Skocz do zawartości

Sherman Firefly Ic, 1 DPanc. gen. Maczka - Asuka 35-028

cooper69

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 195
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzisiaj jeszcze trochę cyzelowałem detale przed położeniem podkładu.

Zmęczyłem frezem koła, dorobiłem spawy wokół dopancerzeń bocznych, spawy i ślady cięcia do wieżowej wnęki na radiostację, detal spawów na uszach do podnoszenia.

Jeszcze muszę dorobić spaw do ogranicznika otwierania włazu ładowniczego.

Pozostały mocowania narzędzi, haki na tylnej płycie radiostacji i to będzie już chyba wszystko przed malunkami.

Oczywiście czekam na uwagi.

Spawy robiłem z wyciągniętych nad świeczką kawałków ramki i potem praca igłami do strzykawek 0.5, 0.6, 0,8 i klejem Tamiya Extra Thin Limonene.

25509049866_02c923ac4d_c.jpg

25535186525_5b5203b49d_c.jpg

25416653432_3f3e14f931_c.jpg

Te spawy wyszły Ci bardzo ładnie. I chyba czystsza metoda od GS'a albo Milliputa. A nie bałeś się, że klej się za bardzo rozleje i zniszczy Ci plastik wokół?

Zgadza się mi bardziej pasuje niż green stuff. Z green stuffa ciężko zrobić cieniutkie wałeczki i mocowanie jest problematyczne.

Idealnie z klejem nie wyszło ale wersja cytrynowa Extra Thina podobno jest słabsza (kusi mnie żeby kupić zwykły Tamki lub Gunze) i ma to swoje zalety.

Jak przez przypadek skapnie nie tam gdzie trzeba za dużo to ścieram patyczkiem i praktycznie śladu nie ma, a jak coś zostaje to drobniutki papier i gotowe.

Przepraszam, że się wtrącę w temat cooper. Kilka tygodni temu oglądałem Shermana w Belgii, w miasteczku Tielt, przy ulicy Generala Maczka, kilka kilometrów od Brukseli. ;)

http://worldwar2revisited.com/2015/02/09/polish-sherman-tielt/

Dawaj samolotem do Brukseli na weekend, zabiorę Cię na wycieczkę. ;P

Ooooo to nawet nie wiedziałem, że tam jest. Byłem przy Panterze w Bredzie, ale w Tielt ? Noo to następny cel dla zorganizowania wycieczki dla Wujka ( to Ja ) dla mojej Chrzestnej Córki. Trzy już są - most Brig. Frosta w Arnhem i cmentarz z grobem gen.Maczka w Bredzie oraz twierdza Eben Emal, teraz dochodzi Tielt

• 2 weeks later...

Choróbsko już odpuszcza i wczoraj odrobiłem najbardziej śmierdzącą część pracy przy modelu czyli Surfacer 1200 i Leveling Thinner

Jeszcze na 2-3 modele Surfacera zostało. Potem się przestawię na podkład Badgera tylko muszę go zdobyć bo u nas niedostępny.

25230803503_e70850c640_c.jpg

25736447152_e17ab7dec4_c.jpg

25556685070_177ed4ccd1_c.jpg

Może już dziś zacznę malowanki z użyciem zestawu kolorów według Tank Art 2 czyli

etap pierwszy - cały model Tamiya XF-61 Dark Green

drugi - rozjaśnienia Tamiya XF-62 Olive Drab

trzeci - finalne rozjaśnienia mieszanka Tamiya XF-62, XF-21, XF-13

Weź pod uwagę, że nie bawię się w preshading.

Na zdjęciach w książce jest moim zdaniem ok.

No i weź pod uwagę że hamerykański Sherman w Olive Drab to troszku inny kolor niż brytyjski SCC 15 - podobny ale inny.

Jeśli nie jest za późno to kilka sugestii.. , co do samego koloru to jest za ciemny ,dając wash-a będzie jeszcze ciemniej i ciemniej ..., na ładny kolor na sherman-y mam w sumie dwie receptury , pierwsza to olive drab +nato green 1:1 i rozjaśnienie białą lub dark yellow , farba wychodzi ni to zielona ni to oliwka (czyli klasycznie opisywany SCC 115 ) , drugi to poprostu Nato green rozjaśniany dark yellow ,sporo zachodnich modelarzy poleca właśnie tą kombinacje, niby nato green a pasuje całkiem całkiem na angoli, i co do samej farby co widać na zdjęciach, wydaje się być bardzo "szorstka" z takiej farby będzie później bardzo trudno ściągnąć każdy nakładany efekt ,przydał by się na to jakiś lakier czy może nawet rozjaśnienie farbą typu pół połysk czy połysk która jest zwykle "śliska" po nałożeniu.

Pozdrawiam

Niestety nie mam jak tego odczytać to poprostu po podanym artyście przejrzałem prace , no cóż mogę powiedzieć, tak ciemno wykonanego modelu u niego nie widziałem, Moim zdaniem, powinieneś go rozjaśnić i to dość intensywnie, może przemyśleć zmianę barwy nawet ... jest warto bo masz naprawdę porządny model ,jeśli nie obwieszasz go żadnymi gąsienicami itp:. to malowanie będzie pierwszym co będzie rzutowało na model .

Pozdrawiam .

Dobra robota Rafał. Fajnie że podglądasz Rinaldiego sam też wzoruje się na "mistrzach". Może cię to zaciekawi - w kwietniu wychodzi reedycja TankArt 1 !!! Będzie wzbogacona o jeden rozdział w porównaniu z poprzednimi. Tymczasem podglądam dalej twój warsztat. Pozdrawiam.