Skocz do zawartości

Supermarine Walrus Early Warior Special Hobby 1:48

Beecker

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Dawno nic nie robiłem. Od czasów Devastatora posucha.

A że ciągle coś dłubie dla kogoś to w chwili przerwy zabrałem się za Walrusa ze Special Hobby.

Hmmm Wypraski i żywica niemal identyko z Clasic Aiframes.

No ale nie ma co gdybać. To co oferuje producent jak element kabiny (podłoga i podstawa) woła o pomstę:

2016-02-27-3463_zpsecxrpsq6.jpg

Więc ciach. Szrot śmietnik... Powklejałem boczne ścianki i zacząłem rzeźbę w oparciu o dostępną dokumentację fotki rysunki.

2016-02-27-3459_zpszaerawvk.jpg

2016-02-27-3457_zps012yvphi.jpg

Poprawiłem tablicę zegarów oraz fotel.

2016-02-27-3461_zpshpglvhvs.jpg

2016-02-27-3462_zpsjlo8jyzn.jpg

No i ta pustka między przedziałami:

2016-02-27-3460_zpsl929jcxp.jpg

Będzie trzeba to jakoś powypełniać. Daje sobie na ten model maks 2 lata. Bo rzeźby jest co nie miara. Spieszyć się nie zamierzam.

Wiem że i tak gueno będzie widać ale jakieś oświetlenie i satysfakcja będzie.

Trzymajcie kciuki. Będą potrzebne.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Dzięki chłopaki.

Uwagi będą bardzo cenne. I nie ukrywam że to mój pierwszy taki scratch w życiu (na tę skalę)

No ale co by iść dalej za ciosem. Zrobiona część elementu podłogi przedniego strzelca - obserwatora.

Trzeba zrobić jeszcze boczne obejmy i ożebrowanie w nosie.

2016-02-28-3469_zpsuo4noc2x.jpg

2016-02-28-3471_zpsjmsfg7yd.jpg

Pozdrawiam

Byle jakiej kotwicy wstawić nie możesz. W łodziach latających były takie specjalne - składane. Jeśli nie masz kwitów na kotwicę Walrusa, to może zajrzyj do dokumentacji Cataliny (ja już taką zrobiłem w 1/48 i masz foto w jednym z linków na PW). Ewentualnie skopiuj to co mieli amerykańce. Ja spróbuję poszukać u siebie w kwitach do Walrusa.

No właśnie wiem że były składane.

Popatrzę. W kwitach od Walrusa nie mam kotwicy. I nawet nie wiem jakiej wielkości była.

Przedział przedni lewa strona finisz.

2016-02-28-3480_zps2fdxkmyd.jpg

Teraz czas na radioroom i navigation room.

Pozdrawiam

Witaj,

Do Wlrusa mam tylko Warpaint series No. 39, ale niestety nie ma tam zdjęcia kotwicy (co najwyżej ułożenie linek kotwicznej i do wciągania kotwicy). Ale po wpisaniu w Google "Walrus seaplane anchor" znalazłem takie foto:

the-anchor-for-the-walrus.jpg

Wygląda zupełnie inaczej niż ta amerykańska z Cataliny...

Dzięki za fotke Marudek.

Mam innym bardziej poważny problem. Otóż złożyłem sobie tę główną gródź. I teraz zonk. W oryginale ta gródź idzie pod kątem.

Czyli powinna być tak:

2016-02-29-3481_zpsbky029k8.jpg

Jednak prawa strona elementu z zywicy jest za dluga od 4 mm. Więc może postawić tę gródz w pionie? Bo jeśli dam ją pod skosem to zrobi mi się 8mm i boje się że braknie mi miejsca z tyłu. A z kolei nie chcę ciąć zywicy już wklejonej bo to się kiepsko kończy.

Kąt w oryginale nie jest duży ale boję się też że wydłuży mi się stanowisko nawigatora.

2016-02-29-3482_zpscpc0ukfi.jpg

2016-02-29-3483_zpsdaqnouog.jpg

Dodatkowo ogranicza mnie grubość plastiku kadłuba. Żeby to wszystko trzymalo wymiar kadłub był by grubości kartki papieru.

Co zrobić? Jak radzisz?

Pozdrawiam

Hmmm, właśnie ja dlatego nie lubię tych żywicznych wklejek, bo jak to dasz do środka, to przez owiewkę kokpitu widać "pancerną" grubość burty... Myślę, że mało kto wie, że ta wręga ma być pod kątem. Ale gdybyś chciał uspokoić sumienie, to czemu nie mógłbyś wkleić jej pod kątem a na trójkątne białe pole pomiędzy elementem żywicznym a grodzią wkleić brakujące długości tych trzech podłużnic?

Jeśli nie masz polistyrenu grubości podłużnicy, to może plastikowa płytka od karty SIM ma taką grubość. Albo ewentualnie sklej ze sobą klejem CA kilka warstw polistyrenu i odetnij pasek szerokości podłużnicy.

No chyba, że żywica powinna się kończyć tam, gdzie narysowałeś ołówkiem pionową kreskę... Tylko czemu ona jest pionowa, a nie pod takim kątem jak ma być ta wręga?

Owszem to wiem. Ta zywica nie jest taka gruba ale nie chodzi o nią. Problem w tym że jeśli dam tę wręge pod kątem to nie wiem co mnie spotka dalej w kierunku ogona bo 8 mm przesuniecia to prawie centymetr i co będzie jeśli go braknie?

Kurde zonk tygodnia

Pzdrawiam

Edytuję.

Znalazłem zdjęcia modelu HPH w 1:32

I hmmm chyba zostawię ja pionowo. bo tego kąta az tak nie widać. A ja zrobiłem kąt za duży. Zdjęcie wprowadziło mnie w bląd

03_fs_zpso0fjxm62.jpg

04_fs_zpsql1z0dmu.jpeg

Witam.

Prawie gotowy przedział Navigation Room. Pozostalo zrobić zagłówek, całkowicie nowy fotel bo ten z zestawu jest identyczny z fotelem pilota i nie jest odpowiedni. oraz dwa wzmocnienia.

2016-03-01-3499_zpss49exx38.jpg

2016-03-01-3500_zpsuqfn5t1u.jpg

Całkiem przyjemny ten scratch

Pozdrawiam

Witam

Nie wiem czy jest bo strugam na taka skalę pierwszy raz w życiu W każdym razie miło się czyta takie pochwalstwo

Pozostałe wręgi i trójkąty wzmacniające na swoich miejscach. Zrobiony nowy lelum fotelum und zagłówkum. Stoliki kawowe też są.

Na końcu dojdzie lampka i linijka z mapą.

2016-03-01-3509_zpsor2oio2r.jpg

2016-03-01-3506_zpsqqfjrdnp.jpg

Teraz chyba pora na Radio Room

Pzdr

E tam Panie. Co ja tam umiem. Dopiero u mnie ta technika raczkuje i jeszcze pewnie sporo odkryje. Dlatego uwagi mile widziane od doświadczonych scratch teamowców No ale chyba tragedii nie ma a to najważniejsze. Co do lewej strony trzeba jeszcze skończyć tylnią kratownicę i ulepić fotel, stół pod aparat-kamerę, stolik radiooperatora, podłogę, i jakieś tam bambetle.

Pozdrawiam

Witam

Daję daję...

Dorobiłem dolną kratownicę podłogi i tylnią wręge. W ogon wkleiłem kilka pierdół tylko aby by były widoczne kątem oka. Zrobiłem wzmocnienie górnego skrzydła, ale chyba ciut za wysoko je wkleiłem. To to w kadłubie pod sufitem w otworami. Są też już przelotki linek sterowniczych.

2016-03-03-3523_zpsh6a2sns3.jpg

Pytanie:

Czy ktoś może mi powiedzieć co to była za krata w tylnej części kadłuba na suficie? Ta srebrna? Jakie to miało zastosowanie?

04_fs_zps6jzvwxkn.jpeg

I co to za koło po lewej stronie?

Pozdrawiam