kashato Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 To może żółta dioda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Pomaluj clearem, wielokrotnie tak robiłem i działało ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 30 Maja 2016 Autor Share Napisano 30 Maja 2016 Pomaluj clearem, wielokrotnie tak robiłem i działało ;-) Mogę to zrobić na wierzchu szkiełka zegara ??? Zadziała ? I tak spróbuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 30 Maja 2016 Share Napisano 30 Maja 2016 Osobiście pewnie zadziała, ja jednak zawsze maluję diodę. Gdy mam zimną białą, maluję pomarańczowym clearem tamiyi i wychodzi ładna ciepła, ale lekko pomarańczowa barwa. Tym samym też intensywność świecenia odrobinę zanika. Nie wiem, czy pamiętasz w Koszęcinie zielony tramwaj - wszystkie diody były tam malowane ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 30 Maja 2016 Autor Share Napisano 30 Maja 2016 Tramwaj oczywiście pamiętam Dzięki za radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 3 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2016 (edytowane) Porszaczek stanął na własnych kółkach Było to możliwe po zamontowaniu tylnego zawieszenia i skrzyni biegów. Dodałem też przewody hamulcowe i linki hamulca ręcznego. cdn Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 3 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 3 Czerwca 2016 (edytowane) Przerobiłem zegary na deskę rozdzielczą Białe diody zastąpiłem żółtymi, które świecą bardziej na pomarańczowo, niż na żółto Wygląda to tak (bez podświetlenia): Po włączeniu zasilania (świecą tylko dwa: wersja z białą diodą i i jeden nowy z diodą żółtą): Dołożona jednogroszówka dla zobrazowania skali: Po wyłączeniu oświetlenia zewnętrznego: Barwa światła chyba teraz lepiej pasuje do klimatu auta :idea: cdn Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 4 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 4 Czerwca 2016 (edytowane) Pierwsza przymiarka deski rozdzielczej Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 5 Czerwca 2016 Share Napisano 5 Czerwca 2016 Piękna ta deska i kluczyk z brelokiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fliper_nx Napisano 7 Czerwca 2016 Share Napisano 7 Czerwca 2016 Zdecydowanie lepiej pasuje pomarańczowy - bursztynowy kolor podświetlenia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 9 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 9 Czerwca 2016 (edytowane) Cieszy mnie, że Wam się podoba Zmagań z pierwszą Purchawką ciąg dalszy .... Na początek chciałem się podzielić wrażeniami z oględzin nowego produktu na rynku akcesoriów do modeli. Okazało się, że w moim grajdołku istnieje firma Taurus Models, która produkuje żywiczne dodatki do modeli. Dzięki uprzejmości właściciela Taurus Models (dzięki Łukasz ), otrzymałem do testów kilka rodzajów śrubek, nakrętek, motylków itp drobiazgu. Są różne rozmiary i kształty. Do filtrów powietrza chcę zastosować nakrętki motylkowe. Wyglądają tak: Musze przyznać, że jestem bardzo mile zaskoczony jakością tych odlewów . Stosowałem dotychczas produkty Master Club'u i nie myślałem, że można zrobić lepsze śrubki. Sami oceńcie. Wracając do modelu dłubię sobie przy silniku. Chcę to zrobić w miarę możliwości rzetelnie, więc zajmuje to mnóstwo czasu. Stan na dzisiaj: Po wykonaniu deski rozdzielczej mogłem zmontować wannę do kupy: Zbliżenia deski: Zrobiłem też (po wielu próbach ) kierownicę. Niestety przyzwoita fotka kółka jest poza moim zasięgiem Świeci się tot niemożebnie. Pewnie mi się za to oberwie od forumowych fachowców, ale co tam ..... I to by było na tyle. Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 23 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2016 (edytowane) Utknąłem w detalach Przygotowałem kastę, pokrywy bagażnika i silnika, zderzaki do malowania bazowym. Teraz dłubię przy silniku, a w przerwach szykuję światła. Nie jest to proste, bo chcę założyć oświetlenie (kompletne z kierunkowskazami). Filtry powietrza z motylkami Taurus Models: Inne ujęcie: Fotka zbiorowa: tylne lampy, filtry powierza i klamka bagażnika. Ta ostatnia wylądowała w cleanlux'ie, bo nie pasowało mi położenie emblematu Porsche. Na fotce troszkę popaprana patafix'em Wstępnie upaprany tłumik: Obrobione i nawiercone rozdzielacze zapłonu: Aktualny stan montażu silnika: Te szczególiki zajmują mnóstwo czasu. Ciągle pod górę ..... cdn. Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 24 Czerwca 2016 Share Napisano 24 Czerwca 2016 W tych drobiazgach to osiągnąłeś nadmistrzostwo. Tłumik też bardzo ładnie dopracowany. Poziom obniżają szwy na łączeniach połówek cylindrów. Zawsze mnie wkurza, czemu producenci (najczęściej) dzielą cylindry na połówki, które potem nie pasują do siebie. Jeśli w modelu cylindry będą widoczne to spróbuj je jeszcze podszlifować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 24 Czerwca 2016 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2016 Dzięki Andrzeju za miłe słowa Łączenia połówek cylindrów nie będą na szczęście widoczne. Ani z góry, ani z dołu modelu. Starałem się dopracować te łączenia, ale wychodzi na to, że nie do końca mi to wyszło. Było fajnie do momentu położenia metalizera. A całkiem kiszka zrobiła się po wash'u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 3 Lipca 2016 Autor Share Napisano 3 Lipca 2016 (edytowane) Aktualizacja: Kasta dostała bazowy kolor, polerkę micromesh'ami i kalki. Silnik nabiera kształtów. Muszę jeszcze dołożyć przewody gorącego powietrza (ciężko będzie je upchnąć ) i silnik do zamontowania. Potem pójdzie cięgno dźwigni przepustnic i przewód paliwowy do trójnika. Robiłem przymiarkę na sucho. Ciasno się zrobiło w komorze silnika. Fujimi nie przewidziało takich waloryzacji Dorobiłem cewki zapłonowe (dwie, bo są dwa rozdzielacze). Dostaną jeszcze kabelki i do wklejenia. cdn Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 7 Lipca 2016 Autor Share Napisano 7 Lipca 2016 (edytowane) Brnę dalej: Cewki zapłonowe z kabelkami trafiły na docelowe miejsce w komorze silnika. Silnik gotowy do "wrzutki". Brakuje paru elementów, ale będę je dokładał po zamontowaniu silnika. Nie pozostawało nic innego, jak tylko zamontować motor. Zrobiłem linkę gazu z przegubem kulowym, przewód paliwowy (dołączyłem do trójnika) i podłączyłem przewody zapłonowe do cewek. Jeszcze na deser rzut oka na wnętrze. Niedługo zniknie pod kastą cdn. Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kokos85 Napisano 18 Lipca 2016 Share Napisano 18 Lipca 2016 Dawno tu nie zaglądałem i teraz znów ciężko mi podnieść szczękę z podłogi świetna robota, mam nadzieje że we październiku zobaczę go na żywo w Częstochowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Lipca 2016 Autor Share Napisano 19 Lipca 2016 (edytowane) Dzięki kokos85 Z kronikarskiego obowiązku wrzucam kilka fotek (marnych jak zwykle ) z postępów w pracach. Szykuję listwy ozdobne na boki kasty i zderzaki. Zamocowane do malowania części "metalowe": Kasta również przygotowana do metalizacji ramek przy oknach. Wcześniej oczywiście wszystkie elementy kasty dostały solidną warstwę bezbarwnego 2K. Po pierwszej warstwie czarnego połysku: Kasta i listwy Po malowaniu i usunięciu maskowania zacząłem powoli składać nadwozie do kupy. Wmontowałem obudowy przednich lamp. Będą świecić (o ile wszystko pójdzie zgodnie z planem). Pokrywa bagażnika dostała klamkę z emblematem Porsche. Tylny zderzak przygotowany do naklejenia listew. Podobne listwy pójdą na boki kasty Malując ramki okien próbowałem uzyskać efekt gumowych uszczelek między blachą a listwami. Nawet to nieźle wyszło: cdn Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 Laker wyszedł super. Połysk idealny, super, ale nie przesadzony. O detalach nie wspomnę, bo jak zwykle pięknie. Czy Częstochowa organizuje coś w tym roku? Kolega wspomniał o październiku, ale nie mogę znaleźć żadnej informacji. (A wnuk maszynista już się pyta.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 19 Lipca 2016 Share Napisano 19 Lipca 2016 Jacku, nie wolałeś użyć folii BMF na uszczelki? Jak uzyskałeś efekt gumowej uszczelki miedzy srebrną a kastą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 19 Lipca 2016 Autor Share Napisano 19 Lipca 2016 Marak: Andrzeju impreza w Częstochowie będzie (przynajmniej tak słyszałem ). Zapraszam Cię już teraz z maszynistą oczywiście Termin Modelikarza 2016 podam, jak tylko będę wiedział coś pewnego. kashato: Akash, nie użyłem BMF głównie dlatego, że mam tylko Black Chrome Nie wiem jednak, czy nie wyszło na dobre, bo to autko było robione w latach 40-50-tych. Wtedy chyba nie było takiego mocno świecącego chromu. Tak myślę. Efekt uszczelek to prosty zabieg: rysa wokół ramki okna przed malowaniem. Po chromie zapuściłem ten rowek czarnym panel line. I już Wadą tej metody jest konieczność położenia bezbarwnego połysku na metalizer. Przynajmniej ja się bałem, że płyn do zapuszczania "wgryzie" mi się w goły chrom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kashato Napisano 20 Lipca 2016 Share Napisano 20 Lipca 2016 BMF ma też wersję Aluminium - warto się w chociaż jedną srebrną zaopatrzyć, bo to bardzo przyjemny w użyciu produkt. I nie taki drogi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 20 Lipca 2016 Autor Share Napisano 20 Lipca 2016 Gdzie kupujesz BMF? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 21 Lipca 2016 Autor Share Napisano 21 Lipca 2016 (edytowane) Wkleiłem kierunkowskazy z maskownicami. Wtedy mogłem zająć się instalacją przedniego oświetlenia. Kabelków do upchnięcia będzie sporo .... cdn Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 21 Lipca 2016 Super Moderator Share Napisano 21 Lipca 2016 Pomysły masz ok, wykonanie chyba też, ale jeśli idzie o odbiór to odpychasz mnie zdjęciami z mega ilością paprochów i innych śmieci... obijanie pałą się należy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi