Skocz do zawartości

MiG-21PF - Symbol Zimnej Wojny. 1:48 Eduard

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

No właśnie poprzeglądałem zdjęcia 7101 jakie mam na stanie i tam w komorach podwozia sodoma i gomora ;)

ps. Zdjęcia PFa ze Skarżyska niewiele pomagają w temacie wyglądu wnęk podwozia

http://lotnictwo.net.pl/gallery/photo/aircraft-Mikoyan_Gurevich_MiG-21PF_Fishbed/airline-Poland_-_Air_Force/reg-2401/cn-762401/foto-304209.html

Ale przynajmniej jest punkt zaczepienia przy doborze koloru płatowca.

• Odpowiedzi 104
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Link z fotkami luków silnikowych .

http://dfiles.eu/files/68wam4jdf

Samoloty raczej w bieżacej eksploatacji , a więc fotki w miarę ładnie odwzorowują wygląd i stan poszycia .Większośc ubrudzeń to olej i paliwo z drenażów rozpylane w czasie rozruchu i lotu + kurz +opływ powietrza .Czarne smugi przy obrysach luków , wkrętach to rozpylone pozostałości smaru +kurz , brązowo-rdzawe smugi , zacieki to "przypieczony" olej silnikowy . A wracając do brudu we wnękach goleni - powodem większości były rozbryzgi smaru [ smarowane były elementy mechanizmu na goleniach , węzły zawieszenia goleni i wciągnika - tam były punkty smarowania i tego smaru łądowało się aż zaczął wypływać na zewnątrz ] .

Odnośnie hamowania koła podczas startu - jeśli masz dokumentację -szukaj w opisie "Instalacja hamowania kół" współdziałają inst.pneumatyczna i hydrauliczna .

Jeszcze jedna rada [ jeśli mozna ] przy montowaniu goleni i ich osłon zwróć uwagę na ich wzajemne ułożenie .Patrz fotki poniżej .

http://imgur.com/jCYpdII

http://imgur.com/ZZx3cMq

http://imgur.com/WVnZu5f

http://imgur.com/d3wv3uy

http://imgur.com/Zw2pQdu

Dużo Modelarzy popełnia błąd i wtedy podwozie wygląda karykaturalnie.

Napisano
Odnośnie hamowania koła podczas startu - jeśli masz dokumentację -szukaj w opisie "Instalacja hamowania kół" współdziałają inst.pneumatyczna i hydrauliczna .

No właśnie dokumentacji w pracy mam całkiem sporo, ale nie do MiG-21. Aczkolwiek na czuja to zasadniczy i awaryjny sposób czy hamowania czy wypuszczania podwozia będzie podobny jak i w innych odrzutowych. Zwiodło mnie nieco utrzymanie koła w pozycji pionowej ;)

ps. I nie pytaj, czy możesz podrzucać materiał dowodowy i udzielać rad. Niech nikt, kto ma wiedzę nie pyta o takie rzeczy Foty rewela, bardzo pomocne. Wielkie dzięki

Napisano

Za namową migospeców "odkurzyłem" we wnękach podwozia głównego. To już będzie efekt finalny, żadnych więcej zmian ;)

DSCN3217_zpspxjcusmf.jpg

DSCN3216_zpsfxenzggh.jpg

Zrobiłem też stożek wlotowy. Trzy kolory, cztery warstwy, maskowanie solą, ścieranie farby gąbką ścierną, malowanie na bardzo małym ciśnieniu z dużym skokiem iglicy, zeby aerograf "pluł" małymi plamkami, et viola:

DSCN3212_zpszozrydm8.jpg

DSCN3214_zpse3ejvjq6.jpg

DSCN3215_zpslasscaqt.jpg

Dopieszczę jeszcze tylko wnęki hamulców aerodynamicznych (zloty - jeszcze raz dzięki za foty) i można składać płatowiec do kupy.

Napisano

Zaczyna być widać sylwetkę najzgrabniejszej z dwidziestychpierwszych.

DSCN3218_zpss1ihgvhz.jpg

DSCN3219_zpsntnfsfd8.jpg

Zoom w aparacie trzeszczał jak robiłem to zdjęcie i widać jakieś przekłamania, bo mi model "wygło"

I zdjęcia pokazowe, ile będzie do szpachlowania. A będzie niewiele. Eduard bardzo sprytnie zaprojektował te modele.

DSCN3220_zpswehnz9j7.jpg

DSCN3221_zps9ax4fcsm.jpg

DSCN3222_zpsj9atpoow.jpg

Raz, że spasowanie dobre, to jeszcze samych widocznych łączeń naprawdę niewiele. To zdecydowany plus. Powinno wystarczyć szpachlowanie gęstym CA, miejsca do obróbki nie są trudne, a i linii do odtworzenia po szlifowaniu nie będzie wiele. Istotna rzecz przy wklejaniu skrzydeł do modelu - warto kierować się instrukcją i wkleić najpierw spodnią część kadłuba z dolnymi powierzchniami skrzydeł, i dopiero na to kleić górę płata. W ten sposób można ściśle przyłożyć krawędź u nasady do boków kadłuba i tym sposobem zaoszczędzić sobie szpachlowania tego połączenia.

Napisano

Korzystam z ostatnich dni urlopu ;) No i model jest bardzo "user friendly" więc nie ma wiele przestojów.

Z tymi przebarwieniami to sam lubię, jak szczegóły i smaczki wychodzą po przyjrzeniu się detalom. Taki złoty środek między modelem gładkim jak ściana w gładzi gipsowej a impresjonizmem

Napisano

Trochę małych prac za mną. Pomalowałem i przykleiłem do reszty kadłuba ostatni segment opływu dyszy wylotowej. Interesowało mnie w zasadzie tylko malowanie wewnątrz, ponieważ zewnętrzne powierzchnie będą malowane dopiero po przyklejeniu grzbietu i statecznika pionowego a z przymiarek na sucho wynika, ze nie będzie to spacerek i szpachla raczej tam zagości.

DSCN3257_zpstffxb5qr.jpg

DSCN3258_zpsmea2figc.jpg

W międzyczasie zrobiły się golenie podwozia. Tego typu drobnicę dłubię sobie w międzyczasie, jak mnie wielkogabarytowa robota znudzi. ;)

DSCN3262_zpsvlh0bxj2.jpg

Do celownika przeziernego dodałem mały bajer - mechaniczne przyrządy celownicze na wypadek, gdyby hi-tec zawiódł Ot, zaufanie do nowoczesności rodem z lat 60tych ;) Mały bajer, więc foto przez lupę. Element skanibalizowałem z blaszki do Jak-3. Są tam dwa elementy tego typu (producent przewidział, że może toto zaginąć w czeluściach dywanu ), więc w docelowym modelu też go nie zabraknie. ;)

DSCN3260_zpszhoocfad.jpg

Napisano
Świetna sprawa ten celownik U Edka w zestawie nie było tego?

Niestety. Ani w blachach do PF ani do PFM nie ma tego ustrojstwa. A szkoda, bo dodaje uroku

Jeżeli będzie z GP-9, musisz dorobić pulpit nad PKI.

Pod kadłubem Będzie PTB-490. Myślałem nad GP-9, ale musiałbym go podprowadzić z zestawu do 21PFM (a planuję go "na bogato" właśnie z GP-9 i dwoma Monsunami) albo kupować żywiczny, który dedykowany jest do modelu Academy, więc do Edka pewnie pasował by jak pięść do nosa

Napisano

Informacja się nie zmarnuje, ani w warsztacie Leszka, ani u mnie, bo też będę robił 21PFM z GP-9.

Tymczasem skompletowałem kokpit. Ostatnie foty przed zamknięciem osłony. Rama szyby pancernej z PKI jest przyłożona na sucho, dlatego kolimator nie jest w osi kabiny, przy sklejaniu będzie upilnowane.

DSCN3311_zps88lqnftt.jpg

DSCN3312_zps5zljizzs.jpg

DSCN3313_zpsr1ru1jzf.jpg

DSCN3314_zpspzgqptoc.jpg

Uczeni radzieccy nie rozpieścili pilotów przesadną widocznością do przodu

Napisano

No kabina całkiem , całkiem .Delikatnie mówiąc .

A pasy do fotela dorabiałeś , czy były w zestawie ?

Napisano

Pasy blaszane, od Eduarda. Dorabiałem tylko osłonę nad zagłówkiem fotela, z oczywistych względów w blaszce co PFMa jej nie było ;)

DSCN3109_zpsl06m1zkw.jpg
Napisano

Zabrałem się za malowanie dyszy. Jednak przed przyklejeniem grzbietu, bo jak dobrze pokombinować to powinno dać się dokleić jedno do drugiego bez większego bólu, zobaczymy.

Malowane i cieniowane Alcladami plus dodatkowo Clear Blue lokalnie.

DSCN3315_zpsxafvr6g7.jpg

DSCN3316_zpsnwwa0huf.jpg

DSCN3317_zpsfk2p85hh.jpg

DSCN3320_zps3bgznsiq.jpg

DSCN3322_zpscfdcnb5v.jpg

DSCN3323_zpszglls8al.jpg

DSCN3324_zpsrx80ugcc.jpg

Spód dyszy dostanie jeszcze brudu i lekkich zacieków, ale z tym się wstrzymam jakby ktoś miał "ale" w stosunku do stanu obecnego. Dyszę do bisa malowałem ze trzy czy cztery razy Nie ma lekko. ;)

Napisano
Których alcladow użyłeś ?

Pierwszy pierścień malowałem mieszanką Aluminium i Magensium, tylny samym Aluminium. Cieniowałem Jet Exhaust.

Jedynie co to chyba powinna przy końcu przechodzić bardziej w czarny, albo taki jet exhaust alclada.

Oglądam tę dyszę i dumam co by tu pozmieniać, bo to jeszcze nie to. Drugi pierścień rzeczywiście potraktuję czymś mocniejszym, Tamiya Smoke i czarny błyszczący mi chodzą po głowie. Będziem kombinować.

Napisano

Przemalowałem, a jakże

Przegrzałem i ubrudziłem dość srogo, ale bez przesadyzmu. Na moje usprawiedliwienie dział fakt, ze rozrzut w wyglądach osłon dysz na ołówkach jest przeogromny. A ja lubię zmęczone życiem samoloty ;)

DSCN3331_zps5uidof1h.jpg

DSCN3332_zpshh4rubkl.jpg

DSCN3333_zpstoti2kyj.jpg

DSCN3334_zpskbnyunqa.jpg

DSCN3335_zpsh7t8tado.jpg

Malowane tymi samymi kolorami, co poprzednio plus rude przegrzania wykonane copper Alclada. Na to wash i zacieki z czarnej i brązowej olejnej farby dla artystów.

Celowane mniej więcej w takie coś:

bulgarian-mig-21-03.jpg

histor6.jpg

mig_21_2.jpg