Maciej R Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Witam szanowne grono. To jest mój pierwszy post na tym forum. Mam na imię Maciej. Jestem z Wrocławia. Modelarstwem zajmuje się już prawię 10 lat. Ostatnio miałem długą przerwę. Postanowiłem powrócić. I tu zaczęły się schody. Sklejałem kiedyś pancerkę w skali 1:72 ale wraz ze wzrostem moich zainteresowań marynistycznych, głównie za sprawą książek, postanowiłem zbudować okręt. Oczywiście Japoński bo najbardziej mi się podobają. Lektura "Dowódcy niszczyciela" T. Hary też miała duży wpływ. Liczę na to, że prowadząc relację będę mógł się poradzić, jest to mój pierwszy okręt, który zamierzam wykonać. Na początek kupiłem coś taniego aby nie było szkoda jak zepsuje .Tytułowy niszczyciel eskortowy Matsu. Oczywiście niszczyciel będzie waloryzowany. Zamówiłem: reling, drabiny oraz drzwi od Edka. Do tego artyleria z niko model, ciekaw jestem jej jakości bo jakoś nie spotkałem się w żadnym temacie warsztatowym z jej użyciem. Co do literatury będę się wzorował na: Niszczyciele II wojny, t. I oraz dodatkowo na wątku z konkurencyjnego forum. Przepraszam, że pierwszy post będzie bardzo ubogi w zdjęcia, dopiero zaczynam a w tygodniu nie zawsze mam czas na modelarstwo. Na początek mały in-box. No i pierwsze koty za płoty, przykleiłem spód Na koniec pytanie. Będę poprawiał zarówno kształt dziobu jak i rufy, na pewno przy tej operacji zeszlifuje blachę ryflowaną co nie jest problemem, bo i tak mam zamiar to poprawić. Zastanawiają mnie natomiast bomby głębiowe. To co mamy na rufie to duże uproszczenie. Jednak poza Voyagerem nie znam innego zestawu. A dawać kilka razy tyle co za okręt.... Może jakieś pomysły? Tymczasem pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Powitać kolegę Poczytaj jak wstawiać fotki bo ich nie widać. http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?f=104&t=7808 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 11 Września 2015 Share Napisano 11 Września 2015 Nie widać twoich zdjęć. zgodnie z regulaminem forum zdjęcia nie mogą mieć większego formatu niż 1280 (szerokość. Ja wstawiam zdjęcia o szerokości 1000 albo 800 i jest to wystarczające. Natomiast jeszcze ważniejsze dla komfortu oglądania jest wstawianie bezpośrednich linków. Wchodzisz w fotobikiecie w zakładkę kody do pobrania, wybierasz "pełny rozmiar na form" i wklejasz kod do posta. Nastepnie obcinasz wszystko co jest do znacznika znacznik ten zostawiajac oczywiscie, i wszystko co jest po takim samym znaczniku znajdujacym sie na koncu kodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 13 Września 2015 Autor Share Napisano 13 Września 2015 Hmm, jak pisałem posta i dawałem podgląd to były widoczne. Dziękuje za linka. Próbuje jeszcze raz. Jak widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Jak widać? Teraz jest git Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Witam, Z miłą chęcią zasiądę i pokibicuję. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Witaj... Matsu kiedyś robił Spiton... Chyba jest relacja na Forum. Witam szanowne grono. Na koniec pytanie. Będę poprawiał zarówno kształt dziobu jak i rufy, na pewno przy tej operacji zeszlifuje blachę ryflowaną co nie jest problemem, bo i tak mam zamiar to poprawić. Zastanawiają mnie natomiast bomby głębiowe. To co mamy na rufie to duże uproszczenie. Jednak poza Voyagerem nie znam innego zestawu. A dawać kilka razy tyle co za okręt.... Może jakieś pomysły? chyba Lioar ma bomby głębinowe wraz zrzutniami... niestety tak to jest z 700 - detale kosztują wielokrotnie więcej niż model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Matsu kiedyś robił Spiton... Chyba jest relacja Jest tu, może się przyda - http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=31&t=8697 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 13 Września 2015 Share Napisano 13 Września 2015 Jeszcze lepszego od mojego(sorry za brak skromności) zrobił Rhayader. Poza tym, jego jest lepszy merytorycznie. viewtopic.php?f=77&t=43840 Słowem Matsu to skromny okrecik, który doczekał sie juz kilku przyzwoitych modeli ,-)) Co dziwi, biorac pod uwage, ze to naprawde mały okrecik, a model jest jaki jest ,-)) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 14 Września 2015 Autor Share Napisano 14 Września 2015 Dziękuje za podpowiedzi. Relacje Spitona znam. W googlach po wpisaniu niszczyciel matsu pojawiają się zdjęcia jego modelu . Nie znałem natomiast relacji Rhayadera. Na pewno się przyda. Patrząc na te relacje pojawia się pytanie o linoleum na pokładzie. Na planach nie jest zaznaczone, na modelu Fujimi jest. Z kolei Spiton zrobił tak jak w planach a Rhayder... nie wiem na czym się wzorował. Jak było na prawdę ? Wiem, że dokumentacja okrętów Japońskich jest bardzo uboga. I chyba w tym wypadku zastosuje się do dostępnych planów czyli bez linoleum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 17 Września 2015 Autor Share Napisano 17 Września 2015 Mała aktualizacja. Poprawa kształtu dziobu i rufy chyba wyszła całkiem nieźle. Ja jestem zadowolony . Przyglądając się kilku zdjęciom, które posiadam postanowiłem też stworzyć imitacje blach z których wykonany był kadłub. Początkowo chciałem je ryć w kadłubie ale bliższe oględziny raczej wskazują, że to były wypukłe spawy. Poniżej zdjęcie powojenne bliźniaczej jednostki. W moim wykonaniu to drut mosiężny, metoda została podpatrzona w jednej z relacji . Wyszło tak. Nie jestem jednak pewien podziału na dziobie. Mam 1 zdjęcie ale bardzo słabej jakości. U mnie chyba to będzie wizja artystyczna. Pozostało jeszcze wykonać poprzeczne części. Potem surfacer, szlifowanie no i mam nadzieje, że będzie to wyglądać dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Myśle, że podział blach w części dziobowej, jaki zastosowałem u siebie jest bardzo prawdopodobny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 17 Września 2015 Autor Share Napisano 17 Września 2015 Nie jestem przekonany. Tak jak pisałem wyżej mam zdjęcie, które zamieszczam poniżej. Ja osobiście nie widzę żadnego podziału poza tym co jest widoczne w połowie burty . Może ktoś coś więcej widzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 17 Września 2015 Share Napisano 17 Września 2015 Faktycznie nie ma. Nie znałem tego zdjęcia. Czy jesteś pewien, że linia podziału blach z drutu to dobry pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 18 Września 2015 Autor Share Napisano 18 Września 2015 Pewności nie mam. Zobaczymy jak to będzie wyglądać po Surfacerze. Jeśli będzie bardzo źle to usunę. Ten model traktuje jako testowy. Zobaczymy czy ta skala przypadnie mi do gustu. Na chwilę obecną podoba mi się . Zobaczymy jak jeszcze będzie to wyglądało jak zabiorę się za pierwsze blaszki (pod koniec miesiąca będą). No i do tego modelu planuje też stworzyć podstawkę z wodą. Może nie tak atrakcyjną jak w twoim modelu spiton ale zawsze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 na Matsu raczej nie bylo widocznych podziałów blach. To co widać to przełamanie płaszczyzn. Wcześniej nie występujące na okrętach japońskich.... Jeśli już decydujesz się na podział blach - drucik może być za duży... Dobrze wyszedł Józkowi na Nagato ale to kilkukrotnie większy okręt i tam były wyraźne spawy na podziałach blach. Może lepiej okleić częściowo taśmą i prysnąć surfacerem. Powstanie subtelny uskok... Powinieneś jednak jeszcze raz "odkorygować" rufę... w modelu była poprawna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 Szto ta rufa? Na planach owalna, na części zdjęć też, tutaj płaska... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 18 Września 2015 Share Napisano 18 Września 2015 to chyba moja pomylka to rufa IJN Tachibana.... bliźniaka - ale chyba nie jednojajowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 22 Września 2015 Autor Share Napisano 22 Września 2015 -blacman Miałem pisać, że Tachibana to inna klasa ale widzę, że się poprawiłeś . Dziękuje też za zdjęcia. Jednak stwierdziłem, że drut to złe rozwiązanie i pozbędę się go. Spróbuje z samym surfacerem zobaczymy co z tego będzie. Mam jednocześnie pytanie. Zastanawiam się z czego wykonać kotwice. Kupiłem kilka dni temu w okazyjnej cenie krążownik Agano , tam są 2 ramki z zestawu Heavy Vessel Ordnance Set. Są tam kotwice ale zastanawiam się czy nie za duże. Jak myślicie, lepszym rozwiązaniem będzie inwestycja w zestaw Light Vessel Ordnance Set? Są tam nieco mniejsze kotwice i lepszą wyrzutnie torpedowe niż zestawowa. A może coś innego polecicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 5 Października 2015 Autor Share Napisano 5 Października 2015 Post pod postem... Mała aktualizacja. Ostatnie dni to było naprzemienne psikanie surfacerem i szlifowanie. Pozbyłem się też z pokładu imitacji linoleum. I potem nastąpiła próba odtworzenia podziału blach. Efekt na zdjęciach. Co myślicie o tym efekcie? Po malowaniu pewnie nieco efekt zniknie. Przynajmniej mam nadzieje bo nie jestem jakoś przekonany . Na koniec nawierciłem bulaje. Na koniec pytanie do znawców . Jak to jest z odcieniami szarego. Na forum znalazłem temat poświęcony odpowiednikom stosowanych kolorów. Są tam takie nazwy jak Sasebo, Kure itp. Rozumiem to tak, że każda stocznia miała jakiś własny odcień na jaki malowała i dobierając farbę muszę mieć na względzie w jakiej wybudowano daną jednostkę Dobrze rozumuje, poprawcie mnie w razie czego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Doody Napisano 5 Października 2015 Share Napisano 5 Października 2015 Rozumujesz bardzo dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 5 Października 2015 Share Napisano 5 Października 2015 Tak jest. Były 4 podstawowe kolory szarego: Kure, Sasebo, Maizuru oraz Yokosuka. Matsu był był budowany w stoczni Maizuru i zgodnie z zasadą panującą w IJN taki też szary otrzymał.... Długo się nie napływał więc i pewnie w tym kolorze zatonął. Sporo na temat tych niszczycieli możesz znaleść tu: http://www.shipmodels.info/mws_forum/viewtopic.php?f=49&t=154981&start=0 Drobna uwaga odnośnie podziału blach. Wg mnie po farbie nie zniknie a wręcz przeciwnie efekt się uwypukli , zwłaszcza jak nałożysz matowy lakier. Trochę też za grube te łączenia wyszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 Drobna uwaga odnośnie podziału blach. Wg mnie po farbie nie zniknie a wręcz przeciwnie efekt się uwypukli , zwłaszcza jak nałożysz matowy lakier. Trochę też za grube te łączenia wyszły Dokładnie. Sugerowałbym raczej zabawę z naklejaniem na burty wyciąganiętych ramek ps lub bardzo cienkiego miękkiego drutu. Do klejenia sugeruję użyć rzadkiego kleju CA i później zmyć debonderem nadmiar kleju. Tutaj uwaga - debonder rozpuści warstwę surfacera, także dobrze byłoby przedtem zeszlifować go z kadłuba. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 6 Października 2015 Share Napisano 6 Października 2015 Drobna uwaga odnośnie podziału blach. Wg mnie po farbie nie zniknie a wręcz przeciwnie efekt się uwypukli , zwłaszcza jak nałożysz matowy lakier. Trochę też za grube te łączenia wyszły Dokładnie. Sugerowałbym raczej zabawę z naklejaniem na burty wyciąganiętych ramek ps lub bardzo cienkiego miękkiego drutu. Do klejenia sugeruję użyć rzadkiego kleju CA i później zmyć debonderem nadmiar kleju. Tutaj uwaga - debonder rozpuści warstwę surfacera, także dobrze byłoby przedtem zeszlifować go z kadłuba. Pozdrawiam, Marek Dokładnie tak jak koledzy napisali.Cieniutki Blacmanowy drucik i wykonany burty.To najlepszą metodą.Ją to Rodneyu przetestowałem na za grubej żyłce i efekt jest zdecydowanie ciekawszy.Trzymaj kciuki za projekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jozek Napisano 7 Października 2015 Share Napisano 7 Października 2015 Witam Na podział blach proponuję jednak drucik. Ja stosowałem w Nagato 0,05. Najpierw łapałem klejem co kawałek bacząc uważnie aby był odpowiedni naciąga a i tak drucik 0,05 jest tak delikatny że nie dało się uniknąć miejscowo lekkich przekrzywień. Czy do niszczyciela 0,05 nie będzie za gruby? Niewiem. Nie sprawdzałem,może w przyszłości Ale na wielgaśnym Nagato, patrząc "na żywo", trzeba się dobrze przyjrzeć aby zauważyć drucikowy podział blach. Zdjęcie uwypukla wszystko wielokrotnie. Pozdrowienia z dalekiego kraju Józek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi