ireneusz Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 AML robi model z żywicznym silnikiem http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-fighter-Lavochkin-La-5FN.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rymulus Napisano 12 Lutego 2017 Share Napisano 12 Lutego 2017 AML robi model z żywicznym silnikiem http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-fighter-Lavochkin-La-5FN.html Dzięki Irku za link. Wyślę do mich e-maila z pytaniem czy nie sprowadziliby mi samego silnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 13 Lutego 2017 Autor Share Napisano 13 Lutego 2017 AML robi model z żywicznym silnikiem http://www.mojehobby.pl/products/Soviet-fighter-Lavochkin-La-5FN.html Dzięki Irku za link. Wyślę do mich e-maila z pytaniem czy nie sprowadziliby mi samego silnika. O ile wiem, AML nie sprzedaje pojedynczego silnika, ale wydali zestaw waloryzujący do Ła-5 1/72 z tym silnikiem. Posiadam go i tylko mogę powiedzieć, że jakość wykonania jest przeciętna: https://eshop.aml.cz/cs/pur-sety/286-lavochkin-la-5fn.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ireneusz Napisano 13 Lutego 2017 Share Napisano 13 Lutego 2017 Znalazłem jeszcze takie coś ,tylko nie wiem czy w Polsce jest osiągalny . ENGINES & THINGS -- 72059 Shvetsov ASh-82 FN/V 14 cyl. radial for LA-5,7,9,11, late Pe-8, IL-4 (late), YAK-7M-82,14, Tu-2,6, IL-12,14, Sukhoi Su-2, I-185 $ 8.00 Oficjalna strona tej firmy http://www.planet.eon.net/~engthg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 14 Maja 2017 Autor Share Napisano 14 Maja 2017 Drobna aktualizacja tematu po dłuższej przerwie. Zdecydowałem się na niemodny już preshading w postaci czarnej farby Tamiya XF-1. Elementy ruchome dla kontrastu rozjaśniłem białą farbą Tamiya XF-2, a okolice kabiny pilota pokryłem farbą Vallejo 71106 mającą imitować żółtą szpachlówkę (ALG-1?), która będzie widoczna po miejscowym zdrapaniu farb kamuflażu. Spód początkowo planowałem pomalować farbą AMT-7 73002 firmy Akan, ale jej odcień wydawał mi się zbyt ciemny. Wyjściem okazało się rozjaśnienie tej farby innym odcieniem z palety samej firmy A II G. 73042. Golenie podwozia to połączenie elementów fototrawionych firmy Gonza, igieł lekarskich i różnych blaszek. Tak to wygląda po pomalowaniu srebrną farbą i jeszcze przed nałożeniem washa: Nie pasuje mi niestety także odcień koloru zielonego AMT-4 73001 firmy Akan - jest zbyt khaki w porównaniu do zdjęć wraków z muzeum, których zieleń jest trawiasta. Planuję więc zamiast niego użyć farb 71093 i 71006 firmy Vallejo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 15 Maja 2017 Share Napisano 15 Maja 2017 Silniczek bardzo ładny. Podoba się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 28 Maja 2017 Autor Share Napisano 28 Maja 2017 Kolorki poszły. Przejścia kolorów były maskowane za pomocą patafixa. Na koniec całość zalakowałem sidoluxem. Czeka mnie jeszcze trochę poprawek. Miałem trudności z przyklejeniem wiatrochronu i skończyło się na solidnym szpachlowaniu. W dalszej kolejności kalkomanie i wash Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SnaQ Napisano 28 Maja 2017 Share Napisano 28 Maja 2017 Bardzo ładna, czysta robota. Nie wiem tylko czy trafiłeś z kolorami, chociaż jak porównuję dwa pierwsze zdjęcia z trzecim, to różnica w nasyceniu jest ogromna. Może zatem to jedynie kwestia samych fotografii. Niemniej jednak wydaje mi się, że spód jest zbyt jasny. Ten Akan na moje oko jest prawidłowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 29 Maja 2017 Autor Share Napisano 29 Maja 2017 Bardzo ładna, czysta robota. Nie wiem tylko czy trafiłeś z kolorami, chociaż jak porównuję dwa pierwsze zdjęcia z trzecim, to różnica w nasyceniu jest ogromna. Może zatem to jedynie kwestia samych fotografii. Niemniej jednak wydaje mi się, że spód jest zbyt jasny. Ten Akan na moje oko jest prawidłowy. Trzecie zdjęcie od góry odzwierciedla rzeczywisty odcień zieleni. Aparat miał trochę problem z dobraniem balansu bieli i korygowałem ją ręcznie w programie graficznym. Co do odcieni nie patrzyłbym na farby Akan, ale raczej na zdjęcia eksponatu muzealnego: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 25 Listopada 2017 Autor Share Napisano 25 Listopada 2017 Odświeżenie tematu po dłuższym czasie. Model postawiłem na kołach i przyczepiłem drobniejsze elementy. Nie jest to jeszcze koniec prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarpen Napisano 27 Listopada 2017 Share Napisano 27 Listopada 2017 Cholewka.Jeżeli to jest model relaksacyjny-wynika z pierwszego postu- to jaki będzie normalny?.I ile czasu Ci zajmie ?.Nie mniej model zacny. Jednak wydaje się że kolor zielony jest ździebko za jasny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 27 Listopada 2017 Autor Share Napisano 27 Listopada 2017 Cholewka.Jeżeli to jest model relaksacyjny-wynika z pierwszego postu- to jaki będzie normalny?.I ile czasu Ci zajmie ?.Nie mniej model zacny. Jednak wydaje się że kolor zielony jest ździebko za jasny. Plan a realizacja to dwie różne sprawy. Jak już się dobrałem do tego Ła-5, to nie odpuściłem. Mam plan na taki model "konkursowy", ale odkładam w czasie. Boję się, że bym go nie ukończył, a w życiu niestety coraz mniej czasu na hobby. Staram się w modelach coraz bardziej iść na kompromis i ograniczać zakres przeróbek na rzecz lepszych zestawów. A kolor zielony w rzeczywistości wygląda trochę mniej intensywnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ksc Napisano 11 Lutego 2019 Autor Share Napisano 11 Lutego 2019 Warsztat zakończony, zapraszam do galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi