wojtek 80 Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Witam,po krótkim namyśle doszedłem do wniosku ze chciałbym zaprezentować szerszej publiczności moje ostatnie zmagania warsztatowe.Temat ostatnio oklepany,ale każdy ma chyba trochę słabości do tego kotka.Swoją drogą jest to chyba jedno z najbardziej stracho-budzących dla przeciwnika maszyn wojennych w historii.Zainspirowany książką "Tygrysy w błocie" malowanie będzie z 502-go batalionu.Maszyna będzie styrana,czyli pourywane błotniki,ubytki zimmu itd itp. Baza to Dragon 6700 Trochę dodatków I to co udało mi się zmontować Tu ubytki zimmeritu.Po analizie zdjęć doszedłem do wniosku że tak chyba jest ok.Ogólnie większe ubytki mialy maszyny zniszczone Wieża skończona,ląduje w kartonie,a staruję z wanną i jej sławnym złym spasowaniem(przymierzałem na sucho,ała) A tu wzorzec styrania,i taki efekt mnie interesuje Acha,jeszcze jedno.Chciałbym go zrobić zgodnie merytorycznie,także może ktoś się znajdzie co powie co poprawić Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 No i fajnie bo strasznie mało tygrysów na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jonathan Napisano 6 Sierpnia 2015 Share Napisano 6 Sierpnia 2015 Podglądam wszystkie tygryski. Sam przymierzam się do jakiegoś z Tunezji ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artellos Napisano 7 Sierpnia 2015 Share Napisano 7 Sierpnia 2015 Poobserwuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 8 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Dzięki za powitanie. Kadłub zmontowany,szczeliny wypełnione i wstępnie oszlifowane. Tragedii nie było,miałem trochę z górki bo np.źle spasowane mocowania lin, jedna z większych przeszkód przy montażu kadłuba, po prostu odciąłem,i tak zastąpię je blaszkami. Do wypełnienia szczelin użyłem szpachlówki akrylowej,plus jej taki że łatwo ją usunąć jak się zapaćka zimmerit albo spawy,minus że równie szybko wychodzi z miejsc gdzie powinna zostać. Także niektóre miejsca jeszcze raz do szpachlowania. Ok,oto co zdziałałem przez dwa dni: To na tyle,sądzę że dzisiaj zakończę ten etap i biorę się za kółka których jest duużo... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 8 Sierpnia 2015 Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Tak do końca sobie nie poradziłeś z kadłubem. Klapy wystają powyżej tylnej płyty. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 8 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 8 Sierpnia 2015 Słuszna uwaga. Spróbuje temu zaradzić,wyszlifuje klapy do poziomu. Myślę że jak przyjdą na to siatki będzie ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Mała aktualizacja. Poprawiłem tylne klapy które wyglądały źle. Najpierw ściąłem je żyletką,potem papier 240 żeby zeszlifować to na równo, a potem mniejsze granulacje aż do 800. Do tematu podszedłem na ostro... Klapy wyrównane do poziomu tylnej burty. A tu następny problem.Odcinając błotniki sugerowałem się instrukcją Eduarda, tylko że chcę zamontować jeden błotnik z przodu.Przeglądając zdjęcia zauważyłem że za dużo obciąłem i musiałem trochę porzeźbić,myślę że najgorzej nie wyszło: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hypnos82 Napisano 9 Sierpnia 2015 Share Napisano 9 Sierpnia 2015 O matko Własnie zepsules klapy. Miałeś popracować nad tylną i bocznymi częściami kadłuba, tak aby klapy się wpasowały, a nie je scinac. Jak już chciales cos z nimi robic, to jedynie troche oszlifować po krawedziach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 9 Sierpnia 2015 Nie miałem wyjścia,klapy przykleiłem wcześniej,mój błąd. Po pierwszej próbie "rozklejenia",doszedłem do wniosku że wyrównam to od góry. Najważniejsze dla mnie było żeby klapy równo leżały. A i sama budowa klap,wydaje mi się,że pozwala na takie zabiegi,po przyłożeniu siatek różnica jest tylko taka że równo leżą, jutro wrzucę zdjęcia bo na tych co pokazałem to w sumie nic nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 10 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 10 Sierpnia 2015 Zdjęcia złej jakości,ciągle robię z telefonu,ale następne postaram się robić z aparatu http://i1273.photobucket.com/albums/y418/kubus111/DSC_0103_zpst4mfirov.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 11 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 11 Sierpnia 2015 Ok,temat szlifowań,szpachlowań i innych obróbek prawie za mną. Następny etap to blachy. Jakoś to przetrwałem,chociaż już w oczach się troiło... Wykorzystam jedno koło bez bandaża które było w zestawie Jutro,pojutrze fotki z blacharni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 12 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2015 Błotniki zrobione. Raczej nic nie będę poprawiał,chyba są ok. Zamontowałem też siatki na te nieszczęsne klapy i zrobiłem osłony wydechów. http://i1273.photobucket.com/albums/y418/kubus111/DSC_0145_zpsoyo1vwsf.jpg[/img] Przedni błotnik to taka hybryda, wyciąłem i zamontowałem zawiasy z zestawowych błotników bo te blaszane były trochę zbyt płaski Osłony wydechów jeszcze nie przyklejone na stałe tylko cyknięte w jednym miejscu klejem dla zobrazowania sytuacji Ciągle się zastanawiam czy zamontować jeden tylni błotnik dlatego nie wyciąłem jeszcze zawiasów, muszę się z tym przespać ale raczej będzie bez błotników. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 13 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2015 Klapa silnika zrobiona,lampa zrobiona. Lampy nie dokańczam bo wchodzi tam "szkiełko" które zamontuje po malowaniu. Niewiele ale zawsze do przodu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 15 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Witam Parę fotek z przebiegu prac. Liny przyszły wczoraj i jeszcze ich nie montowałem,szczerzę nie mam pomysłu jak mają wyglądać, nie chcę żeby były zamocowane standardowo,tylko z jakimś małym bałaganem. To samo tyczy siatek.Z tego co słyszałem to tygrysy miały kłopoty z wiecznie podziurawionymi chłodnicami więc wypadało by siatki trochę podziurawić. Muszę trochę poryć w necie,może znajdę jakieś fotki góry kadłuba po przejściach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal0281 Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Ktos powinien to Tobie wczesniej napisac, ale lepiej teraz niz po malowaniu. Zimmerit w tygrysie od dragona ma braki, boki tej przedniej plyty gdzie jest wizjer kierowcy i km wygladaja na gladkie no i tylne powierzchnie bokow tez wymagaja dorobienia zimmerytu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Żadnych braków zimmeritu nie ma. Problem jest w blachach które autor wykorzystuje. Eduard to dobry był 20 lat temu jak innych blach nie było. Usunąłeś poprawne mocowania elementów wyciora zastępując je fikcyjnymi Edka (Aber też taki gniot proponuje). Zestawowe mocowania lin holowniczych też są lepsze, bo te Edka to kpina. Osłony boczne wymagają doklejenia główek śrub. Ja zawsze odcinałem te z plastikowych osłon. Mocowania liny do naciągania gąsienic kompletnie skopane, pomieszane z wcześniejszym wariantem. Pamiętaj, że czasami blachami nie warto zastępować zestawowych elementów. Najlepsze chyba zestawy fototrawionek do Tygrysów produkuje Voyager. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 15 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2015 michal0281-te braki to moja robota,ale jak wyglądają jak z fabryki,hmm,to się cieszę Seb-dzięki za uwagi Mocowania wyciorów zostawię bo nie mam czym ich zastąpić Mocowania liny do naciągania gąsienic poprawię. Do osłon postaram się dokleić główki,chociaż znowu zrobiłem sobie pod górkę-wiadomo,łatwiej to zrobić jakby nie były przymocowane do kadłuba,ale spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 16 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2015 Dobra,zaczepy poprawione.mam nadzieję że tak jest ok. Główek śrub niestety,mimo próby,nie przeszczepiłem. "Podeptałem"jeszcze siatki na górze ale zapomniałem zrobić zdjęcia,to następnym razem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Jako że nie mam zbytnio doświadczenia w malowaniu,to mam małe pytanko do bardziej doświadczonych kolegów.Planuję zrobić zimowe kamo które przykryje trójbarwne kamo, i tu mam pytanie: -czy warto stosować modulację trójbarwnego kamo które i tak będzie przykryte tym zimowym(ale chcę osiągnąć efekt taki żeby to trójbarwne trochę przebijało) -czy wręcz przeciwnie,nie stosować modulacji bo mogłaby przeszkadzać Pytanko wiąże się z zakupami odpowiednich farb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smoker Napisano 18 Sierpnia 2015 Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Nie warto modulować, tu masz fajny step by step http://migjimenez.blogspot.com/2011/12/tiger-i-148-winter-camo.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Właśnie coś takiego chodzi mi po głowie,na pewno się przyda. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtek 80 Napisano 28 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Budowa zakończona. Wspiąłem się na wyżyny mojej cierpliwości i "talentu"manualnego,a wyszło jak wyszło. Jedyne z czego jestem zadowolony to czas wykonania i to że go zbudowałem, i to że nabrałem jakiegoś doświadczenia,które mam nadzieję zaprocentuję przy następnym projekcie Czekałem na to z niecierpliwością.Kocur w podkładzie... Teraz papier 2500,gdzieniegdzie podszlifować i malować. Wchodzę w etap który najbardziej mnie interesuję,chociaż doświadczenie mizerne. Sam jestem ciekaw co zmaluję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Rozpoczyna się ciekawy etap. Jaki malunek przewidujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipa Napisano 28 Sierpnia 2015 Share Napisano 28 Sierpnia 2015 Powinieneś jednak te śruby na fartuchach dorobić. Psuje to odbiór całości. Jak zepsułeś oryginały z błotników plastykowych to można dokupić śruby osobno odpowiedniej wielkości. Na płytkach lub jako heksogenalne patyczki. Do nakładania jest prosty knif. Ucinasz kawałek takiego patyczka lub ścinasz z płytki. Nabijasz nożykiem za szczyt delikatnie maczasz w superglucie rozlanym na płytce. Nastepnie pozbywasz się nadmiaru kleju delikatnie dotykając suchego plastyku lub blaszki po browarku(zależy na czym glut rozlany) ale tak by element się nie przykleił lub nie spadł(polecam kant powierzchni). Następnie dociskasz paznokciem po przyłożeniu elementu w oznaczone miejsce. Kosztuje trochę cierpliwości i prawdopodobnie będą "lacie" pod pachami ale nie jest to trudne pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi