Skocz do zawartości

"Zima w muzeum" - Ił 28 1/72 Trumpeter

kowal76

Rekomendowane odpowiedzi

… dolną osłonę … (sam nie wiem co to takiego) …
„Pod środkową częścią kadłuba, nieco za kabiną, mieści się antena radaru pokładowego, osłonięta kroplową dielektryczną owiewką”

Świdziński Jerzy, Odrzutowy samolot bombowy Ił-28, TBiU 47, Wydawnictwo MON, Warszawa 1977. Strona 12

Dzięki za info .

• Odpowiedzi 141
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Grzesiu, a ten czerwony pasek na sterze kierunku to fakt czy inwencja własna?

Takie coś nawet znalazłem: Ił-28 n/b 50

No i przedni numer też jakby nieco za mały?

Grzesiu, a ten czerwony pasek na sterze kierunku to fakt czy inwencja własna?

Takie coś nawet znalazłem: Ił-28 n/b 50

No i przedni numer też jakby nieco za mały?

Grzesiu fakt, tej fotki nie widziałem. Nie jest to jednak problem, bo można zamalować. Podpatrzyłem na model Iła 28 1/48 w Mini Replice.

Co do nr bocznego to może i masz rację, ale już tak zostawię. Musiałbym znów zamawiać te numerki.

Wiem, że oba detale to nie problem, ale że znalazłem fotkę, to piszę.

Z tym czerwonym to myślałem, że może masz jakąś fotkę, byłby dodatkowy, ciekawy element barwny, jakich niewiele było w tamtych czasach

Wiem, że oba detale to nie problem, ale że znalazłem fotkę, to piszę.

Z tym czerwonym to myślałem, że może masz jakąś fotkę, byłby dodatkowy, ciekawy element barwny, jakich niewiele było w tamtych czasach

Czyli to w Mini Replice to fantazja autora modelu ?. Może miał jakąś dokumentację ?.

Trzeba by pytać autora modelu.

Ja przejrzałem swoje archiwa i nigdzie takiego elementu nie znalazłem...

Ta czerwona kreska, jeśli już jest ta na pewno nie czerwona. Są wersje IŁ-28 które jej nie mają.

W naszych opisach Ił-28 nic nie znalazłem o niej, jednak u sąsiadów ze wschodu napisali, że to antena kursowa KRP-F.

Skoro to antena to musi przepuszczać fale EM, srebrzana nie przepuści. Zielona farba była specjalna do malowania takich elementów (osłona radaru) . To tworzywo w oryginale było brązowe.

Antena jest przy prawej krawędzi tego prostokątnego luku.

http://img.wp.scn.ru/camms/ar/10/pics/29_4_b1.jpg

Ta czerwona kreska, jeśli już jest ta na pewno nie czerwona. Są wersje IŁ-28 które jej nie mają.

W naszych opisach Ił-28 nic nie znalazłem o niej, jednak u sąsiadów ze wschodu napisali, że to antena kursowa KRP-F.

Skoro to antena to musi przepuszczać fale EM, srebrzana nie przepuści. Zielona farba była specjalna do malowania takich elementów (osłona radaru) . To tworzywo w oryginale było brązowe.

Dziękuję za informację. Trzeba to poprawić na kolor zielony. Domalowałem ten element ponieważ jest na zdjęciu które zamieścił Grześ.

Chyba słabo jestem przygotowany do budowy modelu jeśli chodzi o dokumentację .

Chyba słabo jestem przygotowany do budowy modelu jeśli chodzi o dokumentację .
Bądź spokojny, ORMO czuwa

Wydaje mi się, że na fotce antena znajduje się bliżej szachownicy niż steru kierunku. Na rysunku jest natomiast bliżej steru.

2zamos27.jpg

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Foty są raczej bliżej rzeczywistości ;) Swoją drogą może być tak, ze sama pokrywa jest jednakowa na obu stronach i pas radioprzejrzysty jest zawsze przy lewej krawędzi. Trza by dokładne foto na lewą burtę ze zbliżeniem na statecznik znaleźć.

536.jpg

edit:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ab/Ilyushin_Il-28RT_Beagle_2404_%288128775993%29.jpg

Się wyjaśniło. Zielony pas zawsze przy lewej krawędzi.

Edytowane przez Gość

Na rysunku z Wings Palette jest raczej błąd, bo po tej stronie kadłuba "kreska" powinna się znajdować po drugiej stronie "klapki". Ten jest bliższy prawdy:

ILIUSZYN_Il.28_86_Polska.jpg

http://pliki.lotniczapolska.pl/Dominik/ILIUSZYN_Il.28_86_Polska.jpg

A tak to wygląda na "muzealnym" 69:

il-28-01.jpg

il-28-02.jpg

U Ciebie szachownica jest chyba odrobinę za wysoko i stąd też "kreska" nie mieści się w "Klapce".

Dziś planowałem już kłaść łosza ale musiałem poprawić te anteny na stateczniku.

Zmieniłem też szachownice na troszkę mniejsze. Mam dobry patent na oderwanie kalki.

Chociaż zrobiłem to niechcący, to pięknie odeszły stare szachownice pod taśmą tamki. Widać były chyba słabej jakości. Wcześniej były pokryte płynem do kalek i lakierem, a tak łatwo odeszły.

DSC_0006.JPG

DSC_0013.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com