Maciej R Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 (edytowane) Klasa 4 - Okręty i statki Specjalna 1 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 3 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Witam. Długo się zastanawiałem czy brać udział w konkursie. Czasu coraz mniej więc postanowiłem zabrać się za coś prostego . Będę się znęcał nad U-bootem typu IX w skali 1/350 z Flagmana. In box Jak ten model powiązać z zimą... Myślę, że poniższe zdjęcie wykonane w Szczecinie wszystko wyjaśnia. Postaram się wykonać coś podobnego ze zdjęcia. Dlatego też będzie trzeba przyciąć część podwodną. Prace ruszyły, kolejne zdjęcia wkrótce . Edytowane 17 Października 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Reflect Napisano 17 Października 2015 Super Moderator Share Napisano 17 Października 2015 Świetny temat! Bardzo jestem ciekawy tej ostatniej fotki i chęci jej odwzorowania - ambitnie! Zwłaszcza w tej skali! Pozdrawiam Christian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 17 Października 2015 Share Napisano 17 Października 2015 Fotka Stettiner Uboota z jakiej strony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 18 Października 2015 Share Napisano 18 Października 2015 Maciej R - a będzie opcja statyczna (portowa) czy dynamiczna (gdzieś na M.Norweskim) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blacman Napisano 20 Października 2015 Share Napisano 20 Października 2015 kibicuję... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 1 Listopada 2015 Share Napisano 1 Listopada 2015 Ja również, ale zdjęcie wykonano nie w Szczecinie tylko w Gdańsku, a przedstawia ono okręt podwodny U-410 przy nadbrzeżu wyposażeniowym Stoczni Schischaua. Rozumiem, że zdjęcie stanowi punkt wyjściowy dla kompozycji dioramy jaką chcesz wykonać? Tak czy inaczej pomysł super, jak znajdę jakieś informacje na temat U-bootów typu IX przewijających się przez Gdańsk i jego stocznię dam znać - na razie przychodzi mi do głowy jedynie U-109 i pewna dość zabawna historia. Miało to miejsce w dniu 25 lutego 1940r. przy burcie okrętu bazy Hansa stały U-111 i U-109. Ponieważ tego dnia zapowiadano niewielką odwilż, zarządzono ćwiczenia torpedowe na wodach Zatoki Gdańskiej. Resztę opowie funkmat Wolfgang Hirschfied, radiotelegrafista z załogi U-109: "U-109 cumował obok okrętu Kleinschmidta - U-111, który stał od zewnątrz. U-111 odbił pierwszy. "Miłych ćwiczeń!" krzykneli z pokładu. Gdy odbił U-109, U-111 zdążył już zniknąć w ciemnościach. Po kilku minutach Walter Groos, pełniący wachtę bosman, który rzucał cumy dziobowe, krzyknął na pomost, że znalazł dużą kuchnię polową, przywiązaną do pokładu pomiędzy kioskiem a podstawą działa. Dowódca wychylił się z pomostu i próbował wypatrzeć ją w ciemnościach. - Niech to szlag! - krzyknął głośno - Skąd się tu wzięła? - Pewnie trzeba zapytać Kleinschmidta! - odkrzyknął Walter Groos. Kapitanleutmant Fischer zszedł na pokład, żeby obejrzeć kuchnię, która miał wysoki komin i musiała należeć do Rechsarbeitdienast. - Musimy się jej szybko pozbyć - powiedział Fischer do bosmana - jeśli Hertha zobaczy to coś na pokładzie, gdy się rozwidni, będziemy pośmiewiskiem całej flotylli. Okręt przybił w Nowym Porcie. Wytargaliśmy kuchnię na brzeg do nieużywanego składu węgla. Potem pospieszyliśmy za flotyllą i o świcie znaleźliśmy się na pozycji. Nieopodal przebywał U-111. Na jego pomost i pokład cisnęła się załoga. Wszystkie lornetki skierowane były na nas. Porucznik Keller patrzył z niechęcią na wyszczerzone w uśmiechach twarze an U-111 i powiedział: - A co by było, gdybyśmy musieli się zanurzyć z tym czymś na pokładzie? - Kleinschmidt popłakałby się ze śmiechu - odpowiedział mu Fischer." Jest jedna z moich ulubionych historii i mam nadzieję, że da Ci "pałera" w dalszej pracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej R Napisano 6 Listopada 2015 Autor Share Napisano 6 Listopada 2015 Ostatnio kompletny brak czasu, dlatego odpisuje z opóźnieniem... -Marwaw . Dziękuje za Historyjkę. Napawa mnie chęcią do pracy! Faktycznie muszę przyznać, że pomyliłem się i zdjęcie jest zrobione w Gdańsku . -M.A.V planuje opcje statyczną, z kawałkiem nabrzeża -plastikk zdjęcie pochodzi ze strony http://trojmiasto.wyborcza.pl/trojmiasto/5,35636,18865209.html?i=10 -blacman dziękuje Na chwile obecną jestem w trakcie wiercenia otworów przelewowych (tak to się nazywa?). Co do malowania i wersji. Chodzi mi po głowie U-37 ale w konfiguracji przedwojennej. Z dużym numerem na kiosku, brakiem działka p-lot za kioskiem. Ale nie wiem czy to jest wykonalne. Trzeba by zeszlifować odwzorowanie podstawy działka z pokładu. Nie wiem czy to można jakoś bez szkody tego dokonać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 7 Listopada 2015 Share Napisano 7 Listopada 2015 Może być ciężko, może zacznij od ścięcia podstawy ostrą, nieużywaną żyletką, a potem delikatnie drobnym papierem ściernym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi