Solo Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 Te golenie wyglądają jak żywiczne. Pięknie to Ci idzie. Powiedz jak pomalowałeś, albo jak zamierzasz w sumie pomalować dysze. To mój konik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Marca 2016 Autor Share Napisano 2 Marca 2016 Przebarwienia mam zamiar malować przy maskowaniu solą, ale jeszcze nie wiem. Zabieram się do tego jak do jeża ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 Sól na dysze? Nie jestem jakoś przekonany. Może pokaż jakieś zdjęcie na którym się wzorujesz to się coś wykombinuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 Temat dysz to także mój konik i przyznam że zastosowania techniki z solą nie bardzo tam widzę, choć człowiek uczy się do końca swoich dni. Dysze w samolotach Su-27 i późniejszych to moim zdaniem jeden z najważniejszych elementów tego modelu jak są fajnie zrobione to już wielki sukces więc trzeba im poświęcić sporo uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Marca 2016 Autor Share Napisano 2 Marca 2016 Tak wyglądają dysze Su-27 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b1/Sukhoi_Su-35S_07_RED_PAS_2013_07.jpg Każda "blaszka" ma niejednorodne przebarwienia w kolorach od sepii przez niebieski do fioletu. Każdy taki panel mam zamiar właśnie malować w kilku warstwach maskując solą. Zobaczymy jak to wyjdzie. Roboty będzie od cholery, ale wydaje mi się, że może wyjść dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 Też sól wydaje mi się nienajlepszym pomysłem. Da Ci ona nieco zbyt ostre krawędzie przebarwień, co może nie wyglądać dobrze. No ale tylko teoretyzuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Marca 2016 Autor Share Napisano 2 Marca 2016 Mam to, ale nie mam pomysłu jak to precyzyjnie aplikować. Poza tym tylko 3 kolory. Ale nie wykluczam, że też będzie wykorzystane. Dotychczas tylko to stosowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
smialus Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Dokładnie jak koledzy radzą. Solą nic nie wskurasz. Alclad i Tensocromy pomogą. Alclad baza a Tensocrom na wierzch. Tensocrom ma tą zaletę, że da się powierzchnię korygować gumką do ścierania, lecz wymagają cierpliwości i wyczucia, coś co nie wyjdzie można zmyć bez uszkodzenia Alclada. Można użyć także pasteli. Koledzy a te "szminki" Tamiya mnożna nakładać pędzelkiem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Dokładnie jak koledzy radzą. Solą nic nie wskurasz. Alclad i Tensocromy pomogą. Alclad baza a Tensocrom na wierzch. Tensocrom ma tą zaletę, że da się powierzchnię korygować gumką do ścierania, lecz wymagają cierpliwości i wyczucia, coś co nie wyjdzie można zmyć bez uszkodzenia Alclada. Można użyć także pasteli. Koledzy a te "szminki" Tamiya mnożna nakładać pędzelkiem?? Oczywiście można, ja często nakładam tusze Tamki pędzelkiem mieszając je z wodą lub na sucho. Przyznam że na dyszach nie widzę zastosowania ale może być to kwestia faktu że nigdy na dyszach nie próbowałem ich stosować. Mam swoje pomysły na dysze jednak dla większości nie do zastosowania ze względu na produkty których ja używam w modelarstwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 O jakich tuszach Tamki piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Oczywiście każdy ocenia indywidualnie ale to co jest na tym Su to TRAGEDIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 No i szału nie ma. Takie coś to ja już umiem. W prawdziwym każda blaszka jest w innym kolorze, a tu wszystkie pociągnięte za jednym zamachem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KRL Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Pewnie przy odrobinie wprawy i chęci da się osiągnąć dobry efekt. Tytan ma to do siebie że bardzo różnie się przebarwia w zależności od temperatury niestety jest to trudne do odtworzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 No bez nerwów ;) Piszemy w krótkim odstępie, nie widziałem twojego posta. Problem polega na tym, że trzeba nałożyć na taką pojedynczą blaszkę, która ma ok 2-3mm szerokości, kilka różnych kolorów z aero. Oczywiście metalowa baza, a potem jakieś pomarańcze, smoki, sepie, niebieski, fiolet itp. I tu ma mi pomóc maskowanie solą, bo nie dam rady tego namalować z ręki. Nie zrozummy się źle. Ja wszystkim dziękuje za komentarze i ożywioną dyskusję. Wszystkie uwagi są cenne i pewnie większość z nich wykorzystam, bo nie da się dobrego efektu osiągnąć stosując tylko jeden zabieg. Osobiście oceniam, że mój pomysł ma szanse powodzenia 60%. Spróbuję i jak nie wyjdzie, to zmyję, ale szkoda mi nie spróbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Jeśli się okaże, że jest kicha to zanim zmyjesz - pokaż przynajmniej jak to po soli wyszło ;) Będzie porównanie do ostatecznego wyglądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 Jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 Oj niestety nie da rady tak szybko ;) Najszybciej do malowania siądę w następnym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duju69 Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 A nie lepiej po prostu użyć zestawu alcladów hot metal ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Patrzcie, takie coś nowego się pojawiło na rynku: http://www.luckymodel.com/scale.aspx?item_no=AMO-7208 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 A po co to aż z Chin sprowadzać? http://www.martola.com.pl/pl2681/produkty64640/su_33_colors Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 3 Marca 2016 Autor Share Napisano 3 Marca 2016 To chyba na bazie Vallejo, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Chyba z tego samego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jureczek Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Ładniutko Maluj te dysze i pokazuj efekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nużek Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 dawaj z tymi dyszami, chcę zobaczyć jak u ciebie to wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 6 Marca 2016 Autor Share Napisano 6 Marca 2016 Jutro dostanę brakującego alclcada to może coś podziałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi