M.A.V. Napisano 8 Maja 2017 Share Napisano 8 Maja 2017 Prawda jest taka, ze kutry to chyba najbardziej "namieszane" jednostki rzeczne. Niektóre po parę razy zmieniały oznaczenie, były po kilka razy przebudowywane i ogarnąć tego bajzlu nie da się w kilka minut. Przykładowo ten twój KU-30 nosił takie oznaczenie tylko przez jakiś czas - od 3.03.1934 w ewidencji figuruje już jako KU-28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 10 Maja 2017 Autor Share Napisano 10 Maja 2017 A czy ktoś ma już. lub planuje zakończenie budowy modelu przed 3 lipca ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 11 Maja 2017 Autor Share Napisano 11 Maja 2017 Jak sądzicie, czy jest możliwe, że pomylono wymiary LKU. i że tak naprawdę 11,2 m miały przebudowane PRAHY a niecałe 9 m miały LKU 16-19 ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 11 Maja 2017 Share Napisano 11 Maja 2017 Jak sądzicie, czy jest możliwe, że pomylono wymiary LKU. i że tak naprawdę 11,2 m miały przebudowane PRAHY a niecałe 9 m miały LKU 16-19 ??? Jestem w trakcie analizowania danych o kutrach ale to zajmuje sporo wolnego czasu a teraz u mnie krucho w tej kwestii. Jak wszystko pójdzie zgodnie z planem to wrzucę tutaj co udało mi się zebrać, ale to najwcześniej po weekendzie, a jak się okaże że weryfikacja będzie przebiegała równie mozolnie jak przy krypach to pewnie dopiero za tydzień. Poza tym jak już pisałem wcześniej określenie "lekki kuter uzbrojony" jest potoczne i nigdzie nie ma go w żadnych dokumentach (skrótu LKU również) wszędzie są to po prostu kutry uzbrojone (z kodem taktycznym KU). Nie wiem skąd to się wzięło i kto to wymyślił.... Chociaż patrząc po datach publikacji to mam pewne podejrzenia co do dwóch panów: Soroki i Kuligiewicza Sam Dyskant w swoich "kultowych" flotyllach rzecznych kilka razy usiłuje wyprostować owo kulawe nazewnictwo. Tak samo określenie PRAHA też jest mylące bo te kutry miały potem wymienione silniki i z tą nazwą też już nie miały nic wspólnego - tak więc takie szufladkowanie może prowadzić donikąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 11 Maja 2017 Autor Share Napisano 11 Maja 2017 własnie i dla tego warto wyjaśnić do końca To prawdopodobnie śruba z LKU-18, zupełnie nietypowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 13 Maja 2017 Autor Share Napisano 13 Maja 2017 I kolejne święto się nam zbliża. W dniach 1-2 Lipca zapraszam do Dobczyc bo będzie naprawdę duża impreza wykraczająca daleko poza FP i poza modelarzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 15 Maja 2017 Autor Share Napisano 15 Maja 2017 Zaczynamy 1 lipca o godz 10 Giełdą kolekcjonerów oraz wystawą starych odbiorników radiowych, będą zarówno takie ważące 120 kg. jak i aparatura nasłuchowa SB. Będzie też wystawa historyczna szachów, łącznie z egzemplarzami mającymi ponad 100 lat. Będzie wystawa poświęcona polskim misjom w Afganistanie i unikalna wystawa znaków i odznaczeń, pocztówek i wszystkiego co jest związane z polskimi wojskami spadochronowymi. Potem rajd rowerowy dookoła jeziora dobczyckiego. Rajd o Puchar 100 lecia Flotylli Pińskiej, Puchar będzie wręczony przez Pana Romana Kanafońskiego, wnuka ostatniego dowódcy OW Wisła, To tylko fragment świętowania. Zapraszam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 17 Maja 2017 Autor Share Napisano 17 Maja 2017 Oczywiście głupi błąd, bo Pan nazywa się Kanafoyski a nie tak jak napisałem, ale już potwierdził swoją obecność i rezerwację w hotelu, mam nadzieję, że wybaczy mi ten głupi błąd wynikający z małego przepracowania w organizacji całej imprezy. Obecnie zbieram chętnych do inscenizacji historycznej małej bitwy pod Horodyszczem. Mam motorówki i z obsadą, ale brak desantu. Nie wymagany jest mundur, ale pasja i zaangażowanie w przypominaniu