Skocz do zawartości

BTR-60 PB - Dzień jak co dzień na północy. 1:72 ICM

Mikele

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za opinie. Bardzo mi pomagają, bo nie mam żadnego punktu odniesienia Z tym doświadczeniem to fakt, że lotnictwo uczy cierpliwości z masą drobnych elementów, ale powiem szczerze takiego kurdupelka jeszcze w życiu nie kleiłem

• Odpowiedzi 56
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Zmalowałem model

DSCN3231_zps7780naan.jpg

DSCN3233_zpsmooxphtm.jpg

DSCN3234_zpscuqos82r.jpg

DSCN3235_zpse8ukavmg.jpg

DSCN3237_zpssselkhn3.jpg

DSCN3238_zps5lthtdko.jpg

DSCN3239_zpspkbsaffw.jpg

DSCN3240_zpsqmraiqwv.jpg

DSCN3241_zpsxptn1wvr.jpg

DSCN3242_zpsktkarpa6.jpg

DSCN3243_zps22lgifwn.jpg

Póki co malowanie wali po gałach i słowo kamuflaż było by tu mocno na wyrost Jestem i zaskoczony i uszczęśliwiony faktem, że straty w elementach poklejonych do bryły są minimalne - trochę pogiętych poręczy i złamane prawe mocowanie lusterka, które już jest na swoim miejscu. Poprawek malarskich nie będzie za wiele. W zasadzie to zaniedługo montaż finalny modelu i dopiero wtedy zacznie się jazda bez trzymanki.

No, trochę te poręcze tańczą z prawej strony.

Przydałoby się jeszcze pozalewać dziurki w których osadzone są te poręcze.

Ale ogólnie lux

Godzina cudowania aerografem, mieszanki kolorów podstawowych z szarościami i Tamiya Smoke, a wszystko po to, żeby zniwelować żarówę, jaką wali po oczach malowanie prosto z fabryki ;)

DSCN3245_zpspkxaldxy.jpg

DSCN3246_zpsimjxkxol.jpg

DSCN3247_zpsmrs7vota.jpg

DSCN3248_zpsabpktu0f.jpg

DSCN3249_zpscoajdtpi.jpg

DSCN3250_zpscaepngmq.jpg

DSCN3251_zpsbzy7e6dt.jpg

DSCN3252_zps0sho4y2j.jpg

I kilka ujęć pod mikroskopem na białe plamy kamuflażu, które przede wszystkim należało stłumić. Powiększenie sto tysięcy milionów i dwa

DSCN3253_zpsowdq9e4u.jpg

DSCN3254_zpsjtjqvlkp.jpg

DSCN3255_zpscb34drs5.jpg\

Wyszła trochę pikseloza, ale liczę, ze po bezbarwnym, wash'ach i innych cudach-wiankach jeszcze się wytłumi. O poręczach nei zapomniałem, się poprawi W ogóle, zastanawiam się, czy te dwie felerne, pogięte sztuki nie zrobić od podstaw jeszcze raz.

Model dostał kalkomanie (w zawrotnej ilości sztuk 4) i lakier błyszczący. Wymieniłem tez krzywe poręcze na nowe i zalałem miejsca montażu farbą, zgodnie z sugestią Grzesia.

DSCN3263_zpsspzot07f.jpg

DSCN3264_zpsbzwtuxek.jpg

DSCN3265_zpsddxmj7f2.jpg

DSCN3266_zpsfucpkxwt.jpg

Teraz samo najlepsze - washe, pigmenty, brudzenie, błoto i śnieg.

Klosze lamp będę malował na końcu. Specjalnie nie szpachlowałem tych dziur , w zamierzeniu mają imitować żarówki. Pomaluję to sreberkiem, a to nałożę clearfix, który w tej skali dość udanie powinien imitować szkło klosza. Z tyłu lampy pomaluję najpierw sreberkiem a później clear red, co też powinno zrobić robotę. Na obecnym etapie prac raczej nie ma to wielkiego sensu, tak sądzę.

Wymieniłem tez krzywe poręcze na nowe i zalałem miejsca montażu farbą, zgodnie z sugestią Grzesia.
eee, to była autosugestia, której słuszność tylko potwierdziłem

Pomysł na wykonanie świateł akceptuję

Wymieniłem tez krzywe poręcze na nowe i zalałem miejsca montażu farbą, zgodnie z sugestią Grzesia.
eee, to była autosugestia, której słuszność tylko potwierdziłem

Pomysł na wykonanie świateł akceptuję

Ja tam się mądrych porad od czasu do czasu słucham ;)

Wash. Nie mogłem się powstrzymać

DSCN3267_zps8hmrixxv.jpg

DSCN3268_zpspta59flv.jpg

DSCN3269_zpsvrhh9r9t.jpg

DSCN3270_zpscp3hvxb5.jpg

Straty w mieniu - szperacz, ale tylko odpadnięty, nie zaginiony w akcji więc "Andrzeju, nie denerwuj się."

Po pierwsze primo, to powiedzcie mi, jak wymyć nadmiar washa spod poręczy i tej osłony nad silnikami.

Po drugie primo, oceńcie mi toto. Za słabo, za mocno? Zmyć więcej? Powtórzyć jeszcze raz?

Plan wycieczki jest taki, że po washu pójdzie znów bezbarwny błyszczący, na to "Winter streaking grime" i na to matowy, po czym rysy i obicia z ołówka, pigmenty i na to błoto, najpierw suche a później mokre. Dobrze wymyśliłem?

Tak tak, do wymywania używam White Spirit rzecz jasna. Używałem wacików i gdzie się dało pędzla z miękkim włosiem, ale dość szerokiego. Jutro się wybieram do modelarskiego to nabędę parę pędzli retuszerskich, przy tym gigancie innej rady raczej nie ma.

Dzięki

Ja aż takich cuda-wianków washowych nie robię, więc niech się więksi fachmani wypowiadają.

Michale, ale o rurach wydechowych pamiętasz?

W jaki sposób maskowałeś, taśmą?

I z czego robiłeś wash?

Tak, maskowane taśmą modelarską. Potrzebne były ostre przejścia po liniach prostych między kolorami więc nie było co kombinować ;) A wash gotowy, Panel Line Accent Color od Tamiyi, kolor dark brown. Używam go przy samolotach, tu chyba też się nadał.

Popigmentowałem i ubłociłem. Na moje laickie oko jest znośnie, ale opiniami nie pogardzę.

Podstawek w fazie wstępnej:

DSCN3271_zpsfoigfs6n.jpg

Kapcie. Jak widać niektóre pęcły :(

DSCN3272_zpsqloygwpz.jpg

I BTR:

DSCN3275_zpsvdje4ou5.jpg

DSCN3276_zpsixqnsqvj.jpg

DSCN3277_zpsegj1wdnx.jpg

DSCN3278_zpsdkao2xjs.jpg

DSCN3279_zpsc3qla3nd.jpg

DSCN3280_zpsdltbbsec.jpg

DSCN3281_zpstkirise1.jpg

DSCN3282_zpscnitmffw.jpg

DSCN3283_zpsxpdxd2ns.jpg

Błotka sporo, ale wydaje mi się, że nie za dużo. Będzie go za to więcej, ale nie objętościowo. Zaprawę zrobiłem z gipsu, pigmentów (European Earth i Volcanic Sand, który ma ciemnoszary kolor), drobnej ziemi i terpentyny. Zobaczę, czy jak to wyschnie to czy się nie wykruszy całkeim, bo mam rwząenie, ze zabrakło solidnego spoiwa Wizualnie jest kilka miejsc do poprawek, przede wszystkim po leej stronie koło falochronu.

Chcę teraz dodać ciemne, mokre błoto. Czy jak wymieszam czarny pigment z pakierem błyszczącym i pigment fixerem to wyjdzie z tego zaprawa nadająca się na czarne, mokre błoto?

Są jeszcze do doklejenia rury wydechode, lina holownicza i urwany szperacz, ale generalnie jak wszystko pójdzie cacy i podstawka dostanie śniegu po bokach to chyba koniec.

Przy poręczach i ramie kleiłem cienki pasek bezpośrednio na płytę pancerza (pod tymi "pręcikami"), między taśmę a poręcz czy ramę wkładałem ucięty, cienki kawałek gąbki tak (cięty pi razy oko na grubość przestrzeni między jednym a drugim), aby wypełniał przestrzeń między pancerzem a prętami, i na pręty znów kleiłem taśmę odwzorowując kształt plamy kamuflażu pod spodem. Właśnie po to, żeby farba nie popłynęła gdzieś pod maskowaniem. Tu i tam konieczne były poprawki rzecz jasna (głównie na poręczach), ale to już tradycyjnie, pędzelkiem retuszerskim.

Nie jest to trudne, ale czasochłonne - pośpiech niewskazany.

A próbowałeś jako spoiwo do błota dać farbę olejną z tubki w odpowiednim kolorze, wymieszaną z pigmentem lub drobnym piaskiem?

Próbowałem, dziś rano Wczorajsze błoto się wykruszyło całkowicie. Co ucieszyło mnie przy modelu bo tym sposobem dostałem tylko cienką warstewkę błotka na kadłubie, które teraz przypudrowałem świeżym, mokrym błotem.

DSCN3284_zps3utmhenr.jpg

DSCN3285_zps0tvjyah0.jpg

DSCN3286_zpskg7irfhf.jpg

Jeszcze trochę drobiazgów i podmalówek i chyba wieczorem galeria

No musisz to w całości pokazać, bo trudno powiedzieć jak wyjdzie finał.

Na razie to na podstawce jest bardzo mokre błoto, a na pojeździe trochę to wygląda jak suche okopcenia - nad tym bym jeszcze popracował.

No musisz to w całości pokazać, bo trudno powiedzieć jak wyjdzie finał.

Na razie to na podstawce jest bardzo mokre błoto, a na pojeździe trochę to wygląda jak suche okopcenia - nad tym bym jeszcze popracował.

Powalczyłem. Błoto na podwoziu i spodzie wanny od mniej więcej linii błotników dostało bezbarwnym błyszczącym, żeby je upodobnić do podstawki.

Generalnie to zapraszam do Galerii

DSCN3287_zpse8bccksq.jpg