Tenggeri Napisano 2 Lutego 2016 Share Napisano 2 Lutego 2016 Ja używam fixera z AK i żadnych śladów nie zostawia. Jeżeli przed pigmentami model jest matowy to po zastosowaniu fixera również taki zostanie. Jedyne co to musisz wziąć poprawkę na to, że fixer "przygasza" kolory pigmentów. Potrenuj sobie na jakimś starym modelu albo tam gdzie nie będzie widać i wyczujesz co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Lutego 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 4 Lutego 2016 Jedyne co to musisz wziąć poprawkę na to, że fixer "przygasza" kolory pigmentów. Czyli używając "fixera" trzeba zawsze więcej model pobrudzić, po to by po utrwaleniu "fixerem" był pobrudzony w takim stopniu jaki chcieliśmy? A po tym zabiegu, nakładamy jeszcze raz bezbarwny matowy, czy już nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 4 Lutego 2016 Share Napisano 4 Lutego 2016 Nie. Fixer wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 4 Lutego 2016 Share Napisano 4 Lutego 2016 Dokładnie tak, po zafixiwaniu modelu cześć pigmentów zniknie, np jeżeli przed nakładaniem fixera dany element jest tylko lekko okurzony pigmentem to po nałożeniu fixera i wyschnięciu może się okazać że mało co widać. Ja nie nakładam już później lakieru. Jeszcze jedna rada ode mnie, jak już ułożysz sobie pigmenty na modelu tak jak chcesz to jeżeli nakładasz fixer pędzlem to namocz go w specyfiku, przyłoż do modelu i niech pigmenty same nim nasiąkną. Chodzi o to żeby nie maziać pędzelkiem po nałożoym pigmencie i nie zepsuć całego efektu. Jeżeli fixer nakładasz aerografem to rób to na małym ciśnieniu i z większej odległości żeby nie rozdmuchać proszku Do dzieła Panie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 4 Lutego 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 4 Lutego 2016 Dzięki za wyjaśnienia. Jeszcze jedna rada ode mnie, jak już ułożysz sobie pigmenty na modelu tak jak chcesz to jeżeli nakładasz fixer pędzlem to namocz go w specyfiku, przyłoż do modelu i niech pigmenty same nim nasiąkną. Chodzi o to żeby nie maziać pędzelkiem po nałożoym pigmencie i nie zepsuć całego efektu. Jeżeli fixer nakładasz aerografem to rób to na małym ciśnieniu i z większej odległości żeby nie rozdmuchać proszku Do dzieła Panie Po tym co napisałeś, to strach mnie obleciał. Może zostawię tak jak mam już nie będę nic nakładał, bo jeszcze coś popsuję i sam się załatwię. Dzisiaj bawiłem się z gąsienicami. Drzewo na swoim miejscu. Przymocowane do podpór za pomocą łańcucha. Lina też na swoim miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 5 Lutego 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 5 Lutego 2016 Witam. Model w dniu dzisiejszym został ukończony. Chciałem podziękować wszystkim tym, którzy pomagali mi przy budowie udzielając cenne uwagi i rady, jak również tym którzy obserwowali moje poczynania. Zapraszam do galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 27 Lutego 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 27 Lutego 2016 Witam. Z racji tej, że gablotka już dotarła i trzeba będzie zrobić jakieś podłoże, co by tak wyrzutnia nie stała na desce, przydała by się tabliczka. Zrobiłem plan tabliczki z opisem. Nie patrzcie na czcionkę, ponieważ i tak pewnie zrobią mi inna, ale na ogólny wzór. Czy taki napis może być? Czy coś jeszcze dodać, lub odjąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 27 Lutego 2016 Share Napisano 27 Lutego 2016 Kropkę po liczbie 13 jak dla mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 27 Lutego 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 27 Lutego 2016 Kropkę po liczbie 13 jak dla mnie. No patrz, nie chciało mi się pisać to skopiowałem nazwę z Wikipedii. Ciekawe czy wiedzą, że mają błąd. Dzięki za spostrzegawczość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 18 Kwietnia 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Witam. Od jakiegoś czasu kombinuję z podstawką pod wyrzutnię. Witam. Dziękuję Panowie A podstawkę to możny by zrobić w postaci kawałka plaży. Byłby Kubuś w trakcie strzelań bojowych na poligonie w Wicku Morskim. Myślałem o jakiejś "Wystawie", "Dniu otwartym w jednostce". Wyglądało by to tak:, jakaś "wysepka" do parkowania z trylinki, którą mam już przygotowaną, w około trawa a przed wyrzutnią tablica informacyjna z danymi technicznymi. Oczywiście byli by ludzie, ale w tym momencie sobie gdzieś poszli . Co do plaży bardzo fajny pomysł, ale nie wiem czy dam radę, odwzorować te "fale na piasku. Nie jestem jeszcze aż tak dobry. a po drugie na warunki poligonowe chyba jest za mało przykurzona. Pierwszy raz używałem elektrosadzarki i trawa wygląda jak trawa a nie jak nie wiem co. No niestety podstawka nie wygląda jak plaża, brak doświadczenia i materiałów i wyszło to co wyszło. Podstawkę zepsułem już na początku, widać, że jest wygięta, ale chciałem spróbować ją dokończyć. Brakuje jeszcze wysokiej trawy, której nie posiadam na stanie swojego warsztatu. I z modelem. Druga podstawka to płyta ułożona z trylinki, słupki odgradzające i tablica z opisem. Słupki chciałem zrobić kwadratowe, z zapałek, ale niestety jak maluję to farba dostaje się pod taśmę maskującą i są do wyrzucenia. Następne zrobię okrągłe. Słupki są włożone na sucho, żeby było wiadomo o co chodzi. Podstawka jest jeszcze nie ukończona. Jak ją skończę to zrobię kilka zdjęć na tle niebieskim. Na jakiś czas muszę odpocząć od podstawek i zająć się UAZ-em. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 18 Kwietnia 2016 Share Napisano 18 Kwietnia 2016 Bardzo ładnie się prezentuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Maja 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 22 Maja 2016 Witam. Tabliczka na podstawkę gotowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator jawkers Napisano 22 Października 2016 Autor Super Moderator Share Napisano 22 Października 2016 Witam. Wyrzutnia już ma skończoną podstawkę i za niedługo trafi do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi