Skocz do zawartości

F-16 1/72 HobbyBoss

Wooh

Rekomendowane odpowiedzi

Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce

Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych

Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

Specjalna 4 - Najlepszy model w barwach Polski

Witam. Postanowiłem wziąć udział w konkursie z modelem F-16 HobbyBossa. Na model mam czas do Listopada, ale z HobbyBossem nie będzie problemu.

P9013395_zpsj5y4qkpe.jpg

Dodatki jakie posiadam to kalki od Techmodu i drabinka od Eduarda, w między czasie może coś dojdzie.

b994e899-056d-4a3f-aa3e-1560817ecdcf_zpsmgnbxtj9.jpg

Model jest lekko napoczęty, ale po za wycięciem go z ramki nic jeszcze nie klejone i nie malowane.

e70c12ab-887b-4970-ab2b-691b60450193_zpsjoicuunk.jpg

47ac7311-fe1e-4106-87ad-52be86ec21cc_zpsvtki4mth.jpg

Zainteresowanym warsztatem życzę miłego podglądania.

Pozdrawiam

Miło że fajna maszyna została wybrana.

A co z motywem zimowym?

Nie ma co się martwić na zapas, będzie się myśleć, jak będzie bliżej końca, po za F-16 mam też zamiar wystartować z Mig-21, ale zobaczę czy uda się wygospodarować tyle czasu.

No dzięki panowie.

Świetny temat

Jak zimowo, to może któraś z maszyn z Red Flag 2012 na Alasce?

http://www.eielson.af.mil/shared/media/photodb/photos/120611-F-DF892-160.JPG

Wezmę to pod uwagę, może coś wybiorę.

Ja sypie popcorn do miseczki i przyglądam się jak tam postępy.

Serdecznie zapraszam.

Tym czasem na warsztacie małe problemy z blaszkami Ledwo co zasiadłem do pracy, od początku są problemy, okazało się, że blaszki lekko nie pasują, (blachy dedykowane dla Hasegawy) zapewne w tym tkwi problem.

Nie pasują tablicę przyrządów, mianowicie blaszka jest dłuższa o około 2mm, zaznaczone na zdjęciu poniżej, blaszka ma 1cm a powinna mieć około 0,8cm.

P9043414_zps6fk1gnum.jpg

Jakoś to przerobię w miarę możliwości i będzie dobrze.

Reszta chyba jest okej, najwyżej wyjdzie w czasie pracy.

A można wiedzieć po co są kalkomanie od polskiego F-16C Block 52, gdy model przedstawia F-16A?

Przyłączam się do pytania. Czyżby nielot z tajnej lakierni NATO w Bydgoszczy? Byłoby ciekawie... Ale nawet jeśli to on, to i tak żaden polski F-16 nie ma związku z Zimną Wojną.

F-16 z HobbyBossa robiłem niedawno z synem i planujemy jeszcze jednego (prawdopodobnie owego nielota właśnie). Mógłbym co nieco doradzić, ale miło byłoby wiedzieć, co właściwie planujesz zrobić.

Na początku myślałem o polskim F-16, ale chyba zdecyduję się na tego pudełkowego, a kalkomanie i tak były kupione już dawno z myślą o innym F-16, także się nie zmarnują.

Chyba, że są jeszcze jakieś ciekawsze propozycję

Edytowane przez Gość

Wooh, jedna sprawa. Chcesz zrobić model F-16C Block 52? No to zestaw się powinien nadać, bo silnik ma ok, ale blachy już nie bo w wersji C jest inny niż w A. Płatowiec też trzeba by poprzerabiać - zasobnik na spadochron pod statecznikiem, anteny przed osłoną kabiny i pod wlotem powietrza to chyba niezbędne minimum, jeśli chcesz się zbliżyć do oryginału. Z antenami nie powinieneś mieć wiele roboty, ale zasobnik to albo żywice albo samoróbka.

Solo luzuj poślady. Nikt tu na straży jedynie słusznej prawdy nie stoi, tylko porady są na ewentualność odwzorowanie F-16C na bazie modelu F-16A. A Wooh zrobi, co będzie uważał za słuszne.

edit. No i się wyjaśniło