stakor1 Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Witam, Ponieważ ostatnio przyszło mi kupić kilka ciekawych modeli postanowiłem relaksacyjnie wrzucić jeden z nich na warsztat 'z pudła' na weekend (o ile farby w sobotę kupię). DreamModel - zakupiony dzięki informacji od kolegi jl w 'dwupaku' w wersji bez blaszek wnętrza. ładny inbox tu -> inbox Malowanie będzie Izraelskie Navy, po przemalowaniu w latach 80-tych na barwy o zmniejszonej widzialności. Niestety zdjęć dostępnych jest niewiele, kolory często przekłamane. Są dane z kilku opracowań z kolorkami FS, ale teź ciężko się w tym połapać... Kalki dostarczyła swego czasu Isradecals: Ciężko dostępne, aczkolwiek aktualnie na ebayu właśnie na aukcji idą ;) Odnośnie kolorków - szary będzie Gunze C308 (odpowiada FS z instrukcji), z niebieskim nieco problem, sugerowany w instrukcji moim zdaniem się nieco rozchodzi z tym co widać na zdjęciach więc padło na Gunze C072 ew. z dodatkiem zieleni. Model ładnie się obrabia, pasuje różnie... Np tu widać dobre spasowanie wnętrza - wchodzi bardzo ciasno w prowadnice z przodu i z tyłu - ktoś to nieźle wydumał Widać, że ktoś też pomyślał o komforcie obróbki kolejny plus (to w środku mocowanie do ramki - łatwo się odcina bez konieczności szlifowania powierzchni modelu) No, ale przy spasowaniu dziobu ogon nieco nie pasuje ;P Trza będzie szpachlować I zapomnieli wystrugać linii podziału na górze na lewej połówce kadłuba ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Fajnie, że pomimo nowych obowiązków zakładasz nowy warsztat to chyba jeden z najładniejszych helikopterów, malowanie też fajne. Nie pozostaje mi nic innego jak tylko życzyć powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 15 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2015 No właśnie miała być taka odskocznia weekendowa na inaugurację urlopu, który spędzę w domu ;P Ale nie będzie weekendowa bo dziś święto i farbki dopiero w poniedziałek kupię. Znalazłem sporo zdjęć HH-65A, bo ta wersja co robię to właśnie 2 sztuki od USA Izrael zakupił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 15 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2015 No i przy okazji okazało się, że misterny plan robienia z pudła był oczywiście tylko pretekstem do napoczęcia Delfinka ;P Bo trzeba przerobić okna - po prawej stronie tylne okno jest szersze, po lewej nie ma wcale. Na dobry początek najpierw wycięłem i wygięłem sobie nowe okienko z przezroczystego vivaku, jak się okazało, że się udało to zalałem stare linie CA, przeszlifowałem i wyryłem nowe oraz powiększyłem dziurę na okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Stakor posłałem Ci coś na prva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 No brawo zaintrygowałeś mnie... to sobie po patrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Wiesz że w tym przypadku MM zrobił swoją własną farbkę o nazwie Coast Red bodajże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 15 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Dzięki za info, ale ja chcę zrobić go na szaro - niebiesko. Jest na sieci jeden ładnie zrobiony w 48. http://www.degem.net/vbulletin/showthread.php?t=10896 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Paweł, a był w takim malowaniu tylko ten ciemniejszy niebieski tworzył na stateczniku zarys nietoperza... Kojarzysz? ale ty chyba szukasz tego tu znalazłem jeszcze kilka może się do czegoś przyda https://www.google.pl/search?q=AS565+MA&biw=1360&bih=635&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAmoVChMI17n1uLqrxwIVBhByCh2M6grj#tbm=isch&tbs=rimg%3ACaXD9cNCvqXPIjifdA5GTBy6UXgxbZl_13uXNdpYeMXW_1NOMKVpuRLbPsimNy-kJidMgXtCNAy-eaESHrT7PraRyJSioSCZ90DkZMHLpREUosY9lfsuQkKhIJeDFtmX_1e5c0RbcBurj6juCMqEgl2lh4xdb804xEv6kxYAlnvyCoSCQpWm5Ets-yKEROO6LedLhj8KhIJY3L6QmJ0yBcRE47ot50uGPwqEgm0I0DL55oRIRGoHJlHKzthSyoSCetPs-tpHIlKET0vmun-14QU&q=AS565%20MA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 15 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Dzięki Grzesiu, przyda się isra ma tez kalkę do tego Panthera nr 882 z nietoperzem. Jak Chińczycy zrobią Panthera to chętnie takiego tez zrobię Ciekawa książeczkę tez tu znalazłem http://www.fisherlibrary.co.il/English/ColorsMarkings.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 15 Sierpnia 2015 Share Napisano 15 Sierpnia 2015 Na zdrowie a teraz do roboty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 16 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 16 Sierpnia 2015 No to dalej: Druga strona przeszlifowana, w obu połówkach powycinałem wszelkie anteny i inne dodatki kadłuba i pouzupełniałem hipsem. Ponieważ dorobiona z vivaka szybka jes mocno bardziej przezroczysta niż te zestawowe - dorobiłem ściankę działową we wnętrzu i siedzonko środkowe - trzeba będzie nieco ubogacić. A takie dwa oto mi dziś nad domem latało (nieststy pod słońce) - oczywiście plus Mi-24, Mi-8 i Sokoły. Nie wiem czemu Puszczyków nie było, a kilka dni wcześniej trenowali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 18 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Po szlifowaniu nałożyłem surfacer, i kolor podstawowy kadłuba - szary Bilmodel 039 (niebieski wybrałeml 081). Do wersji którą robię musiałem dorobić ściankę zasłaniającą sprzęt umieszony za 'zamurowanym' oknem. Zrobiłem też kilka rzeczy do wnętrza co by przez szybki pustką nie straszyło. Dorobic musiałem też 1 fotel (w zestawie są tylko 2 pilotów) i sterownice dzwigni skoku - to taki trend w modelach śmigłowców, że ostatnio ich w ogóle nie robią :/ Wszystko po raz kolejny spasowane ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 18 Sierpnia 2015 Share Napisano 18 Sierpnia 2015 ...niezłe tępo Uważaj tylko, żebyś w tym pośpiechy pampersa zamiast do kosza do śmiglaka nie zapakował Ładnie wychodzi, a o fotel trzeba było zapytać z mojego bym Ci dał P.S. Paweł, zrób coś ze zdjęciami, takie nie ostre są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 18 Sierpnia 2015 Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Chyba Twój nowy potomek jest bardzo grzeczny, że daje Ci tyle czasu na klejenie Wnętrze bardzo ładne. Fajnie wygląda ten helikopterek, Grzesiu może zapodamy sobie też takie?? w pudełku są 2szt. więc można się podzielić a kalki się załatwi. Pozdrowionka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 18 Sierpnia 2015 Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Pablo za późno ... jak sądzisz gdzie jest drugi od Stakora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Sierpnia 2015 Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Pablo jakby co mogę połówkę wziąć ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 18 Sierpnia 2015 Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Pablo za późno ... jak sądzisz gdzie jest drugi od Stakora Brzydzę się Tobą Pablo jakby co mogę połówkę wziąć ;) Dam znać we wrześniu to możemy coś pokombinować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 18 Sierpnia 2015 Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Brzydzę się Tobą Zraniłeś mnie wręcz na wskroś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 18 Sierpnia 2015 Share Napisano 18 Sierpnia 2015 Pablo jakby co mogę połówkę wziąć ;) Dam znać we wrześniu to możemy coś pokombinować Wrzesień to bardzo dobry termin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 20 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2015 Kurcze, na chwile Was zostawić i już się kloca ;) Pablo, sam wiesz, ze z młodym to rożnie bywa, ale zdecydowanie nocne życie mam bogatsze i w przerwach jest trochę czasu na malowanie, dłubanie itp. Teraz np. go 1 noga obsługuje wiec mam obie ręce wolne ;P Delfin się robi, pomalowane przed chwila okna, drzwi, jutro klejenie kadlubka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 21 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Kolejne przymiarki i próba kolorków i stwierdziłem, że ten niebieski jednak jest za jasny choć całkiem nieżle pasuje do najjaśniejszych zdjęć ;P. Będzie podmianka na Bilmodel 080. Natomiast mam problem z oknem - w przednich drzwiach jest małe okienko - widzę, że w modelach 1/48 wielu modelarzy zostawia to niemalowane, na oryginale widać szarą uszczelkę no i się zastanawiam czy to zostawić czy czymś delikatnie podmalować. Najlepszy byłby szary cienkopis ale takowego nie posiadam :/ Ktoś podpowie jakiś pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 21 Sierpnia 2015 Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Jest tam jakaś linia czy rant? Szary pin-wash puszczony wzdłuż krawędzi powinien zrobić robotę. Tylko bardzo delikatnie, żeby szyby nie upaprać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stakor1 Napisano 21 Sierpnia 2015 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Dzieki, to jest wypukly ksztalt okna od srodkowej strony. Nie idzie tego pomalowac po zamaskowaniu bo bedzie za grube, z kolei wash chyba uwypukli wewnetrzna lub zewnetrzna linie na brzegu wpuklosci. Ale spacerujac dzis sobie po lesie wymyslilem, ze zamaskuje /dla bezpieczenstwa szybki/ na zewnatrz i wewnatrz a ta wypuklosc okienka delikatnie zmatowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 21 Sierpnia 2015 Share Napisano 21 Sierpnia 2015 Właśnie miałem Ci to zaproponować , zeskrob delikatnie skalpelem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi