janex Napisano 27 Stycznia 2008 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2008 Sorki za post pod postem. Okleiłem kabinę taśmą maskującą jeszcze przed waszymi ostrzeżeniami ze lakier nie jest za dobry więc dzisiaj poszedłem do mojej modelarni żeby odkleić taśmy a wraz z taśmą na dachy zeszła mi farba (używam taśmy z tamki) . Nie ma sensu jakoś to tak retuszować bo wątpię żeby sie dało bo był to dość spory płat farby. Model idzie znowu do dota . Nie za bardzo mi sie to podoba bo boję sie że plastik tego nie wytrzyma co o tym myślicie czy plastik wytrzyma kolejną kąpiel w docie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 27 Stycznia 2008 Share Napisano 27 Stycznia 2008 Napewno wytrzyma, moje części niekiedy leżą w dotcie miesiąc i jak narazie nic złego nie stało się im. Ps. Przyczyną że taśma odchodzi razem z farbą może być to, że za szybko oklejasz nią model a nie dajesz utwardzić się lakierowi. Można też osłabić klej na taśmie przyklejając ją kilkakrotnie np. do blatu stołu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 26 Lutego 2008 Autor Share Napisano 26 Lutego 2008 A więc tak kabina znów była wymyta. Pomalowałem ja podkładem tym razem białym i teraz kabina czeka na malowanie kolorem żółtym. myślę że tym razem wszystko pójdzie dobrze. Trochę fotek kabiny z podkładem. Pomalowałem już wczoraj dwie części żeby zobaczyć jak wyjdzie kolor i na razie jest dobrze tak mi się wydaje. Wiem ze w niektórych miejscach jest troszeczkę do przeszlifowania papierkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 26 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 26 Lutego 2008 Cześć Janex. Jakiego podkładu używasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 26 Lutego 2008 Autor Share Napisano 26 Lutego 2008 To mnie teraz zaskoczyłeś. Sam nie wiem wiem. Poczekaj chyba Mr hobby tak na pewno mr hobby. A co sądzisz o powierzchni?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 26 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 26 Lutego 2008 No zdjęcia są troszkę słabe, ale chyba z tego co widzę to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 29 Lutego 2008 Autor Share Napisano 29 Lutego 2008 A więc tak kabina pomalowana na żółto. Jestem osobiście zadowolony z tego efektu. Jest parę miejsc do przeszlifowania ale to drobiazgi. Oczywiście teraz najgorsze maskowanie i malowanie brązowych pasków na kabinie. Trzymajcie kciuki żeby to wyszło. No a potem bezbarwny oczywiście ale to przyszłość. Lakier z bliska: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 29 Lutego 2008 Share Napisano 29 Lutego 2008 Hmmm , moim zdaniem farba robi wrażenie za żadkiej i spływa z czesci nie pokrywając ich cakłowicie ... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 29 Lutego 2008 Autor Share Napisano 29 Lutego 2008 Nom to prawda tak jakby to spływało z części. Ale farbę mieszałem według wskazówek innych modelarzy. Może jeszcze raz pomaluję model na żółto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
konrad1 Napisano 29 Lutego 2008 Share Napisano 29 Lutego 2008 No ładnie ci to wyszło ja w czerwcu na urodzinki sprawie sobie taki model a możesz mi powiedzieć za ile go kupiłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 29 Lutego 2008 Share Napisano 29 Lutego 2008 Janex jezeli tutaj jest jedna warstwa , to maluj jeszcze jedną nie zagrubą , jezeli masz spray to mieszaj , wstrząsaj długo przed malowaniem . Wtedy farba powinna sie lepiej wymieszać i nie bedzie spływać . Model chodzi po 100-110 . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 29 Lutego 2008 Witam. Mamy spray który ma temp. jak otoczenie 15'C, a drugi spray który ma 28'C, po takim samym czasie mieszania powiedzmy 5min, nakładamy na taką samą warstwę plastiku i czekamy aż wyschnie, następnie sprawdzamy powierzchnie malowaną. Czy będzie różnica, powiedzmy w grubości kropelek jakie wylatują z "dyfuzora", oraz na powierzchni pomalowanego plastiku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 29 Lutego 2008 Autor Share Napisano 29 Lutego 2008 Nie tam już były trzy warstwy farby. A maluję aero. Właśnie przed chwilą dałem kolejną czwartą warstwę no i teraz to już powinno być dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 29 Lutego 2008 Share Napisano 29 Lutego 2008 Wojtek, połż na to 2 cienkie warstwy klaru, a ostatnią trochę grubszą mokrą, tylko nie przesadż, no i czym będziesz maskować, jeżeli taśmą tamiya, to musisz położyć klara, bo inaczej to cały lakier oderwiesz z kabiny i zaś będziesz się mordował i robił wszystko od nowa. Nie powtarzaj się. Zrób dobrze a powoli. Służe Ci poradą, robiłem już tą scanie 143R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 29 Lutego 2008 Autor Share Napisano 29 Lutego 2008 No to jak mam maskować po położeniu clara. Maskuje taśmą tamiy. A jak podoba ci sie ten kolorek jak jest położony?? Teraz jest już lepszy bo dostał kolejną warstwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 29 Lutego 2008 będziesz maskować, jeżeli taśmą tamiya, to musisz położyć klara, bo inaczej to cały lakier oderwiesz z kabiny Ja jakoś maskowałem bepośrednio na lakierze i taśma nie odchodziła z lakierem. Myślę że tw takich przypadkach główną rolę odgrywa podkład, do którego mocno przylega kolor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 29 Lutego 2008 Autor Share Napisano 29 Lutego 2008 Przykleiłem na próbę taśmę do najmniejszej części. I po 2h odkleiłem i nie zszedł lakier. Więc myślę że powinno dobrze być. A tu fotki po pomalowaniu jeszcze raz kabiny na żółto. Wydaje mi sie że już dobrze jest. Na niektórych fotach widać tak jakby na krawędziach było mniej farby ale w rzeczywistości tego aż tak nie widać. Prawie w ogóle. Po zrobieniu fotek na kabinie zauważyłem małe paprochy. Ale niektóre są już usunięte a na nie które przyjdzie clar lub brązowa farba więc ich nie będzie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRUGER_MAN Napisano 29 Lutego 2008 Share Napisano 29 Lutego 2008 No teraz jest lepiej , ale widze niedoszlifowaną szpachle w prawym górnym rogu kabiny . Pozdro , a wszystkie paprochy zejdą przy szlifowaniu papierem wodym ;) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 29 Lutego 2008 Super Moderator Share Napisano 29 Lutego 2008 Jak się boisz że lakier Ci odejdzie wraz z taśmą, to możesz też nakleić ją sobie na czoło, wtedy osłabisz troszę klej i wtedy przyklej taśmę do lakieru. Tylko nie gwarantuję, że wtedy taśma po nałożeniu na nią koloru nie odklei się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
janex Napisano 29 Lutego 2008 Autor Share Napisano 29 Lutego 2008 Nie na czoło nie będę naklejał. No i oczywiście wszystko jeszcze przeszlifuję. Ale to dopiero jutro po szkole . Bo muszę iść bo egzamin próbny mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 29 Lutego 2008 Share Napisano 29 Lutego 2008 Nie na czoło nie będę naklejał. No i oczywiście wszystko jeszcze przeszlifuję. Ale to dopiero jutro po szkole . Bo muszę iść bo egzamin próbny mam. Wojtku nic nie przeszlowiwój, tylko poszlifuj i odłuż bo znowu coś zrobisz żle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi