kowal76 Napisano 5 Lutego 2016 Autor Share Napisano 5 Lutego 2016 … dolną osłonę … (sam nie wiem co to takiego) …„Pod środkową częścią kadłuba, nieco za kabiną, mieści się antena radaru pokładowego, osłonięta kroplową dielektryczną owiewką”Świdziński Jerzy, Odrzutowy samolot bombowy Ił-28, TBiU 47, Wydawnictwo MON, Warszawa 1977. Strona 12 Dzięki za info . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 6 Lutego 2016 Autor Share Napisano 6 Lutego 2016 Lakier błysk pod kalki i pomalowana osłona radaru kolorem zielonym. Użyłem Gunze i nic nie odeszło . created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 6 Lutego 2016 Share Napisano 6 Lutego 2016 No i git, ja jeszcze muszę trochę poczekać na swojego IŁ-28 bo coś się kroi w 1/48. Na żywicę mnie nie stać, ale są już jakieś zwiastuny w plastiku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 7 Lutego 2016 Autor Share Napisano 7 Lutego 2016 Kalki położone. Teraz łosz i coś tam jeszcze. Zastanawiam się jakiego koloru łosza użyć ?. Mam czarny, szary i brązowy. Linie są dosyć głębokie więc może szary ?. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Lutego 2016 Share Napisano 7 Lutego 2016 Grzesiu, a ten czerwony pasek na sterze kierunku to fakt czy inwencja własna? Takie coś nawet znalazłem: Ił-28 n/b 50 No i przedni numer też jakby nieco za mały? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 7 Lutego 2016 Autor Share Napisano 7 Lutego 2016 Grzesiu, a ten czerwony pasek na sterze kierunku to fakt czy inwencja własna?Takie coś nawet znalazłem: Ił-28 n/b 50 No i przedni numer też jakby nieco za mały? Grzesiu fakt, tej fotki nie widziałem. Nie jest to jednak problem, bo można zamalować. Podpatrzyłem na model Iła 28 1/48 w Mini Replice. Co do nr bocznego to może i masz rację, ale już tak zostawię. Musiałbym znów zamawiać te numerki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Lutego 2016 Share Napisano 7 Lutego 2016 Wiem, że oba detale to nie problem, ale że znalazłem fotkę, to piszę. Z tym czerwonym to myślałem, że może masz jakąś fotkę, byłby dodatkowy, ciekawy element barwny, jakich niewiele było w tamtych czasach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 7 Lutego 2016 Autor Share Napisano 7 Lutego 2016 Wiem, że oba detale to nie problem, ale że znalazłem fotkę, to piszę.Z tym czerwonym to myślałem, że może masz jakąś fotkę, byłby dodatkowy, ciekawy element barwny, jakich niewiele było w tamtych czasach Czyli to w Mini Replice to fantazja autora modelu ?. Może miał jakąś dokumentację ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 7 Lutego 2016 Share Napisano 7 Lutego 2016 Trzeba by pytać autora modelu. Ja przejrzałem swoje archiwa i nigdzie takiego elementu nie znalazłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 7 Lutego 2016 Autor Share Napisano 7 Lutego 2016 Trzeba by pytać autora modelu.Ja przejrzałem swoje archiwa i nigdzie takiego elementu nie znalazłem... No to zamalujem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 7 Lutego 2016 Autor Share Napisano 7 Lutego 2016 Już zamalowane. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 7 Lutego 2016 Share Napisano 7 Lutego 2016 Ta czerwona kreska, jeśli już jest ta na pewno nie czerwona. Są wersje IŁ-28 które jej nie mają. W naszych opisach Ił-28 nic nie znalazłem o niej, jednak u sąsiadów ze wschodu napisali, że to antena kursowa KRP-F. Skoro to antena to musi przepuszczać fale EM, srebrzana nie przepuści. Zielona farba była specjalna do malowania takich elementów (osłona radaru) . To tworzywo w oryginale było brązowe. Antena jest przy prawej krawędzi tego prostokątnego luku. http://img.wp.scn.ru/camms/ar/10/pics/29_4_b1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 8 Lutego 2016 Autor Share Napisano 8 Lutego 2016 Ta czerwona kreska, jeśli już jest ta na pewno nie czerwona. Są wersje IŁ-28 które jej nie mają.W naszych opisach Ił-28 nic nie znalazłem o niej, jednak u sąsiadów ze wschodu napisali, że to antena kursowa KRP-F. Skoro to antena to musi przepuszczać fale EM, srebrzana nie przepuści. Zielona farba była specjalna do malowania takich elementów (osłona radaru) . To tworzywo w oryginale było brązowe. Antena jest przy prawej krawędzi tego prostokątnego luku. http://img.wp.scn.ru/camms/ar/10/pics/29_4_b1.jpg Dziękuję za informację. Trzeba to poprawić na kolor zielony. Domalowałem ten element ponieważ jest na zdjęciu które zamieścił Grześ. Chyba słabo jestem przygotowany do budowy modelu jeśli chodzi o dokumentację . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 8 Lutego 2016 Share Napisano 8 Lutego 2016 Chyba słabo jestem przygotowany do budowy modelu jeśli chodzi o dokumentację . Bądź spokojny, ORMO czuwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 9 Lutego 2016 Autor Share Napisano 9 Lutego 2016 Ta czerwona kreska, jeśli już jest ta na pewno nie czerwona. Są wersje IŁ-28 które jej nie mają.W naszych opisach Ił-28 nic nie znalazłem o niej, jednak u sąsiadów ze wschodu napisali, że to antena kursowa KRP-F. Skoro to antena to musi przepuszczać fale EM, srebrzana nie przepuści. Zielona farba była specjalna do malowania takich elementów (osłona radaru) . To tworzywo w oryginale było brązowe. Antena jest przy prawej krawędzi tego prostokątnego luku. http://img.wp.scn.ru/camms/ar/10/pics/29_4_b1.jpg Wydaje mi się, że na fotce antena znajduje się bliżej szachownicy niż steru kierunku. Na rysunku jest natomiast bliżej steru. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 (edytowane) Foty są raczej bliżej rzeczywistości ;) Swoją drogą może być tak, ze sama pokrywa jest jednakowa na obu stronach i pas radioprzejrzysty jest zawsze przy lewej krawędzi. Trza by dokładne foto na lewą burtę ze zbliżeniem na statecznik znaleźć. edit: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Ilyushin_Il-28RT_Beagle_2404_%288128775993%29.jpg Się wyjaśniło. Zielony pas zawsze przy lewej krawędzi. Edytowane 9 Lutego 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 9 Lutego 2016 Autor Share Napisano 9 Lutego 2016 Michał, na Twoim zdjęciu jest raczej tak jak na rysunku. Już sam nie wiem. Przemalowałem na zielono i już zostawię tak jak jest. Znalezienie foty drugiej strony statecznika będzie chyba trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacko Napisano 9 Lutego 2016 Share Napisano 9 Lutego 2016 Na rysunku z Wings Palette jest raczej błąd, bo po tej stronie kadłuba "kreska" powinna się znajdować po drugiej stronie "klapki". Ten jest bliższy prawdy: http://pliki.lotniczapolska.pl/Dominik/ILIUSZYN_Il.28_86_Polska.jpg A tak to wygląda na "muzealnym" 69: U Ciebie szachownica jest chyba odrobinę za wysoko i stąd też "kreska" nie mieści się w "Klapce". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 10 Lutego 2016 Autor Share Napisano 10 Lutego 2016 Jacko dzięki. W modelu Trumpka ta klapka wygląda nieco inaczej niż w oryginale. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 10 Lutego 2016 Autor Share Napisano 10 Lutego 2016 Dziś planowałem już kłaść łosza ale musiałem poprawić te anteny na stateczniku. Zmieniłem też szachownice na troszkę mniejsze. Mam dobry patent na oderwanie kalki. Chociaż zrobiłem to niechcący, to pięknie odeszły stare szachownice pod taśmą tamki. Widać były chyba słabej jakości. Wcześniej były pokryte płynem do kalek i lakierem, a tak łatwo odeszły. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 10 Lutego 2016 Share Napisano 10 Lutego 2016 Na tę zamienność nie wpadłbym, ale swoją drogą antena była puszką i w wąskim stateczniku mogłaby nie zmieścić się obok siebie. A tak są zabudowane jedna za drugą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 11 Lutego 2016 Share Napisano 11 Lutego 2016 Mam dobry patent na oderwanie kalki. Ja takie rzeczy robię taśmą dwustronnie klejoną. Zawsze skutkuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 12 Lutego 2016 Autor Share Napisano 12 Lutego 2016 Troszkę Iłek się upaćkał. Wygląda to teraz jak nie powiem co . created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowal76 Napisano 13 Lutego 2016 Autor Share Napisano 13 Lutego 2016 Dziś powycierałem łosza. Powoli zbliżam się do końca. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 13 Lutego 2016 Share Napisano 13 Lutego 2016 Czym łosiowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi