Skocz do zawartości

MH-60L "Super 64", 1/72 Hasegawa

PabloA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako, że jestem trochę zmęczony Prowlerem choć już niezbyt dużo zostało do końca postanowiłem wziąć na warsztat Blackhawka a konkretnie wersję MH-60L ze składu 160th SOAR czyli sławnych Night Stalkers-ów Trochę zainspirowała mnie niedawno przeczytana książka - Helikopter w ogniu tak więc postaram się zbudować maszynę biorącą udział w bitwie w Mogadiszu, która miała miejsce w dniach 3/4 października 1993r. Konkretnie będzie to drugi Blackhawk zestrzelony podczas tej Bitwy czyli Super 64, którego pilotował Mike Durant.

Jako baza posłuży mi zestaw Hasegawy UH-60A, do tego dwa produkty od Armycasta : konwersja do wersji L oraz dwa uciszacze tłumów czyli M134 Minigun:

http://armycast.cz/eshop/index.php?id_product=59&controller=product&id_lang=2

http://armycast.cz/eshop/index.php?id_product=68&controller=product&id_lang=2

Dodatkowo nabyłem drogą kupna kalki od Werner,s Wings przeznaczone dla maszyn ze 160th SOAR:

2e385aa9a111b3b1.jpg

Na początek zabrałem się za drobne i większe przeróbki kilku elementów:

W podłodze kabiny trzeba było wyciąć wnęki w miejscu oszklenia na dziobie, usunąłem podstawy foteli pilotów i zaślepiłem je HIPS-em, trzeba jeszcze zaszpachlować okropne dziurska na fotele dla desantu ponieważ w Somalii były one zdemontowane oprócz dwóch przeznacznych dla mechaników/strzelców pokładowych:

hi

bce06d4c36eefdea.jpg

Postanowiłem też odtworzyć strukturę wewnętrzną kabiny:

bc0ab9dd5ceaeadd.jpg

Do wymiany były też zwykłe wyloty spalin na schładzacze HIRSS:

f0915218719dc37a.jpg

Do dorobienia od podstaw jest cały sufit kabiny wraz z wszystkimi duperelkami, o którym Hasegawa niestety zapomniała

Nie pozostaje mi nic innego jak zaprosić do oglądania

• Odpowiedzi 120
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zacny temat. Ogladam.

Instrukcje polowa do UH60 masz? Bo tam jest duzo przydatnych ilustracji.

HIRSS y rzezbiles czy wziales z innego modelu?

Jak szpachlujesz podloge to przyjrzyj sie rozkladowi takich wnek z hakami do kotwiczenia ladunku.

Zacny temat. Ogladam.

Instrukcje polowa do UH60 masz? Bo tam jest duzo przydatnych ilustracji.

HIRSS y rzezbiles czy wziales z innego modelu?

Jak szpachlujesz podloge to przyjrzyj sie rozkladowi takich wnek z hakami do kotwiczenia ladunku.

Mam trochę materiałów ale takiej instrukcji chyba nie więc byłbym bardzo wdzięczny jeśli mógłbyś mi ją przesłać

Schładzacze to żywica z konwersji Armycasta.

Nad podłogą będę jeszcze pracował i nie zapomnę tych hakach ;)

Pozdrawiam

Bezposredni link do instrukcji TM 1-1520-237-10, pdf

Wykaz innych instrukcji, w tym chyba dla obslugi naziemnej (nie wiem, czy to inna)

Plan podlogi, ale brzydki:

fig1-10.gif

A tu ladniejszy, wyskalowany do 1:35 (czyli ok. 2 razy zmniejszysz i powinno byc OK):

UH-60-floor-35.jpg

Jest tam tez sufit, mozna rezac na podstawie tego planu.

A tu przepis na podloge w 1:35 z uzyciem tego wykresu; polecam lekture calego watku mimo, iz to nie ta skala:

http://www.arcforums.com/forums/air/index.php?showtopic=117822&st=20

Jeszcze zwroc uwage na ta burte i wzmocnienia, Hasegawa tego nie ma:

10388.html

kret69 wielkie dzięki za te materiały! teraz się nie ślizgnę i widzę, że całą podłogę zrobię od nowa, tak będzie najprościej. Zrobię ją z dwóch warstw, spodnia będzie w całości, natomiast w wierzchniej zrobię wycięcia. Jeśli możesz to wstaw jeszcze raz ostatni obrazek bo nie chce się otwierać W takim razie biorę się do roboty, jak coś wyskrobię to pokażę

Pozdrowionka!

W tym watku Kolegi masz lepsza:

31_rear_crew_compartment_2.JPG

Popatrz jak wygląda burta, tam są takie "żeberka". Jeśli nie chcesz tego dłubać samemu to jedyną opcją jest zestaw blaszek do SeaHawk'a, ale wtedy dostaniesz taką tylko na jedną stronę kadłuba.

Nie wiem jak ma się zestaw instrumentów SeaHawk'a do MH60, ale generalnie ten zestaw blaszek jest całkiem użyteczny.

Nie probuj uzyc folii alulminiowej do stworzenia podlogi, nie w tej skali. Natomiast to swietny material do imitacji jakiegos materialu typu podsufitka.

Podglądam dalej, bo sam mam jeszcze ze dwa do zrobienia (HobbyBoss i Italeri).

Pablo... tak sobie doomam i wydaj mi się, że przydała by ci się odrobina silikonu i żywicy

... jak będziesz takie fajne szpeje robił, to po co ja mam wywarzać otwarte drzwi

jak swojego będę robił

Wiesz kalki już mam

Pablo... tak sobie doomam i wydaj mi się, że przydała by ci się odrobina silikonu i żywicy

... jak będziesz takie fajne szpeje robił, to po co ja mam wywarzać otwarte drzwi

jak swojego będę robił

Wiesz kalki już mam

ładnie, ładnie. Gotowca by się chciało

Posiedziałem dziś nad kilkoma detalami, udało mi się zrobić te wzmocnienia na jednej z burt. Było trochę gimnastyki, najpierw musiałem dokleić do zewnętrznej części poszycia cieniutki pasek HIPS-u szerokości ok 0,5mm. Tak samo z drugiej strony a pomiędzy nimi rozpórki. Być może powinny być trochę cieńsze i subtelniejsze ale biorąc pod uwagę moje umiejętności to lepiej tego nie zrobię

4a51c2708c06a2fc.jpg

Dodatkowo przygotowałem już pierwszą warstwę podłogi:

024ec9a486d95236.jpg

To by było na tyle

Pozdrawiam

Zastanawiam się, czy Cię podpuszczać na wymianę luf w tym M134 na metalowe... ;)

6 cieniutkich wenflonów niemowlęcych (niebieskie zazwyczaj) w aptece drogie nie są... ;)

PS. A może by tak: http://www.ebay.com/itm/EQB72077-Equipage-1-72-Rubber-Wheels-for-Sikorsky-UH-60A-S-HH-60G-MH-60A-S-/281734186304?

Zastanawiam się, czy Cię podpuszczać na wymianę luf w tym M134 na metalowe... ;)

6 cieniutkich wenflonów niemowlęcych (niebieskie zazwyczaj) w aptece drogie nie są... ;)

PS. A może by tak: http://www.ebay.com/itm/EQB72077-Equipage-1-72-Rubber-Wheels-for-Sikorsky-UH-60A-S-HH-60G-MH-60A-S-/281734186304?

Tak tak, Ty tylko kuś pomysł może dobry ale chyba sobie podaruję tą endoskopię co do kół to zbyt droga inwestycja jak na taki model, poza tym mam żywiczne koła

Igieł? Toż wyciąganie tego z luerlock'a to mordęga. Weź kup zwykłe wenflony (najtańsze) i wyciągnij to jednym szarpnięciem szczypcami. Dostaniesz pięknie, maszynowo zakończoną rurkę a tył tnij jak chcesz...

1,8 - 2 to już solidny rozmiar, o ile pamiętam? Ja mam jakieś szare, mogę Ci podrzucić jedną czy dwie. Takich szukaj na SORze lub karetkach, bo na terapii rzadko się zasadza takie bydlaki. One służą do zapewnienia jak największego przelewu do żył. Takich igieł do strzykawek prawie nie ma (w ofercie sklepów bardzo rzadko) bo zastrzyk tym tylko niepotrzebnie by bolał pacjenta.

Ale żeby nie było, że porywamy wątek - czy coś nowego w temacie budowy?

Ja to przycinam i szlifuję, a że ścianki i tak za grube to zawsze okrągłym pilniczkiem szlifuję od środka, ale spróbuję z wenflonem. 1,8 - 2 można po sieci kupić, rzeczywiście w aptekach mają do 1,2 ale raz dorwałem 1,6 (na wyrzutnie do Cobry).

BTW Właśnie dostałem przeterminowany zestaw do biopsji szpiku, ale ma sporo ponad 2mm ;P

Igieł? Toż wyciąganie tego z luerlock'a to mordęga. Weź kup zwykłe wenflony (najtańsze) i wyciągnij to jednym szarpnięciem szczypcami. Dostaniesz pięknie, maszynowo zakończoną rurkę a tył tnij jak chcesz...

1,8 - 2 to już solidny rozmiar, o ile pamiętam? Ja mam jakieś szare, mogę Ci podrzucić jedną czy dwie. Takich szukaj na SORze lub karetkach, bo na terapii rzadko się zasadza takie bydlaki. One służą do zapewnienia jak największego przelewu do żył. Takich igieł do strzykawek prawie nie ma (w ofercie sklepów bardzo rzadko) bo zastrzyk tym tylko niepotrzebnie by bolał pacjenta.

Ale żeby nie było, że porywamy wątek - czy coś nowego w temacie budowy?

Tu się zgodzę bo jakby s młotek dokleił z boku

Ech, potraficie człowieka wykończyć Jaką średnicę powinny mieć te igły?? jak najdą mnie chęci to zajrzę do apteki i kupię te igły póki co postępów nie będzie bo maluję ale ściany