tej wspaniałej historii oręża polskiego. PS> Ale jak ktoś ma starego grata samochodowego to też zapraszam, bo będzie kilku tego typu fanatyków. Będą też ludzie związani z historią spadochroniarstwa w Polsce i na świecie, wiec dla każdego coś miłego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 30 Maja 2017 Autor Share Napisano 30 Maja 2017 Cała impreza odbędzie się w Dobczycach w RCOS ( Regionalne Centrum Oświatowo Sportowe ) w dniu 1 lipca 2017 r. I będzie trwała od godz. 9 rano do późnych godzin wieczornych. W ramach imprezy przewidywane jest 1. turniej szachowy o Puchar 100 lecia FP 2. Giełda kolekcjonerów 3. wystawy tematyczne, począwszy od starej mody, przez zabawki, historię PRL, historię szachów, po radia nasłuchowe SB i stare kino ) 4. zlot starych samochodów 5. amatorski rajd rowerowy o Puchar 100 lecia FP, organizowany przez Małopolski Związek Kolarski 6. mała inscenizacja na wodzie bitwy pod Horodyszczem 7. pieczenie barana Serdecznie zapraszam Stowarzyszenie Konstruktorzy Marzeń PS. Tak wygląda zgłoszona trasa rajdu, uzgodniona z Małopolskim Związkiem KOlarskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 31 Maja 2017 Autor Share Napisano 31 Maja 2017 Docelowe miejsce inscenizacji to ta zatoczka widoczna na lewo. a koniec imprezki to te zarośla na prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2017 w sumie to nie spodziewałem sie takiego milczenia tutaj, trudno :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 18 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2017 tak to ma wyglądać, przepraszam za tę dość prymitywną formę Plan Święta Flotylli Pińskiej 9,00 – zapisy na turniej szachowy 9,30 - Mini Turniej Szachowy- TKKF Dobczyce 10,00 - Giełda Kolekcjonerów, wystawy tematyczne oraz Zlot zabytkowych pojazdów - Giełda Kolekcjonerów – MGOKIS Dobczyce- Konstruktorzy Marzeń, Starostwo Powiatowe - zabytkowe pojazdy małe i duże – zlot zabytkowych pojazdów oraz unikalna wystawa - Pińsk, zapomniane polskie Królewskie miasto – wystawa fotografii ze zbirów Stowarzyszenia POLACY z PIŃSKA - Szachy w historii Polski – od XVIII w do współczesności – kolekcja ze zbiorów Marka Sosenko - aparatura nasłuchowa SB oraz unikatowe radia komunikacyjne z lat 50-70 – Ryszard Dulski - Kino „RABA” – reaktywacja – prezentacja sprzętu z nieistniejącego już kina „RABA” – projektory, fotel i inne – KAT Dobczyce, „Idźmy razem do Kina” - Bazar z PRL-u – sprzęt AGD, wyposażenie sklepu, moda, stare gazety o modzie oraz kolekcja ok 600 apaszek – ISPINA oraz osoby prywatne - muzyka PRL-u – ok 3 tys. kaset magnetofonowych i płyt z lat 80-tych – „Konstruktorzy Marzeń” - klocki LEGO i COBI – historyczne zestawy klocków, roboty zdalnie sterowane, Mała Armia, zabawy dla dzieci - Witrażowe przedmioty tworzone techniką Tiffany'ego – Jacek Pyś - Książki o Dobczycach i pisane przez ludzi związanych z Dobczycami – Miejska Biblioteka Publiczna - Makieta kolejowa „ Bitwa pod Jordanowem” – Stowarzyszenie Konstruktorzy Marzeń - Modele uczestników warsztatów modelarskich i zaproszonych gości – Stowarzyszenie Konstruktorzy Marzeń - Odznaki, odznaczenia i naszywki spadochroniarzy z całego świata – Andrzej Kanadys 12,00 – Rodzinny Rajd Rowerowy o Puchar 100-lecia Flotylli Pińskiej 17,00 – Inscenizacja Bitwy na jeziorze Horodyskim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 20 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2017 I doczekałem się plakaciku. serdecznie zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 28 Czerwca 2017 Share Napisano 28 Czerwca 2017 Dawno mnie tu na forum nie było... p11c - w temacie "praskich" kutrów: Wszystko wskazuje na to iż nieścisłość ilościowo wynika z różnicy między założeniami teoretycznymi a realizację. A konkretnie trafiłem na dwa "tropy" wzajemnie się wykluczające: 1. KMW zamówiła 10szt. ale otrzymała tylko 9 - cięcia w dostawie były ze względu na ograniczenia finansowe w momencie płacenia drugiej części kasiory za zamówienie (nawet miało być tylko 8szt. ale wygospodarowano w ostatniej chwili dodatkowe fundusze) 2. KMW zamówiła 10szt i otrzymała 10szt, ale jedna jednostka (bez silnika) została przeznaczona nie do służby ale na testy i "rozebranie" w celu opracowania własnej konstrukcji kutra, która miała być produkowana już w kraju. Jeśli mam być szczery to skłaniam się ku wersji nr 1 Czemu? Wersja nr 2 wydaje mi się mało prawdopodobna. Co więcej w każdym ze znanych mi spisów FP z tamtych lat znajdują się tylko 4 egz. kutrów (motorówek) zakupionych w "drugiej transzy" przez MW w 1921 r (mowa oczywiście o motorówkach "praskich" czyli ex-austrowęgierskich zbudowanych w Erste Böhmisch-Mährische Maschinenfabrik w Pradze w 1917-18) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 28 Czerwca 2017 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2017 A jak podoba ci się cała impreza bo nie mam odzewu z forum, żadnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 30 Czerwca 2017 Share Napisano 30 Czerwca 2017 p11c - impreza bardzo zacna Chętnie bym wpadł ale za kilka h wsiadam w auto i pędzę na północ bo weekend spędzam zawodowo w Szczecinie. Miałem już dziś jechać ale się wyłgałem z integracyjnych pierdół Ale jak będziesz miał jakieś fotki z imprezy to się pochwal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 2 Lipca 2017 Autor Share Napisano 2 Lipca 2017 Emocje opadły i możemy na spokojnie podziękować wszystkim . Zarówno tym którzy osobiście się zaangażowali w nasze małe święto, jak wszelkim wystawcom oraz gościom, którzy nas nie zawiedli i licznie przybyli do w odwiedziny, często z bardzo dalekich stron. Pokazaliśmy, że jest w nas, w Polakach siła i że historia nie musi być nudna, oraz to że jeśli się angażujemy to całym sercem i z pełną odpowiedzialnością. Serdecznie dziękuje i pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 3 Lipca 2017 Share Napisano 3 Lipca 2017 p11c taki artykuł dzisiaj znalazłem: http://facet.interia.pl/historia/news-augustyn-zapomniany-bohater-spod-horodyszcza,nId,2412582 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 4 Lipca 2017 Autor Share Napisano 4 Lipca 2017 Dzięki, to napisał Sławek Zagórski, który był na mojej imprezie i opowiadał o tym osobiście z pokładu statki i widoku na jezioro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 4 Lipca 2017 Share Napisano 4 Lipca 2017 I bywa tu na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 21 Lipca 2017 Autor Share Napisano 21 Lipca 2017 Materiały do wydruku 3D monitora Kraków od Artura Białosiewicza https://drive.google.com/drive/folders/0B6dnumGYrNLrYWJOLUhQd2Nlak0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 20 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2017 No i mamy kolejną imprezkę związaną z FP, jeśli tylko ktoś ma ochotę Też bezie tam Sławek Zagórki, będą nowe fotki nie publikowane, będą zbiory min, pancerz z FP - rekonstrukcja , oraz modele i nie tylko. Np. odnowiony ciągnik niemiecki RSO na chodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 21 Sierpnia 2017 Autor Share Napisano 21 Sierpnia 2017 Być może będzie tam ten ciągnik artyleryjski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 4 Września 2017 Autor Share Napisano 4 Września 2017 wydobywanie resztek ORP Kraków http://svoboda.fm/254479.html #Смоленск #монитор #Krakow #експедиція #Ладинка Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 10 Września 2017 Share Napisano 10 Września 2017 p11c - to jestem pod wrażeniem... myślałem że już dawno wszystko złomiarze rozszabrowali... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi