p11c Napisano 13 Marca 2018 Autor Share Napisano 13 Marca 2018 (edytowane) trochę zarosło zielskiem, ale szeroki to też nie był, tu masz stary mostek, nie sądzę aby go z wiekiem skracano , Inna sprawa, że poprzednie zdjęcie przedstawia śluzę, a więc miejsce znacznego zwężenia. a tu inne znacznie szersze miejsce oraz współcześni rekonstruktorzy Edytowane 13 Marca 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 13 Marca 2018 Autor Share Napisano 13 Marca 2018 Natomiast z nam bliższych tematów, wspaniałe zdjęcie KM-12, rozwiewające masę spekulacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 21 Marca 2018 Autor Share Napisano 21 Marca 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 12 Kwietnia 2018 Share Napisano 12 Kwietnia 2018 p11c - fajne te współczesne fotki kanału ja przy okazji zamieszczam małą "reklamę" książkową : pozycja wcale nie nowa, ale dopiero ostatnio wpadła mi w ręce i szczerze polecam - naprawdę b.ciekawie napisana i szybko się czyta. Jest nawet conieco wspomnień o Flotylli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 14 Kwietnia 2018 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2018 Znam, super pozycja, -Polecam Już kiedyś o niej pisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 9 Maja 2018 Autor Share Napisano 9 Maja 2018 Ktoś zamierza wykonać ORP Generał Sosnkowski ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 14 Maja 2018 Autor Share Napisano 14 Maja 2018 pierwszy odlew KM-12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 19 Maja 2018 Autor Share Napisano 19 Maja 2018 Jeśli tylko ktoś ma ochotę wystawić się w lipcu z jakimiś modelami Flotylli Pińskiej lub ogólnie z modelami polskiego sprzętu to serdecznie zapraszam do Dobczyc. Przygotowaliśmy sporo nagród, głownie z kolekcji Choroszy Modelbud, ale nei tylko, praktycznie każdy kto się wystawi nie odejdzie z niczym, A tak wygląda w skrócie program całej imprezy lp data miejsce opis 1 6 lipca, godz. 19,00 Miejska Biblioteka Publiczna w Dobczycach Wykład Ihar Melniakau : „Trudne losy żołnierzy Wojska Polskiego narodowości polskiej i białoruskiej w 1939 r. 2 7 lipca godz. 10,00 Regionalne Centrum Oświatowo Sportowe w Dobczycach II Turniej Szachowy im. Harcerzy Kresów Wschodnich 3 7-8 lipca od godz.10 Regionalne Centrum Oświatowo Sportowe w Dobczycach Wystawa zabytkowych kolejek i zabawek z przełomu XIX i XX w. 4 7 lipca godz.11 Regionalne Centrum Oświatowo Sportowe w Dobczycach Prezentacja ok 80 modeli samolotów, pojazdów i okrętów związanych z historią Polski, Całość prezentowana przez grupę rekonstruktorską, wraz z wykładami i opowieściami na żywo. 5 7-8 lipca od godz. 11,00 Regionalne Centrum Oświatowo Sportowe w Dobczycach Dobczycka Giełda Kolekcjonerów – wystawy i prezentacje kolekcji, wymiana i sprzedaż 6 7-8 lipca od godz. 12,00 Budynek starej szkoły podstawowej Chirana Wystawa dwóch makiet kolejowych, prezentacja i pokazy, min dwa pociągi pancerne, sterowanie cyfrowe za pomocą telefonu, opisy i interaktywne uczestnictwo 7 7-8 lipca od godz. 12,00 Budynek starej szkoły podstawowej Chirana. Wystawy kolekcjonerskie, min. medale, odznaczenia, wystawy makiet historycznych, wystawy kolekcji klocków Lego i Cobi 8 7-8 lipca od godz. 10 Błonia przy RCOS Dobczyce Pokazy grup rekonstruktorskich, prezentacja historycznego sprzętu wojskowego, pokaz strzelania z działa ppanc, punkt opatrunkowy, żołnierze na rowerach itp. 9 8 lipca godz. 10.00 Kornatka, szkoła Marsz Nodic Walking z udziałem Mistrza Polski Krzysztofa Czapskiego, upamiętniający przemarsz polskich marynarzy do armii gen. Kleeberga z udziałem rekonstruktorów z Białorusi 10 8 lipca godz. 12,00 Błonia RCOS Małopolski Rodzinny Rajd Rowerowy z udziałem rekonstruktorów na rowerach wojskowych z 1939 r. 11 8 lipca od godz.11,00 Błonia RCOS Piknik dla dzieci, oraz prezentacja Wojewódzkiej Komendy Policji 12 8 lipca godz. 19,30 Aula RCOS Koncert Finałowy Pani Teresy Werner Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 24 Maja 2018 Autor Share Napisano 24 Maja 2018 W dniu 8 lipca o godz 12 rozpocznie się Rodzinny Rajd Rowerowy zorganizowany przez Małopolski Związek Kolarski. Oczywiście w ramach Święta Flotylli Pińskiej Do wyboru będą 3 trasy o rożnym stopniu trudności, dla każdego przewidziany jest pamiątkowy medal, oraz mnóstwo nagród. Udział w rajdzie będzie bezpłatny, a sam rajd otworzą rekonstruktorzy na rowerach min. Marcin Bolforski i Marcin Dziób Serdecznie zapraszam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 30 Maja 2018 Autor Share Napisano 30 Maja 2018 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 1 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2018 Tym razem próbujemy zapałek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 6 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2018 walczymy dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 10 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 10 Czerwca 2018 nowa fotka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
M.A.V. Napisano 23 Czerwca 2018 Share Napisano 23 Czerwca 2018 Bardzo fajna fota Ten fragment na pierwszym planie to chyba krypa mieszkalna? Bo to by się zgadzało: schodki na dach... z tyłu komin od "kozy" stojącej wewnątrz... a autor zdjęcia stałby wtedy na rufie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 26 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2018 Mamy plakat Ihara. To naprawdę niesamowity człowiek który poświęcił się promowaniu wspólnej , bardzo trudnej historii Polsko-Litewskiej. Tego nie nauczysz się w szkole, to trzeba samemu poczuć i zbadać. Trzeba dotknąć tego tematu a nie go tylko liznąć. Co to jest Pogoń? co to jest Rzeczpospolita dwóch narodów, co to znaczy poczucie tożsamości wielu narodów z Rzeczpospolitą wielu narodów, co to znaczy odwrócenie i nacjonalizm? Bardzo trudne kwestie i bardzo ciekawy wykład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 28 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2018 Ktoś buduje Lathlama ? albo może ktoś ma ochotę? chetnie umożliwię zakup po preferencyjnej cenie modelu Choroszy Modelbud Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 6 Lipca 2018 Autor Share Napisano 6 Lipca 2018 Zapraszam na fantastyczną wystawę modeli w ramach Święta Flotylli Pińskiej. Przez dwa dni będzie dostępnych ok 100 modeli z całej Polski, Oczywiście jeśli ktoś ma ochotę proszę o tel 530 101 905 celem ustalenia ilości stolików. Termin już jutro tj. 7-8 lipca w programie wiele atrakcji, każdy wystawca dostanie model w prezencie , nocleg 30 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 11 Lipca 2018 Autor Share Napisano 11 Lipca 2018 Prezent od kolegi Grzegorza Wolańskiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 13 Lipca 2018 Share Napisano 13 Lipca 2018 Byłem, widziałem, podobało mi się! Gratuluje pomysłu i udanej imprezy "Święta flotylli Pińskiej". Świetna inicjatywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 13 Lipca 2018 Autor Share Napisano 13 Lipca 2018 Dzięki, mam nadzieję że byłeś też na inscenizacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 13 Lipca 2018 Share Napisano 13 Lipca 2018 Ode mnie za trud organizacyjny pochwały już na miejscu dostałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 14 Lipca 2018 Autor Share Napisano 14 Lipca 2018 Relacje zamieszczę, w każdym razie dzięki że przyjechałeś , na razie sprzątanie. Tak wygląda obecnie plac po całej imprezie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 21 Lipca 2018 Autor Share Napisano 21 Lipca 2018 Dzień drugi obfitował w niezwykłe spotkania i niesamowite eksponaty. To był dzień typowo naukowy Na samym początku dzieciaki, które biorą u mnie udział w bezpłatnych warsztatach modelarskich zaprezentowali swoje kolekcje 1. Było to ponad 50 zestawów COBI i LEGO głownie militarne ale i też różne inne 2. wystawa różnych makietek i ich modeli 2. Główną atrakcją była jednak wystawa grupy z Zielonej Góry ABC HOBBY MODEL z ok . 80 modelami związanymi z Wojskiem Polskim 3/ O godz. 12 nastąpiło uroczyste otwarcie Święta Flotylli Pińskiej z udziałem zaproszonych gości w tym pięcioro krewnych marynarzy FP. naukowcy, pracownicy IPN oraz władze lokalne, Podczas otwarcia nastąpiła prezentacja Bandery Wojennej, którą trzymali rekonstruktorzy z Białorusi występujący w polskich mundurach Nad wszystkim czuwały dwie kotwice rzeczne przywiezione ze zlikwidowanej stoczni rzecznej w Krakowie. -- So 21 lip, 2018 18:16 -- 3. o godz. 13 do 15,30 mini konferencja naukowa, min. - wykład prof Andrzeja Olejko o współczesnym Pińsku - prezentacja unikatowych pamiątek po kpt. Jerzym Wojciechowskim dowódcy ORP Kraków w 1939 r. - chyba największa w Polsce kolekcja zdjęć i widokówek marynistycznych, ok. połowę z nich nigdy wcześniej nie widziałem nawet w postaci skanów - prezentacja niepublikowanych zdjęć po bosmanie Janie Kurku wszystko w oryginałach Na fotografii kpt. Jacek Trojanowski który prezentował pamiątki po swoim wujku Jerzym Wojciechowski wraz z Iharem Melniakau oraz Pan Roman Kanafoyski w czapce marynarza ORP Wilno, a na koniec Ihar podpisujący swoją ostatnią książkę o Korpusie Dowbor - Muśnickiego w Bobrujsku -- So 21 lip, 2018 18:30 -- W tzw. międzyczasie powitaliśmy grupę zabytkowych pojazdów, które w dniu 23 czerwca na pamiątkę 10-lecia swojej asocjacji wyruszyły w ponad 3 tys kilometrową podróż dookoła Polski i zgodzili się zmienić trasę aby swój ostatni przystanek mieć w Dobczycach dla uświetnienia Święta Flotylli Pińskiej Była też moja makieta historyczna z małą inscenizacją Bitwy pod Jordanowem i PP 51 Pierwszy Marszałek Oraz PP Śmiały , ale jak widać dzieciaki puszczały też na niej w miarę współczesne zestawy Oczywiście nie brakowało grochówki wojskowej, medali pamiątkowych, dyplomów i takich tam innych Dzień drugi został zakończony na statku KRAKÓW rejsem po malowniczym jeziorze Dobczyckim, O różnych ciekawych wydarzeniach opowiadał nam osobiście Pan burmistrz Paweł Machnicki Oczywiście nei odmówiłem sobie przyjemności stanąć za sterami tejże jednostki. Wstęp wszędzie był bezpłatny, kto miał ochotę to był, kto chciał to jadł a kto wyraził chęć na rejs to z przyjemnością go zabraliśmy. Tak zakończył się dzień drugi. PS. Oczywiście był jeszcze Turniej Szachowy im. Harcerzy Kresów Wschodnich, to już drugi turniej jaki organizowaliśmy wspólnie z TKKF Dobczyce własnie z okazji Święta Flotylli Pińskiej , Główną nagrodę stanowiły unikatowe szachy zaprojektowane na tę własnie okazję, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 22 Lipca 2018 Autor Share Napisano 22 Lipca 2018 Dzień trzeci Święta Flotylli Pińskiej - sportowy rozpoczął się Marynarskim Marszem w Górach. Marsz dla upamiętnienia przemarszu polskich marynarzy z Pińska pod Kock, oni szli ponad 300 km, nie poddając się, nie chcieli iść do niewoli ani też nie chcieli iść do domów. Chcieli walczyć i o tym należy pamiętać. My szliśmy tylko ok 13 km. ale liczy się symbol i pamięć, Na czele marszu szedł mistrz Polski Nordic Walking Krzysztof Człapski a za nim grupa Białorusinów w polskich mundurach. Przyjechali prawie 900 km aby. w upale, w wojskowych butach, w mundurze z sukna iść i pamiętać. Każdy uczestnik na koniec dostał pamiątkowy medal z kotwica, oraz ciepły poczęstunek. Trasa nazywa się NIEZAPOMINAJKA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 12 Września 2018 Autor Share Napisano 12 Września 2018 Dość tej zabawy Projekt należy skończyć. Model kolegi Darka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi