Skocz do zawartości

PzKpfw II Ausf. L "Luchs" 1/35 - MIRAGEHOBBY

ModelarzXXS

Rekomendowane odpowiedzi

Model ten robiłem w "ukryciu", ponieważ uważałem że mi nie za dobrze wyjdzie. Nadal tak uważam ale potrzebuje pomocy. Tytułowy "Luchs" chcę zrobić na froncie zachodnim (był tylko w jednostce 116 Dpanc), lecz właśnie w tym mam kłopot. W zestawie są 2 klapy z tyłu wieży i nie wiem który typ był na froncie zachodnim. Zdjęć nie potrafię znaleźć i znajduje takie albo, że nie wiem który front albo nie ma tylnej klapy (zasłonięta, zdjęcie z innej strony) . Dlatego proszę o pomoc.

Fotki będą dopiero za jakiś czas.

Och panie to proste, modyfikacja tylnego włazu na wieży miała w miejsce w grudniu 1942 roku. Wtedy powiększono ten właz, aby mógł służyć jako wyjście ewakuacyjne. Dopasuj to sobie do okresu w jakim chcesz przedstawić model. 116 Dywizja nie używała czołgów Luchs. Jest to od wielu lat powtarzany karczemny błąd. Wszystkie należały do 1.Kp/Pz-Aufkl-Abt.9.Czołg ten na froncie występował w znikomej ilości, wydaje się, że szeroko rozpoznawalny stał się dopiero dzięki grze WOT. Jeżeli chciałbyś robić czołg 1.Kp, to należy dorobić stelaże na kanistry na obu bokach wieży i dać czterocyfrowy numer boczny. Te rzeczy plus standardowy trójbarwny kamuflaż pozwolą Ci zrobić Luchsa, jaki brał udział w walkach na terenie Normandii.

Edytowane przez Gość

........grudniu 1942 roku. Wtedy powiększono ten właz, aby mógł służyć jako wyjście ewakuacyjne

Czy Kolega nie pomylił roczników ? Luchs to chyba raczej 43'/44' ?

A nie pomyliłem. Pierwsze modele czołgu VK 1303 ( ogólnie znany jako Luchs czy też Panzerspaehwagen II Sd.Kfz 123 ) zjechały z taśm Fabryki MAN już w sierpniu 1941 roku. Ale nie miał on wielkiego priorytetu i jego rozwój i idące za tym modyfikacje trwały długo. Po prostu Niemcy inwestowali w bardziej "bojowe" konstrukcje. W linii dopiero od marca 1943 roku - Panzer-Spaehwagen-Kompanie Luchs.Później przekształcona w 1Kp.Pz-Aufkl. Abt 9. Ta jednostka walczyła głownie na zachodzie Europy. Były też na froncie wschodnim. 2Kp. Pz-Aufkl. Abt. 4 ( 4 DPanc). Tylko te dwie jednostki miały ich pełne stany etatowe. Niewiele ich jeździło w: 4. Kavallerie-Brigade, Fallschirm-Panzer-Korps "Hermann Goering" i chyba w 3 DPanc.

Dzień dobry,

Bardzo dziękuję kolegom za pomoc.

W kartce zamieszczonej właśnie w tym modelu było napisane, że służyły w 116 DPanc na zachodzie i trzech innych na wschodzie.

Już myślałem, że kolega TerraIncognita mi wyjaśnił, ale następnie pisze, że się pomylił.

Dziękuje za zdjęcia one mi wyjaśniły jak to skleić.

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc.

(mam nadziej, że zdjęcia uda mi się zrobić dzisiaj)

A nie pomyliłem. Pierwsze modele czołgu VK 1303 ( ogólnie znany jako Luchs czy też Panzerspaehwagen II Sd.Kfz 123 ) zjechały z taśm Fabryki MAN już w sierpniu 1941 roku. Ale nie miał on wielkiego priorytetu i jego rozwój i idące za tym modyfikacje trwały długo..

No tak, tak, ale koledze ModelarzXXS chodzi o wersję używaną na froncie, a w tej już chyba włazu nie modyfikowano ?

Pierwsze modele czołgu VK 1303... zjechały z taśm Fabryki MAN już w sierpniu 1941 roku.

Jedynie prototypy poprzedników :

VK 901 - Pz.Kpfw.II ausf.G - między 04.1941 a 02.1942 wyprodukowano serię 12 szt.

VK 903 - Pz.Kpfw.II ausf.H - Tylko testy - Nie wprowadzony do produkcji seryjnej.

VK 1301 - Pz.Kpfw.II ausf.M - Tylko testy - Nie wprowadzony do produkcji seryjnej.

Oznaczenie VK 1303 to nazwa PROTOTYPU.

W kwietniu 1942 - zbudowany ze stali miękkiej - VK 1303.

Powstały też inne konstrukcje konkurencyjnych firm - Pz.Kpfw.38(t)neue Art i T-15.

W czerwcu 1942 trzy prototypy (VK 1303,Pz.Kpfw.38(t) i T-15) poddano testom na poligonie w Kummerdorfie.

Najlepiej "wypadł" VK 1303 i to jego skierowano do produkcji seryjnej w drugiej połowie sierpnia 1942 roku.

Otrzymał oznaczenie Pz.Kpfw.II Ausf.L Sd.Kfz.123 "Luchs" początkowo zakładano wyprodukowanie aż 800 sztuk.

Jednak z taśm zaczął schodzić od drugiej połowy 1943 do stycznia 1944 wyprodukowano około 136* (131)*(104)* wozów ausf.L.

w tym - MAN 118 szt. , Henschel 18 szt.

W armatę 5cm KwK 39/1 L/60 uzbrojono 4-6 wozów (prawdopodobnie).Oznaczenie prototypu VK 1303b.

Tylny właz modernizowany już w czasie produkcji seryjnej.

Kolejny zdobyty w Normandii - Pz.Kpfw.II ausf.L : No.1121

http://media.iwm.org.uk/iwm/mediaLib/16/media-16872/large.jpg?action=d&cat=photographs

http://s12.postimg.org/ynmfj46zh/Luchs_hist_2.jpg

http://f-picture.net/lfp/s020.radikal.ru/i711/1404/cb/8b4cea7d1369.jpg/htm

właz jak u tego w Bovington - "duży" :

http://tanki.kruzzz.com/wp-content/uploads/2013/11/81.jpg

http://tanki.kruzzz.com/wp-content/uploads/2013/11/6.jpg

http://tanki.kruzzz.com/wp-content/uploads/2013/11/101.jpg

Jak zwykle najlepiej robić konkretny wóz udokumentowany na fotografii z czasów wojennych.

* - źródła podają różne ilości .

Pozdrawiam

Krzysztof

A oto mój model, przepraszam, że już trochę zrobiony, ale tak jak pisałem na początku nie chciałem go pokazywać, a teraz przez to, że zrobiłem warsztat bo potrzebowałem pomocy to już opisze jego robienie (to co zostało)

47f4a6343fa80befm.jpg

a84b456ebd623ae8m.jpg

510493dfebb0deafm.jpg

091bef7bee9264bem.jpg

607f543e46eb572dm.jpg

59c624a44d44b8fdm.jpg

ce42da5488ef5459m.jpg

a450106beaf23684m.jpg

ed2a8ab6c4a2edbcm.jpg

5b394fb0b40f6bb8m.jpg

jeżeli zdjęcia mi nie wyszły to z góry przepraszam ale nie jestem zbyt dobrym fotografem

to dzisiaj na tyle

raczej kolejna aktualizacja dopiero w przerwie Wielkanocnej

Pozdrawiam