Skocz do zawartości

Uwięziony wilk Atlantyku. U-boot IX

Maciej R

Rekomendowane odpowiedzi

Klasa 4 - Okręty i statki

Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych

Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

Witam. Długo się zastanawiałem czy brać udział w konkursie. Czasu coraz mniej więc postanowiłem zabrać się za coś prostego .

Będę się znęcał nad U-bootem typu IX w skali 1/350 z Flagmana. In box

DSCN0408_zpsgte0tavy.jpg

DSCN0409_zpsjj1jyfq2.jpg

DSCN0410_zps635th0hf.jpg

Jak ten model powiązać z zimą... Myślę, że poniższe zdjęcie wykonane w Szczecinie wszystko wyjaśnia. Postaram się wykonać coś podobnego ze zdjęcia. Dlatego też będzie trzeba przyciąć część podwodną.

z18864912QU-Boot-typu-VII-C-zwodowany-w-1941-r-_zps3kb65ch1.jpg

Prace ruszyły, kolejne zdjęcia wkrótce .

Edytowane przez Gość

• 2 weeks later...

Ja również, ale zdjęcie wykonano nie w Szczecinie tylko w Gdańsku, a przedstawia ono okręt podwodny U-410 przy nadbrzeżu wyposażeniowym Stoczni Schischaua. Rozumiem, że zdjęcie stanowi punkt wyjściowy dla kompozycji dioramy jaką chcesz wykonać?

Tak czy inaczej pomysł super, jak znajdę jakieś informacje na temat U-bootów typu IX przewijających się przez Gdańsk i jego stocznię dam znać - na razie przychodzi mi do głowy jedynie U-109 i pewna dość zabawna historia.

Miało to miejsce w dniu 25 lutego 1940r. przy burcie okrętu bazy Hansa stały U-111 i U-109. Ponieważ tego dnia zapowiadano niewielką odwilż, zarządzono ćwiczenia torpedowe na wodach Zatoki Gdańskiej. Resztę opowie funkmat Wolfgang Hirschfied, radiotelegrafista z załogi U-109:

"U-109 cumował obok okrętu Kleinschmidta - U-111, który stał od zewnątrz. U-111 odbił pierwszy. "Miłych ćwiczeń!" krzykneli z pokładu.

Gdy odbił U-109, U-111 zdążył już zniknąć w ciemnościach. Po kilku minutach Walter Groos, pełniący wachtę bosman, który rzucał cumy dziobowe, krzyknął na pomost, że znalazł dużą kuchnię polową, przywiązaną do pokładu pomiędzy kioskiem a podstawą działa. Dowódca wychylił się z pomostu i próbował wypatrzeć ją w ciemnościach.

- Niech to szlag! - krzyknął głośno - Skąd się tu wzięła?

- Pewnie trzeba zapytać Kleinschmidta! - odkrzyknął Walter Groos.

Kapitanleutmant Fischer zszedł na pokład, żeby obejrzeć kuchnię, która miał wysoki komin i musiała należeć do Rechsarbeitdienast.

- Musimy się jej szybko pozbyć - powiedział Fischer do bosmana - jeśli Hertha zobaczy to coś na pokładzie, gdy się rozwidni, będziemy pośmiewiskiem całej flotylli.

Okręt przybił w Nowym Porcie. Wytargaliśmy kuchnię na brzeg do nieużywanego składu węgla. Potem pospieszyliśmy za flotyllą i o świcie znaleźliśmy się na pozycji. Nieopodal przebywał U-111. Na jego pomost i pokład cisnęła się załoga. Wszystkie lornetki skierowane były na nas. Porucznik Keller patrzył z niechęcią na wyszczerzone w uśmiechach twarze an U-111 i powiedział:

- A co by było, gdybyśmy musieli się zanurzyć z tym czymś na pokładzie?

- Kleinschmidt popłakałby się ze śmiechu - odpowiedział mu Fischer."

Jest jedna z moich ulubionych historii i mam nadzieję, że da Ci "pałera" w dalszej pracy

Ostatnio kompletny brak czasu, dlatego odpisuje z opóźnieniem...

-Marwaw . Dziękuje za Historyjkę. Napawa mnie chęcią do pracy! Faktycznie muszę przyznać, że pomyliłem się i zdjęcie jest zrobione w Gdańsku .

-M.A.V planuje opcje statyczną, z kawałkiem nabrzeża

-plastikk zdjęcie pochodzi ze strony

http://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/5,35636,18865209.html?i=10

-blacman dziękuje

Na chwile obecną jestem w trakcie wiercenia otworów przelewowych (tak to się nazywa?). Co do malowania i wersji. Chodzi mi po głowie U-37 ale w konfiguracji przedwojennej. Z dużym numerem na kiosku, brakiem działka p-lot za kioskiem. Ale nie wiem czy to jest wykonalne. Trzeba by zeszlifować odwzorowanie podstawy działka z pokładu. Nie wiem czy to można jakoś bez szkody tego dokonać...