Jump to content

Nowości w 1/700 od IBG.

jpl
 Share

Recommended Posts

Nie wiem, czy gdzieś się już nie pojawiło na forum, ale wygląda na to, że nie: firma IBG wydaje dwa modele w skali1/700 i to polskich okrętów: ORP Kujawiak (1942) i ORP Ślązak (1943). Cena ani szczegóły jeszcze nie są znane, no ale pewnie dowiemy się szybko, bo mają wyjść już na początku stycznia.

Ciekawie się zapowiada

• 3 weeks later...

Ja kupiłem oba, wyglądają całkiem OK.

Co ciekawe, kalka jest taka sama w obu i oprócz "Ślązaka" i "Kujawiaka" są na niej kalki także do ORP "Krakowiak", oraz HMS "Zetland", HMS "Middleton" i HMS "Badsworth". Więc pewnie i one też się pojawią.

• 4 weeks later...
  • 3 weeks later...

Znów post pod postem, ale no jak widać - tak wyszło, co poradzę, że żyję teraz tymi Naszymi Huntami.

Krakowiak i Badsworth już powoli się do nas zbliżają.

Ale nie o tym głównie chciałem napisać - zagłębiając się w materiały dotyczące Ślązaka można zauważyć, że IBG strzeliło niestety babola z kalkami do Ślązaka (a i wygląda na to, że i wzór malowania zaprezentowany przez IBG jest już nieaktualny.). Na zdjęciach widać, ze te kolory kalek zaproponowane przez producenta nijak się mają do rzeczywistości, zwłaszcza - rufowy numer.

Za to przy modelu Kujawiaka warto dorobić taki "znak rozpoznawczy" okrętu. Taką zwykłą, drewnianą ławkę (najzwyklejsza, jakich od groma było w parkach, na dworcach itp. - panowie w stoczni budując jeszcze wtedy Oakley chyba chcieli taki groźnie wyglądający wycieczkowiec strzelić ).

Ktoś jeszcze tutaj na forum coś bardziej dokładnie grzebie przy tych Huntach?

Pozdrawiam

• 2 months later...

Tak z ciekawości, są jakieś zauważalne różnice między tymi modelami? Szczególnie interesuje mnie Kujawiak i Badsworth