Skocz do zawartości

"Zima w muzeum" - Ił 28 1/72 Trumpeter

kowal76

Rekomendowane odpowiedzi

Gratuluję tematu, nie zazdroszczę modelu.

Wiem coś o tym, bo sam męczę się z nim od dłuższego czasu. Masa błędów w modelu jest straszliwa i zniechęca do roboty - szczególnie jeśli porówna się model ze zdjęciami samolotu. Dokupiłem blachy i dorabiam mnóstwo elementów, poprawiam co się da (te żałosne komory podwozia! - główne za głębokie, przednia nie istnieje, kabina wieje pustką), ale i tak jest to dno...

Naprawdę nie wiem, dlaczego nie da się zrobić poprawnego modelu Iła-28 w 1/72, mimo że taki samolot znajduje się w prawie każdym muzeum lotnictwa na świecie (a w Chinach to już chyba szczególnie nie powinien to być problem).

• 1 month later...
  • Odpowiedzi 141
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Czas wrócić do Iła.

Wstępnie skleiłem główne elementy kokpitu oraz zaszpachlowałem ślady po wypychaczach w niektórych miejscach. Zmontowałem też komorę bombową, bombki oraz koła. Koła i bombki czeka szpachlowanie.

Jakiś dziwny jest ten plastik ? Klej nie chce za bardzo łapać części.

Robiąc poprzedniego Iła 28, ze 2,3 lata temu jakoś chyba nie zwracałem uwagi na spasowanie. Widzę jednak teraz, że będzie walka z tą materią. Zdecyduję się też chyba na blaszkę Parta, bo bez niej kabina będzie strasznie uboga.

Muszę także zaopatrzyć się w trochę chemii z racji wyczerpania zapasów.

PICT0005.JPG

PICT0009.JPG

PICT0007.JPG

PICT0013.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Dotarła też kalka z numerami bocznymi .

PICT0003.JPG

Grześku, czy te numery idące na statecznik nie są za wysokie?
Dotarła też kalka z numerami bocznymi .

PICT0003.JPG

Grzesiu, nie wiem, jeszcze nie sprawdzałem. Zamówiłem u Adama kalki i mam nadzieję że są ok. W sumie to nie wiem czy na stateczniku w ogóle są cyferki ?. Na tej starej fotce z muzeum statecznika nie widać, a na nowych fotkach cyferek nie ma.

Gdy patrzę na fotki 65 w służbie to różnica jest duża, ale patrząc na numer jaki jest na pierwszej fotce... hmm, przydałoby się jakieś kompleksowe foto z muzeum.

Dziś powycinałem gondole silników.

Postanowiłem skorygować wnęki podwozia które są za głębokie. Troszkę poprzerabiałem ale okazało się że zrobiła się szpara. Na dole (górze) gondole są węższe i dlatego taki babol.

Myślę że wykorzystam jakieś kawałki plastiku aby to jakoś naprawić.

Blaszki Parta już dotarły. Kupiłem też żywiczne fotele .

Postanowiłem zamówić jeszcze blaszki zewnętrzne. Szczególnie chodzi mi o felgi kół.

Teraz jednak, pewnie będzie kilkudniowa przerwa, z racji na roboty po godzinach.

PICT0002.JPG

PICT0012.JPG

PICT0015.JPG

PICT0018.JPG

Przetnij wewnętrzną część na pół i doklej do połówek gondoli a hipsem dorabiaj środek wnęki - będzie Ci dużo łatwiej, bo obłe krawędzie przy burtach będziesz miał z głowy. Uzupełnienie płaskiej powierzchni góry wnęki i tych dwóch przetłoczeń nie powinno być trudne. Na poważnie podszedłeś do tematu

Przetnij wewnętrzną część na pół i doklej do połówek gondoli a hipsem dorabiaj środek wnęki - będzie Ci dużo łatwiej, bo obłe krawędzie przy burtach będziesz miał z głowy. Uzupełnienie płaskiej powierzchni góry wnęki i tych dwóch przetłoczeń nie powinno być trudne. Na poważnie podszedłeś do tematu

Michał dzięki za radę. Tak uczynię .

• 2 weeks later...

Prace idą bardzo powoli. Wszystko jest pod górkę i tracę cierpliwość do tego modelu. Tak to już jest, że jeden model robi się bezproblemowo a przy kolejnym traci się wenę i cierpliwość.

Myślałem że zajmę się tylko skalą 1/72, lecz przy tym modelu stwierdzam, że nic z tego.

Mam za słaby wzrok, bardzo męczę się z tymi małymi częściami i muszę się wybrać w końcu do okulisty. Będę robił głównie samoloty w skali 1/48 i czasami 1/72.

Co do Iła to przykleiłem troszkę blaszek do burt kadłuba.

DSC_0019.JPG

DSC_0050.JPG

Gondole i wnęki podwozia. Powoli coś tam szlifuję.

DSC_0017.JPG

Tablica z zegarami już gotowa.

DSC_0057.JPG

Coraz bardziej mnie korci aby zrobić jednak model Iła z czynnej służby. Co do terminu konkursu to nie wyrobię się i tak na 100 %.

...

Coraz bardziej mnie korci aby zrobić jednak model Iła z czynnej służby. Co do terminu konkursu to nie wyrobię się i tak na 100 %.

nie rób tego bardzo Cię proszę nie mogę sobie odmówić widowiska pod tytułem robienie tych pięknych pożółkłych przeszkleń (nie wystawiam Cię sam bym próbował do upadłego) oraz samego śniegu oczywiście i o ile o szyby to bym walił śmiało w temat tutaj ja sam mógłbym mieć problemy - po prostu zbyt rzadko robię dioramy i śnieg ani inne zjawiska fizyczne typu drzewa, ściany, mury, płoty nie są moją mocną stroną. Ale przecież nauczyć się trzeba.