danielodziem Napisano 3 Marca 2016 Share Napisano 3 Marca 2016 Polecam zrobić płachty z chusteczki higienicznej. Jedna warstwa.moczona w sidoluxie.układają i wysychajac sztywnieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 5 Marca 2016 Autor Share Napisano 5 Marca 2016 Dzisiaj jeszcze trochę cyzelowałem detale przed położeniem podkładu. Zmęczyłem frezem koła, dorobiłem spawy wokół dopancerzeń bocznych, spawy i ślady cięcia do wieżowej wnęki na radiostację, detal spawów na uszach do podnoszenia. Jeszcze muszę dorobić spaw do ogranicznika otwierania włazu ładowniczego. Pozostały mocowania narzędzi, haki na tylnej płycie radiostacji i to będzie już chyba wszystko przed malunkami. Oczywiście czekam na uwagi. Spawy robiłem z wyciągniętych nad świeczką kawałków ramki i potem praca igłami do strzykawek 0.5, 0.6, 0,8 i klejem Tamiya Extra Thin Limonene. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 5 Marca 2016 Autor Share Napisano 5 Marca 2016 Te spawy wyszły Ci bardzo ładnie. I chyba czystsza metoda od GS'a albo Milliputa. A nie bałeś się, że klej się za bardzo rozleje i zniszczy Ci plastik wokół? Zgadza się mi bardziej pasuje niż green stuff. Z green stuffa ciężko zrobić cieniutkie wałeczki i mocowanie jest problematyczne. Idealnie z klejem nie wyszło ale wersja cytrynowa Extra Thina podobno jest słabsza (kusi mnie żeby kupić zwykły Tamki lub Gunze) i ma to swoje zalety. Jak przez przypadek skapnie nie tam gdzie trzeba za dużo to ścieram patyczkiem i praktycznie śladu nie ma, a jak coś zostaje to drobniutki papier i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinpiot Napisano 5 Marca 2016 Share Napisano 5 Marca 2016 Świetne te spawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Sprawy ładnie ci wyszły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 6 Marca 2016 Autor Share Napisano 6 Marca 2016 Dziękuję Dorobiłem uchwyty do pasków i prosty przyrząd do kształtowania - blaszka 0.2 mm + prawidełko z HIPS-u Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
meser262 Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Spawy bardzo fajne. Nie ma to jak wyciąganie ramki. Pozdrawiam Krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 7 Marca 2016 Autor Share Napisano 7 Marca 2016 Blacharnia dorobiona i zakończona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 7 Marca 2016 Share Napisano 7 Marca 2016 Przepraszam, że się wtrącę w temat cooper. Kilka tygodni temu oglądałem Shermana w Belgii, w miasteczku Tielt, przy ulicy Generala Maczka, kilka kilometrów od Brukseli. ;) http://worldwar2revisited.com/2015/02/09/polish-sherman-tielt/ Dawaj samolotem do Brukseli na weekend, zabiorę Cię na wycieczkę. ;P Ooooo to nawet nie wiedziałem, że tam jest. Byłem przy Panterze w Bredzie, ale w Tielt ? Noo to następny cel dla zorganizowania wycieczki dla Wujka ( to Ja ) dla mojej Chrzestnej Córki. Trzy już są - most Brig. Frosta w Arnhem i cmentarz z grobem gen.Maczka w Bredzie oraz twierdza Eben Emal, teraz dochodzi Tielt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 17 Marca 2016 Autor Share Napisano 17 Marca 2016 Choróbsko już odpuszcza i wczoraj odrobiłem najbardziej śmierdzącą część pracy przy modelu czyli Surfacer 1200 i Leveling Thinner Jeszcze na 2-3 modele Surfacera zostało. Potem się przestawię na podkład Badgera tylko muszę go zdobyć bo u nas niedostępny. Może już dziś zacznę malowanki z użyciem zestawu kolorów według Tank Art 2 czyli etap pierwszy - cały model Tamiya XF-61 Dark Green drugi - rozjaśnienia Tamiya XF-62 Olive Drab trzeci - finalne rozjaśnienia mieszanka Tamiya XF-62, XF-21, XF-13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Kazdy podklad daje po nosie. Ja mam w puszce.spray.i również czuć w chacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 17 Marca 2016 Autor Share Napisano 17 Marca 2016 Kazdy podklad daje po nosie.Ja mam w puszce.spray.i również czuć w chacie No właśnie jak to kolega Atlis napisał gwiazda zachodnich forów czyli podkład Badger Stynylrez nie śmierdoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 17 Marca 2016 Autor Share Napisano 17 Marca 2016 Weź pod uwagę, że nie bawię się w preshading. Na zdjęciach w książce jest moim zdaniem ok. No i weź pod uwagę że hamerykański Sherman w Olive Drab to troszku inny kolor niż brytyjski SCC 15 - podobny ale inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hiwis Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Maluj Waść czym prędzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 17 Marca 2016 Autor Share Napisano 17 Marca 2016 Maluj Waść czym prędzej No to masz - przed chwilą skończyłem Zdjęcia oczywiście na roboczo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czart Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 Gąski T48 by Bronco poskładane. Mogę zrobić swego rodzaju tutorial jak je robić. Są jacyś zainteresowani? To czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 Jeśli nie jest za późno to kilka sugestii.. , co do samego koloru to jest za ciemny ,dając wash-a będzie jeszcze ciemniej i ciemniej ..., na ładny kolor na sherman-y mam w sumie dwie receptury , pierwsza to olive drab +nato green 1:1 i rozjaśnienie białą lub dark yellow , farba wychodzi ni to zielona ni to oliwka (czyli klasycznie opisywany SCC 115 ) , drugi to poprostu Nato green rozjaśniany dark yellow ,sporo zachodnich modelarzy poleca właśnie tą kombinacje, niby nato green a pasuje całkiem całkiem na angoli, i co do samej farby co widać na zdjęciach, wydaje się być bardzo "szorstka" z takiej farby będzie później bardzo trudno ściągnąć każdy nakładany efekt ,przydał by się na to jakiś lakier czy może nawet rozjaśnienie farbą typu pół połysk czy połysk która jest zwykle "śliska" po nałożeniu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 18 Marca 2016 Autor Share Napisano 18 Marca 2016 Dziękuję. Każda uwaga cenna. Model pomalowany tą techniką przez Michael Rinaldi - http://www.fototime.com/ftweb/bin/ft.dll/detailfs?userid={F9F3E062-FE3B-4434-9898-193F749A47C4}&AlbumId={01C263C2-2923-4BBB-B038-D75D9948459E}&GroupId=&vs=800&ndx=1&albumid={01C263C2-2923-4BBB-B038-D75D9948459E}&groupid= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 Niestety u mnie ten link nie działa ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MichalZ Napisano 18 Marca 2016 Share Napisano 18 Marca 2016 Niestety nie mam jak tego odczytać to poprostu po podanym artyście przejrzałem prace , no cóż mogę powiedzieć, tak ciemno wykonanego modelu u niego nie widziałem, Moim zdaniem, powinieneś go rozjaśnić i to dość intensywnie, może przemyśleć zmianę barwy nawet ... jest warto bo masz naprawdę porządny model ,jeśli nie obwieszasz go żadnymi gąsienicami itp:. to malowanie będzie pierwszym co będzie rzutowało na model . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Marca 2016 Autor Share Napisano 19 Marca 2016 Tak wygląda po malunkach oryginał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Marca 2016 Autor Share Napisano 19 Marca 2016 A tu jeszcze szybkie zdjęcie z książki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 19 Marca 2016 Autor Share Napisano 19 Marca 2016 Ja też jestem ciekaw jak wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Batamba Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Chciałem cos napisać naprawdę porządnie to robisz Rafał Świetne rezultaty daje bardzo delikatne pocieniowanie na biało na koniec malowania moim zdaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zlevikk Napisano 23 Marca 2016 Share Napisano 23 Marca 2016 Dobra robota Rafał. Fajnie że podglądasz Rinaldiego sam też wzoruje się na "mistrzach". Może cię to zaciekawi - w kwietniu wychodzi reedycja TankArt 1 !!! Będzie wzbogacona o jeden rozdział w porównaniu z poprzednimi. Tymczasem podglądam dalej twój warsztat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi