś wyskrobię to pokażę Pozdrowionka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 21 Lipca 2015 Share Napisano 21 Lipca 2015 W tym watku Kolegi masz lepsza: Popatrz jak wygląda burta, tam są takie "żeberka". Jeśli nie chcesz tego dłubać samemu to jedyną opcją jest zestaw blaszek do SeaHawk'a, ale wtedy dostaniesz taką tylko na jedną stronę kadłuba. Nie wiem jak ma się zestaw instrumentów SeaHawk'a do MH60, ale generalnie ten zestaw blaszek jest całkiem użyteczny. Nie probuj uzyc folii alulminiowej do stworzenia podlogi, nie w tej skali. Natomiast to swietny material do imitacji jakiegos materialu typu podsufitka. Podglądam dalej, bo sam mam jeszcze ze dwa do zrobienia (HobbyBoss i Italeri). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 21 Lipca 2015 Autor Share Napisano 21 Lipca 2015 Widziałem już tą fotkę, postaram się też popracować nad takimi detalami ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 23 Lipca 2015 Share Napisano 23 Lipca 2015 Pablo... tak sobie doomam i wydaj mi się, że przydała by ci się odrobina silikonu i żywicy ... jak będziesz takie fajne szpeje robił, to po co ja mam wywarzać otwarte drzwi jak swojego będę robił Wiesz kalki już mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 23 Lipca 2015 Autor Share Napisano 23 Lipca 2015 Pablo... tak sobie doomam i wydaj mi się, że przydała by ci się odrobina silikonu i żywicy ... jak będziesz takie fajne szpeje robił, to po co ja mam wywarzać otwarte drzwi jak swojego będę robił Wiesz kalki już mam ładnie, ładnie. Gotowca by się chciało Posiedziałem dziś nad kilkoma detalami, udało mi się zrobić te wzmocnienia na jednej z burt. Było trochę gimnastyki, najpierw musiałem dokleić do zewnętrznej części poszycia cieniutki pasek HIPS-u szerokości ok 0,5mm. Tak samo z drugiej strony a pomiędzy nimi rozpórki. Być może powinny być trochę cieńsze i subtelniejsze ale biorąc pod uwagę moje umiejętności to lepiej tego nie zrobię Dodatkowo przygotowałem już pierwszą warstwę podłogi: To by było na tyle Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 23 Lipca 2015 Share Napisano 23 Lipca 2015 Jest super. Ta czesc "wygiete H" ma dodatkowe ozebrowanie, tylko mowie. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 24 Lipca 2015 Autor Share Napisano 24 Lipca 2015 Jest super. Ta czesc "wygiete H" ma dodatkowe ozebrowanie, tylko mowie. ;) Wiem o co chodzi, też będzie zrobione ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jpl Napisano 24 Lipca 2015 Share Napisano 24 Lipca 2015 Koniecznie muszę się "dosiąść" i poobserwować. Na razie wygląda to bardzo przyzwoicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 26 Lipca 2015 Autor Share Napisano 26 Lipca 2015 Koniecznie muszę się "dosiąść" i poobserwować. Na razie wygląda to bardzo przyzwoicie. Dzięki Tymczasem jakoś nie mogłem się powstrzymać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 26 Lipca 2015 Share Napisano 26 Lipca 2015 Zastanawiam się, czy Cię podpuszczać na wymianę luf w tym M134 na metalowe... ;) 6 cieniutkich wenflonów niemowlęcych (niebieskie zazwyczaj) w aptece drogie nie są... ;) PS. A może by tak: http://www.ebay.com/itm/EQB72077-Equipage-1-72-Rubber-Wheels-for-Sikorsky-UH-60A-S-HH-60G-MH-60A-S-/281734186304? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 27 Lipca 2015 Autor Share Napisano 27 Lipca 2015 Zastanawiam się, czy Cię podpuszczać na wymianę luf w tym M134 na metalowe... ;) 6 cieniutkich wenflonów niemowlęcych (niebieskie zazwyczaj) w aptece drogie nie są... ;) PS. A może by tak: http://www.ebay.com/itm/EQB72077-Equipage-1-72-Rubber-Wheels-for-Sikorsky-UH-60A-S-HH-60G-MH-60A-S-/281734186304? Tak tak, Ty tylko kuś pomysł może dobry ale chyba sobie podaruję tą endoskopię co do kół to zbyt droga inwestycja jak na taki model, poza tym mam żywiczne koła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 ładnie leży igły by szło, ale można też nawiercić. BTW ja właśnie poszukuję igieł 1,8 - 2 nawet w szpitalu nie mają!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 Igieł? Toż wyciąganie tego z luerlock'a to mordęga. Weź kup zwykłe wenflony (najtańsze) i wyciągnij to jednym szarpnięciem szczypcami. Dostaniesz pięknie, maszynowo zakończoną rurkę a tył tnij jak chcesz... 1,8 - 2 to już solidny rozmiar, o ile pamiętam? Ja mam jakieś szare, mogę Ci podrzucić jedną czy dwie. Takich szukaj na SORze lub karetkach, bo na terapii rzadko się zasadza takie bydlaki. One służą do zapewnienia jak największego przelewu do żył. Takich igieł do strzykawek prawie nie ma (w ofercie sklepów bardzo rzadko) bo zastrzyk tym tylko niepotrzebnie by bolał pacjenta. Ale żeby nie było, że porywamy wątek - czy coś nowego w temacie budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 Ja to przycinam i szlifuję, a że ścianki i tak za grube to zawsze okrągłym pilniczkiem szlifuję od środka, ale spróbuję z wenflonem. 1,8 - 2 można po sieci kupić, rzeczywiście w aptekach mają do 1,2 ale raz dorwałem 1,6 (na wyrzutnie do Cobry). BTW Właśnie dostałem przeterminowany zestaw do biopsji szpiku, ale ma sporo ponad 2mm ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sabatms Napisano 28 Lipca 2015 Share Napisano 28 Lipca 2015 Igieł? Toż wyciąganie tego z luerlock'a to mordęga. Weź kup zwykłe wenflony (najtańsze) i wyciągnij to jednym szarpnięciem szczypcami. Dostaniesz pięknie, maszynowo zakończoną rurkę a tył tnij jak chcesz... 1,8 - 2 to już solidny rozmiar, o ile pamiętam? Ja mam jakieś szare, mogę Ci podrzucić jedną czy dwie. Takich szukaj na SORze lub karetkach, bo na terapii rzadko się zasadza takie bydlaki. One służą do zapewnienia jak największego przelewu do żył. Takich igieł do strzykawek prawie nie ma (w ofercie sklepów bardzo rzadko) bo zastrzyk tym tylko niepotrzebnie by bolał pacjenta. Ale żeby nie było, że porywamy wątek - czy coś nowego w temacie budowy? Tu się zgodzę bo jakby s młotek dokleił z boku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 30 Lipca 2015 Autor Share Napisano 30 Lipca 2015 Ech, potraficie człowieka wykończyć Jaką średnicę powinny mieć te igły?? jak najdą mnie chęci to zajrzę do apteki i kupię te igły póki co postępów nie będzie bo maluję ale ściany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 2 Sierpnia 2015 Share Napisano 2 Sierpnia 2015 ... a ściany na jaki kolor :P wałkiem czy aerografem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi