Mikele Napisano 10 Września 2015 Autor Share Napisano 10 Września 2015 Dzięki za opinie. Bardzo mi pomagają, bo nie mam żadnego punktu odniesienia Z tym doświadczeniem to fakt, że lotnictwo uczy cierpliwości z masą drobnych elementów, ale powiem szczerze takiego kurdupelka jeszcze w życiu nie kleiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Września 2015 Autor Share Napisano 11 Września 2015 Zmalowałem model Póki co malowanie wali po gałach i słowo kamuflaż było by tu mocno na wyrost Jestem i zaskoczony i uszczęśliwiony faktem, że straty w elementach poklejonych do bryły są minimalne - trochę pogiętych poręczy i złamane prawe mocowanie lusterka, które już jest na swoim miejscu. Poprawek malarskich nie będzie za wiele. W zasadzie to zaniedługo montaż finalny modelu i dopiero wtedy zacznie się jazda bez trzymanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 No, trochę te poręcze tańczą z prawej strony. Przydałoby się jeszcze pozalewać dziurki w których osadzone są te poręcze. Ale ogólnie lux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 11 Września 2015 Autor Share Napisano 11 Września 2015 Zalewajki to raczej gęstą farbą porobię. Prostowanie będzie, ale na pewno już nie dziś ;) Swoją drogą - dzięki, żeś mnie namówił na klejenie tych poręczy przed malowaniem, teraz rzeczywiście była by zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 No to pierwszy model w konkursie pomalowany. Kontrast faktycznie ogromny, zobaczymy co będzie dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Zalewajki to raczej gęstą farbą porobię. Nie napisałem, ale dokładnie to miałem na myśli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 13 Września 2015 Autor Share Napisano 13 Września 2015 Godzina cudowania aerografem, mieszanki kolorów podstawowych z szarościami i Tamiya Smoke, a wszystko po to, żeby zniwelować żarówę, jaką wali po oczach malowanie prosto z fabryki ;) I kilka ujęć pod mikroskopem na białe plamy kamuflażu, które przede wszystkim należało stłumić. Powiększenie sto tysięcy milionów i dwa \ Wyszła trochę pikseloza, ale liczę, ze po bezbarwnym, wash'ach i innych cudach-wiankach jeszcze się wytłumi. O poręczach nei zapomniałem, się poprawi W ogóle, zastanawiam się, czy te dwie felerne, pogięte sztuki nie zrobić od podstaw jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 Model dostał kalkomanie (w zawrotnej ilości sztuk 4) i lakier błyszczący. Wymieniłem tez krzywe poręcze na nowe i zalałem miejsca montażu farbą, zgodnie z sugestią Grzesia. Teraz samo najlepsze - washe, pigmenty, brudzenie, błoto i śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 Bardzo ciekawe malowanie Reflektory zostają w obecnym kształcie/wykonaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 Klosze lamp będę malował na końcu. Specjalnie nie szpachlowałem tych dziur , w zamierzeniu mają imitować żarówki. Pomaluję to sreberkiem, a to nałożę clearfix, który w tej skali dość udanie powinien imitować szkło klosza. Z tyłu lampy pomaluję najpierw sreberkiem a później clear red, co też powinno zrobić robotę. Na obecnym etapie prac raczej nie ma to wielkiego sensu, tak sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 Wymieniłem tez krzywe poręcze na nowe i zalałem miejsca montażu farbą, zgodnie z sugestią Grzesia.eee, to była autosugestia, której słuszność tylko potwierdziłem Pomysł na wykonanie świateł akceptuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 Wymieniłem tez krzywe poręcze na nowe i zalałem miejsca montażu farbą, zgodnie z sugestią Grzesia.eee, to była autosugestia, której słuszność tylko potwierdziłem Pomysł na wykonanie świateł akceptuję Ja tam się mądrych porad od czasu do czasu słucham ;) Wash. Nie mogłem się powstrzymać Straty w mieniu - szperacz, ale tylko odpadnięty, nie zaginiony w akcji więc "Andrzeju, nie denerwuj się." Po pierwsze primo, to powiedzcie mi, jak wymyć nadmiar washa spod poręczy i tej osłony nad silnikami. Po drugie primo, oceńcie mi toto. Za słabo, za mocno? Zmyć więcej? Powtórzyć jeszcze raz? Plan wycieczki jest taki, że po washu pójdzie znów bezbarwny błyszczący, na to "Winter streaking grime" i na to matowy, po czym rysy i obicia z ołówka, pigmenty i na to błoto, najpierw suche a później mokre. Dobrze wymyśliłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
makinen Napisano 16 Września 2015 Share Napisano 16 Września 2015 Ciekawie. Na lewej burcie chyba wokół włazu mało widać wash. Spod poręczy możesz spróbować wymyć cieniutkim pędzelkiem retuszerskim i oczywiście White Spiritem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 16 Września 2015 Autor Share Napisano 16 Września 2015 Tak tak, do wymywania używam White Spirit rzecz jasna. Używałem wacików i gdzie się dało pędzla z miękkim włosiem, ale dość szerokiego. Jutro się wybieram do modelarskiego to nabędę parę pędzli retuszerskich, przy tym gigancie innej rady raczej nie ma. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Ja aż takich cuda-wianków washowych nie robię, więc niech się więksi fachmani wypowiadają. Michale, ale o rurach wydechowych pamiętasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Września 2015 Autor Share Napisano 17 Września 2015 Pamiętam pamiętam. Będą rude, więc zostawiam je sobie na "przed błotem". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 W jaki sposób maskowałeś, taśmą? I z czego robiłeś wash? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Września 2015 Autor Share Napisano 17 Września 2015 W jaki sposób maskowałeś, taśmą?I z czego robiłeś wash? Tak, maskowane taśmą modelarską. Potrzebne były ostre przejścia po liniach prostych między kolorami więc nie było co kombinować ;) A wash gotowy, Panel Line Accent Color od Tamiyi, kolor dark brown. Używam go przy samolotach, tu chyba też się nadał. Popigmentowałem i ubłociłem. Na moje laickie oko jest znośnie, ale opiniami nie pogardzę. Podstawek w fazie wstępnej: Kapcie. Jak widać niektóre pęcły :( I BTR: Błotka sporo, ale wydaje mi się, że nie za dużo. Będzie go za to więcej, ale nie objętościowo. Zaprawę zrobiłem z gipsu, pigmentów (European Earth i Volcanic Sand, który ma ciemnoszary kolor), drobnej ziemi i terpentyny. Zobaczę, czy jak to wyschnie to czy się nie wykruszy całkeim, bo mam rwząenie, ze zabrakło solidnego spoiwa Wizualnie jest kilka miejsc do poprawek, przede wszystkim po leej stronie koło falochronu. Chcę teraz dodać ciemne, mokre błoto. Czy jak wymieszam czarny pigment z pakierem błyszczącym i pigment fixerem to wyjdzie z tego zaprawa nadająca się na czarne, mokre błoto? Są jeszcze do doklejenia rury wydechode, lina holownicza i urwany szperacz, ale generalnie jak wszystko pójdzie cacy i podstawka dostanie śniegu po bokach to chyba koniec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solaris7813 Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 A gdy maskowałeś przy wystających elementach (np z tyłu) to pod taśmę nie dostała się farba? Pytam, bo kusi mnie zrobienie fińskiego Leoparda, ale pomalowanie w ten sposób wydaje mi się strasznie trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 17 Września 2015 Autor Share Napisano 17 Września 2015 Przy poręczach i ramie kleiłem cienki pasek bezpośrednio na płytę pancerza (pod tymi "pręcikami"), między taśmę a poręcz czy ramę wkładałem ucięty, cienki kawałek gąbki tak (cięty pi razy oko na grubość przestrzeni między jednym a drugim), aby wypełniał przestrzeń między pancerzem a prętami, i na pręty znów kleiłem taśmę odwzorowując kształt plamy kamuflażu pod spodem. Właśnie po to, żeby farba nie popłynęła gdzieś pod maskowaniem. Tu i tam konieczne były poprawki rzecz jasna (głównie na poręczach), ale to już tradycyjnie, pędzelkiem retuszerskim. Nie jest to trudne, ale czasochłonne - pośpiech niewskazany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Kamo klasa.Co prawda współcześniaki nie moja działka,ale za Fina ma kolega plusa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 A próbowałeś jako spoiwo do błota dać farbę olejną z tubki w odpowiednim kolorze, wymieszaną z pigmentem lub drobnym piaskiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Września 2015 Autor Share Napisano 18 Września 2015 A próbowałeś jako spoiwo do błota dać farbę olejną z tubki w odpowiednim kolorze, wymieszaną z pigmentem lub drobnym piaskiem? Próbowałem, dziś rano Wczorajsze błoto się wykruszyło całkowicie. Co ucieszyło mnie przy modelu bo tym sposobem dostałem tylko cienką warstewkę błotka na kadłubie, które teraz przypudrowałem świeżym, mokrym błotem. Jeszcze trochę drobiazgów i podmalówek i chyba wieczorem galeria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 No musisz to w całości pokazać, bo trudno powiedzieć jak wyjdzie finał. Na razie to na podstawce jest bardzo mokre błoto, a na pojeździe trochę to wygląda jak suche okopcenia - nad tym bym jeszcze popracował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 18 Września 2015 Autor Share Napisano 18 Września 2015 No musisz to w całości pokazać, bo trudno powiedzieć jak wyjdzie finał.Na razie to na podstawce jest bardzo mokre błoto, a na pojeździe trochę to wygląda jak suche okopcenia - nad tym bym jeszcze popracował. Powalczyłem. Błoto na podwoziu i spodzie wanny od mniej więcej linii błotników dostało bezbarwnym błyszczącym, żeby je upodobnić do podstawki. Generalnie to zapraszam do Galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi