Radziecki102 Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2015 No to zostało mi czekać na przesyłke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 Też planuję w przyszłym roku budowę KV-1 w wersji Lightweight Cast. Wiem już na pewno , że wypróbuję zestaw od Lifecolor jako kolor bazowy: Wygląda to obiecująco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziecki102 Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2015 Właśnie , cały czas zastanawiam się nad tym '' 4BO " co to oznacza ?? ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 Nazwa koloru używanego przez sowietów. Pełna nazwa Protective Green 4BO lub Russian Green 4BO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 7 Grudnia 2015 Share Napisano 7 Grudnia 2015 Pokaż zdjęcie jak nakłada z kropki z farbą przez romazaniem. Jakiego pędzla używasz? Jak mocno go nasaczasz spirytem? W modelarstwie jak w życiu - przyciąga nasza uwagę wszystko to, co podlega zasadzie kontrastu. O ile kwestie odnesienia tego do życia zostawię rozmowom przy piwie, o tyle z modelem wygląda to tak, że gdyby nie ona, nie widział byś szczegółów. Dlatego napisze to, co w wątku kolegi Zlevikk: na zieleń nakładaj niezielonopochodne kolory. Biel, umbra, ochra, siena. Filtr brązowy, ochre albo tan nakładaj. Brąz i ochra wzmocni, a tan stonuje. Nie zmywać całości, niech będą smugi. Oleje i tak zbledna z czasem. Dziś nie, ale jutro pokaże Ci (jeżeli chesz) jak u mnie wygląda fading. Sent from my D2303 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziecki102 Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2015 Postaram się jutro tą moją biedronka pokazać. Dzisiaj po pracy zmyje górę wieży bo tam już się błoto robi od olejnych Wysłane z mojego D2203 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziecki102 Napisano 7 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2015 Dziś nie, ale jutro pokaże Ci (jeżeli chesz) jak u mnie wygląda fading. Chętnie zobaczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 9 Grudnia 2015 Share Napisano 9 Grudnia 2015 Miałem napisac ten post wczoraj, ale postanowiłem zrobić kompletny opis mojego procesu weatheringu. Stąd opóźnienie. Wszedł mi swoim czystym biurkiem na ambicje kolega Zlevvik, więc postanowiłem u siebie też ogarnąć. Na początek pokrywam kolor podkładem. Używam do tego doskonałych farb Tamiya, najlepiej jasnych. W tym przypadku wybrałem kolor Neutral Grey, zazwyczaj używany Deck Tan mi się skończył. Po wyschnięciu (a schnąć musiało to szybko, bo czasu mało:) ), pokryłem kolor MiGowym 4BO. Tygrysy nie były taką farbą malowane, ale ten roof taką będzie. Następnie pokryłem kolor bazowy varniszem akrylowym, akryl wybrałem dlatego, że nanosić będę na to emalie. Następnym krokiem było naniesienie filtru. Używam do tego pędzla okrągłego, zwilżonego w filtrze i lekko kulistymi ruchami nanosiłem obłoczki farby. Niech tak schnie... Następnego dnia wyciągnąłem swoje Van Goghi i zacząłem proces fadingu. Używałem odcieni - Burnt Siena, Burnt Umber, Yellow Ochre, Titanium White i Ivory Black. Jak można zauważyć, nie ma tam zielonego z uwagi, że właśnie ten zielony jest na pancerzu. Warto dodać, że między filtrem, a fadingiem jest delikatny varnish. Poczekałem chwilkę, aby przeschło i zacząłem zwilżonym płaskim pędzlem (tutaj rozmiar 6) zmywać kropki z farby. Cały czs używając wspomnianego pędzla pracowałem nad dachem, aż wyszło mi takie cóś: Następnie przyszedł czas na pin wash. Używając Brown wash i Light Rust Wash zrobiłem taki delikatny efekt: Następnie zacząłem zmywać za pomocą zwilżonego, okrągłego pędzla (rozmiar 5) nadmiar emalii. Chciałbym wspomnieć, że mimo lokalizacji produktów, ani u Ammo MiG, ani u Tamiya Company nie znajduję się na liście płac. A szkoda... Chciałbym za to podziękować firmie Dragon za to, że upchali tyle zdublowanych rzeczy, do swoich Tygrysków, dzięki czemu mogłem zrobić to dla Was. Od siebie na koniec dodam, że żadne zwierze nie ucierpiało w trakcie prac i używano farb bezglutenowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 9 Grudnia 2015 Share Napisano 9 Grudnia 2015 Dziękuję. Właśnie tego było mi trzeba - góra pojutrze zaczynam pierwszą zabawę olejami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziecki102 Napisano 10 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2015 Moja biedronka wygląda tak Przed Po Kropeczki ''ciapałem'' tym okrągłym pędzlem maczanym w white spirit , namiar wytarty o brzeg kieliszka i lekko o ręcznik papierowy.Efekt wyszedł nie zadowalający więc czeka mnie kolejne mycie P.S. Knajz dzięki za tutorial P.S. Ktoś na początku namawiał mnie do uzycia blaszek, właśnie dotarł kolejny zestaw Sd.Kfz.222+blachy eduard i... już jestem przerażony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 To wokół wlazu jest za bardzo skumulowane. Zawsze możesz robić fading na raty, nie musisz robić wszystkiego na raz. Tak jest oczywiście szybciej i łatwiej, ale robiąc kilka razy możesz sobie modyfikować efekt. Także te obloczki farby możesz rozmazac i nałożyć nowe. Pamiętaj tylko, że troszkę poprzedniego efektu możesz zmagać, bo olej długo schnie. Blaszki są fajna sprawa, o ile używa się ich z umiarem. Zanim cokolwiek oryginalnego odetniesz, to najpierw wykonaj z PE i sprawdź efekt. Sent from my D2303 using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 Radziecki a ty zdjęcia robisz z lampą błyskową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziecki102 Napisano 10 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 10 Grudnia 2015 Radziecki a ty zdjęcia robisz z lampą błyskową? Nie, tutaj akurat światło dzienne Wysłane z mojego D2203 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 10 Grudnia 2015 Share Napisano 10 Grudnia 2015 Świetny tutorial i wspaniały efekt spracowanej powierzchni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziecki102 Napisano 12 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 12 Grudnia 2015 Witam Kolejna próba, w końcu wyszło mi coś co przypomina fading (chyba) i efekt satysfakcjonuje przynajmniej mnie.Raczej efekt finalny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziecki102 Napisano 14 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2015 (edytowane) <-- To ja jak chce zrobić foto Model po washu , pewnie i tak nic nie widać :( Edytowane 14 Grudnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Markuz Napisano 14 Grudnia 2015 Share Napisano 14 Grudnia 2015 Wygląda całkiem dobrze. Zmienił bym tylko tło na białe, wtedy łatwiej ci będzie kontrolować balans bieli robiąc zdjęcia i potem podczas ewentualnej obróbce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziecki102 Napisano 14 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2015 Wygląda całkiem dobrze. Zmienił bym tylko tło na białe, wtedy łatwiej ci będzie kontrolować balans bieli robiąc zdjęcia i potem podczas ewentualnej obróbce. Dzięki .Następne fotki będą na białym tle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 14 Grudnia 2015 Share Napisano 14 Grudnia 2015 Czy to wina fotek czy wieża ma inny kolor niż kadłub? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziecki102 Napisano 15 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2015 Kurde,faktycznie. Zbzikuje przez tą wieże. Skupiłem się na " dachu" a tego nie zauważyłem. Wysłane z mojego D2203 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Knjaz Napisano 15 Grudnia 2015 Share Napisano 15 Grudnia 2015 Spoczko Dasz kurz i będzie slicznie Regards - Knjaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziecki102 Napisano 15 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 15 Grudnia 2015 Spoczko Dasz kurz i będzie slicznie Wieża już została umyta , dałem filtr w kolorze khaki z Mig i na wszelki wypadek nową warstwę sidoluxu a także zrobiłem nową biedronkę , wygląda o niebo lepiej od poprzedniczki przynajmniej dla mnie .Teraz schnie , jutro zrobię wash i wrzucę fotki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radziecki102 Napisano 16 Grudnia 2015 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2015 (edytowane) Witam Tak to wygląda na dzień dzisiejszy. Jeszcze małe pytanko, która zaginarka będzie bardziej uniwersalna jesli chodzi o pancerkę ?? http://www.martola.com.pl/pl144/produkty45709/zaginarka_do_elementow_fototrawionych_13cm http://www.martola.com.pl/pl144/produkty45708/zaginarka_do_elementow_fototrawionych_18cm 20 zł żadna różnica za to te 5 cm może okazać się bardzo dużą . Pozdrawiam Edytowane 16 Grudnia 2015 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 No i teraz jest bardzo ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 16 Grudnia 2015 Share Napisano 16 Grudnia 2015 Model ok. Lecisz dalej. Zaginarka 13 cm spokojnie starczy. Tu masz nowszy model tej samej firmy: http://www.martola.com.pl/pl144/produkty61825/piranha_serie_pe_tools_135mm Sam miałem niedawno problem jaką wybrać. Rozważałem między innymi tą twoją. Padło jednak na Trumpeter 09931 jest świetna ale już nie widzę żeby gdzieś była dostępna bo bym właśnie ją polecał. P.S. A jednak znalazłem ją: http://exito.sklep.pl/pl/p/TRUMPETER-09931-Photo-Etched-parts-Bender-L-Large/14480 Polecam!!! Najlepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi