Grzes Napisano 25 Marca 2021 Share Napisano 25 Marca 2021 Jak napisał Kolega, zaprezentowane powyżej malowanie LOTowskie było podczas pierwszej pielgrzymki papieskiej, czyli w 1979 roku, a jak wiadomo tych pielgrzymek było osiem. Biało-czerwone malowanie prezentowane na śmigłowcu krakowskim weszło "do użycia" bodajże w roku 1994. Także chociażby w 1999 papież latał po Polsce (m.in w Siedlcach) już w śmigłowcu biało-czerwonym. Ze strony muzeum: Cytat Egzemplarz muzealny Mi-8 w wersji pasażerskiej VIP numer seryjny 10620, numer boczny 620 został wyprodukowany w Kazańskich Zakładach Śmigłowcowych w 1973 r. Służył w 36. Specjalnym Pułku Lotnictwa Transportowego w Warszawie. Był jednym z Mi-8 pułku, które obsługiwały wizyty papieża Jana Pawła II w Polsce. Śmigłowiec został przekazany do zbiorów Muzeum w grudniu 2009 r. Istotne zdanie zaznaczyłem. Mówi ono nam, że ten egzemplarz był jednym z wielu, a nie tym, którym latał papież. Mógł być np. śmigłowcem zapasowym... Trzeba by poszperać w archiwach pielgrzymkowych i poszukać które śmiglaki były "numerem 1" w poszczególnych wizytach. Z tego co pamiętam na pewno w jednej był to nr 619. Nie za dużo pisaniny z mojej strony mam nadzieję... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 25 Marca 2021 Autor Share Napisano 25 Marca 2021 2 godziny temu, Grzes napisał: Jak napisał Kolega, zaprezentowane powyżej malowanie LOTowskie było podczas pierwszej pielgrzymki papieskiej, czyli w 1979 roku, a jak wiadomo tych pielgrzymek było osiem. Biało-czerwone malowanie prezentowane na śmigłowcu krakowskim weszło "do użycia" bodajże w roku 1994. Także chociażby w 1999 papież latał po Polsce (m.in w Siedlcach) już w śmigłowcu biało-czerwonym. Ze strony muzeum: Istotne zdanie zaznaczyłem. Mówi ono nam, że ten egzemplarz był jednym z wielu, a nie tym, którym latał papież. Mógł być np. śmigłowcem zapasowym... Trzeba by poszperać w archiwach pielgrzymkowych i poszukać które śmiglaki były "numerem 1" w poszczególnych wizytach. Z tego co pamiętam na pewno w jednej był to nr 619. Nie za dużo pisaniny z mojej strony mam nadzieję... Absolutnie nie, dziękuję pogrzebie w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endrju Napisano 26 Marca 2021 Share Napisano 26 Marca 2021 W dniu 23.03.2021 o 20:01, Endrju napisał: 630-tka latała też w Leźnicy. Tylko że tam latała już jako pasażer. Taka też trafiła do muzeum i w muzeum zrobili z niej z powrotem salonkę. A z malowaniem historycznym nie powinno być problemu. Jakieś zdjęcia są w sieci. Nawet jeśli są to zdjęcia z innymi numerami to wtedy wszystkie pasażery i salonki miały identyczny schemat malowania. Pozdrawiam Andrzej Koledzy. Bardzo przepraszam ale niechcący podałem błędną, które pozwolą koledzy, że nieco wyprostuję. W Krakowie w muzeum stoi śmigłowiec z numerem bocznym 620. Ja mówiłem o śmigłowcu 630 Mi-8 w wersji pasażerskiej, który latał w Leźnicy. Ten śmigłowiec nie trafił do muzeum w Krakowie. Pozostał w Leźnicy. Niestety ostatnio śmigłowcami się nie zajmowałem a moja wiedza bazuje na moich wspomnieniach sprzeda lat z Leźnicy. Za pomyłkę przepraszam mam nadzieję, że nikomu za mocno nie namieszałem. Pozdrawiam Andrzej 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 1 Maja 2021 Autor Share Napisano 1 Maja 2021 (edytowane) Dawno tu nic nie wrzucałem czas uzupełnić zaległości MH-65C DOLPHIN 2 U. S. C. G. 1/72 REVELL + SCRATCH GALERIA WARSZTAT Edytowane 22 Lipca 2023 przez Mitrandir 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 1 Lutego 2022 Autor Share Napisano 1 Lutego 2022 Trochę kurzu wytrę AH-64D-I SARAF ACADEMY 1/72 GALERIA 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 1 Lutego 2022 Autor Share Napisano 1 Lutego 2022 (edytowane) MIL MI-6 PŻ 2 1/72 Amodel GALERIA WARSZTAT Edytowane 19 Czerwca 2022 przez Mitrandir 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 2 Lutego 2022 Share Napisano 2 Lutego 2022 A ja mam pytanie o daleką przeszłość. Jesteś jedynym znanym mi Polakiem (wiem że jest ich więcej, ale widziałem tylko Twój) który zrobił CH-54 Tarhe (Skycrane). Nie posiadasz żadnych zdjęć z jego budowy, albo wątku warsztatowego? Pytam bo się przymierzam, ale się boję że utknę w spirali przerabiania i dorabiania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 19 Czerwca 2022 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2022 WESTLAND SEA KING Mk. 43B NorAF 1/72 AIRFIX GALERIA 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 30 Czerwca 2023 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2023 Mała aktualizacja dawno mnie tutaj nie było. Modeli powstało kilka, ale nie było kiedy zrobić zdjęć, więc postaram się trochę nadrobić zaległości . Życzę miłego oglądania. MI 17-1V PKW AFGANISTAN GALERIA 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 13 Lipca 2023 Autor Share Napisano 13 Lipca 2023 PZL W-3RM ANAKONDA 1/72 ANSWER Mały update GALERIA 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 1 Sierpnia 2023 Autor Share Napisano 1 Sierpnia 2023 WESTLAND-AGUSTA AW-101 HMA,1 ITALERI 1/72 GALERIA 4 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 18 Września 2023 Autor Share Napisano 18 Września 2023 (edytowane) BELL UH-1H HUEY "LUCY" Italeri 1/72 GALERIA Edytowane 18 Września 2023 przez Mitrandir 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitrandir Napisano 26 Października 2023 Autor Share Napisano 26 Października 2023 S.A. 321K "Tzir'a" IAF 1/72 MACH 2 GALERIA 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi