Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

chciałbym państwu przedstawić mój plan, i samo odrestaurowywanie mojego modelu, jakim jest Saab J-35 Draken firmy Aeroplast POLSKA, w skali 1:72. Model skleiłem dawno, dawno temu, jak jeszcze zaczynałem bawić się z aerografem, i wogóle z modelarstwem. Zrobiłem go bodajże w miesiąc. Model chcę rozkleić na cześci pierwsze, wyszlifować całość, potrasować linie, wypolrować na glanc osłonkę, i czysto pomalować, w barwach takich jak jest teraz. Kalki które jak zobaczycie potem są mizerne, te kółka biało-czerwonę oraz flagę na stateczniku pomaluję farbami, na modelu poćwiczę też swój pierwszy preshading i wash. To tyle gadania, teraz część humorystyczna:

Bogaty w szczegóły kokpit:

943a79d955298063.jpg

Pięknie położona, piękna kalka:

51830ebdf7aa3ca6.jpg

Pięknie ukryty kawałek ołowiu, by model się nie przewracał:

b34dd8388fea0b01.jpg

Delikatne, wgłębne linie podziału:

9aab0ad2617e0548.jpg

Wcale nie porwane kalki:

676fa701b6d9925a.jpg

Oraz, na koniec, idealnie równa powłoka lakiernicza w luku podwozia głównego:

0947c83511c1a669.jpg

Model po naprawieniu, nię będzie super-bogaty w szczegóły, ale będzie sklejony czysto i będę wkońcu mógł na niego patrzeć..

Napisano

Popieram Twój pomysł i będę oglądał, takie rozkładanie i składanie to fajna zabawa bo różnica przed i po będzie zapewne powalająca. Sam jestem w trakcie takiego przedsięwzięcia z Migiem 17 z Plastyka. Wszsytko idzie ładnie tylko zapomniałem dociążyc przodu

Napisano

Ja bym tego nawet nie nazwał modelem

A oto wyniki mojej wczorajszej (a raczej dzisiejszej) pracy nocą:

Jak widać rozwaliłem model na 16 części, spożądziłem rozkład lini podziałowych wg starego modelu, i przeszlifowałem całą górną cześć kadłuba, teraz męczę się nad odrysowaniem lini ze skrzydeł na papierze, potem skrzydła przeszlifuję, a potem wyryję linie wgłębne.

b3efa7df36178394.jpg

4269f7ffee2561ed.jpg

7f0f6a3cba747305.jpg

EDIT:

Potrasowałem linie na stateczniku, wyszło okropnie

c8dd338d1fa3f467.jpg

Napisano

Kiedys probowalem, tak jak ty odswiezyc mojego MiG-15 bis. Kiedy jednak dowiedzialem sie, ze Eduard szykuje sie do wydania go, zrezygnowalem.

Domyslam sie, ze ten projket ma byc tez czyms w rodzaju poligonu i miejscem zbierania modelarskich doswiadczen.

Napisano
Potrasowałem linie na stateczniku, wyszło okropnie

Eee.. nie przesadzaj, dobrze jest. Tylko są trochę za cienkie moim zdaniem. Pogrub je jakąś grubszą igłą i wybierz te wióry ze środka. Życzę cierpliwości w trasowaniu.

Napisano

Trzymam kciuki, chętnie popatrzę na reinkarnacje tego saaba... Też się przymierzam do reanimowania kilku staruszków ;)

Napisano

Bardzo ciekawie

Ja się zastanawiam nad podobnym zabiegiem z moim PZL.37 bo ma straszne szpary na linii łączenia połówek kadłuba teraz odkryłem szpachlę

• 2 weeks later...
Napisano

Życze powodzenia I owocnych efektów. Mnie powaliły te wypukłe linie podziału na modelu wyjściowym ale potem kiedy wyryłeś nowe, wklęsłe, to już jest coś. W każdym razie lepiej niż w stanie wyjściowym.

Napisano

Zapowiadało sie kiepsko, bo jak z takiego wraka mozna cos zrobić. A tu sie okazuje ,że można. Masz bardzo "inżynieryjne" podejście do tematu.

Trzymam kciuki (bezalkoholowe).

• 11 years later...