Fixer Napisano 29 Lutego 2016 Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) Witam Swoją obecność na forum postanowiłem zacząć od nietypowego, choć z drugiej strony znanego samolotu: Horten IX / Gotha Go 229 Zestaw to dobrze znany Revell 04312, uzupełniony blachami Eduard 72186. Ze swojej strony dorobiłem fragmenty szkieletu (ledwo) widoczne w komorze przedniego podwozia, rurkę Pitota, okablowanie tablicy i podwozia oraz kołnierze osłon silników w tylnej części kadłuba. Inaczej robiąc model out-of-box zostaniemy z ziejącymi szparami wokół wylotów silników Działka zostawiłem odsłonięte celowo. Malowany Vallejo Air, brudzenie pigmentami i panelinerami od Mig'a i AK. Ogólnie jestem zadowolony z modelu, jedynym większym problemem okazały się kalkomanie. Mimo nakładania na błyszczącą powierchnię srebrzą się w niektórych miejscach, zwłaszcza na zdjęciach, w rzeczywistości jest to znacznie mniej wyraźne. Dodatkowo są dość grube i wyróżniają się na powierzchni, mimo kilku warstw lakierów bezbarwnych i szlifowania pomiędzy. Jeżeli ktoś z Was ma dobry patent na "wtopienie" kalek w model, to chętnie skorzystam. Edytowane 27 Stycznia przez Fixer Cytuj
Piotr_P Napisano 29 Lutego 2016 Napisano 29 Lutego 2016 Super. Bardzo fajnie zrobiony i zmalowany. Osobiscie mam słabość do tego pierwszego Stealtha Cytuj
sfjontkofski Napisano 29 Lutego 2016 Napisano 29 Lutego 2016 To nie był stealth. Model jest śliczny, z bardzo dużą dbałością o detale i niesamowicie czysty jak na skalę (podwozie! <3 zarąbiste). Faktycznie tylko kalki tak sobie, zwłaszcza czerwone przerywane linie. Jesteś też pewny tych kolorów? Cytuj
Piotr_P Napisano 1 Marca 2016 Napisano 1 Marca 2016 Miał obniżony próg wykrywalności. Testy robione były na poligonie w USA na makiecie hortena z po odkopaniu go z czelusci magazynów depozytów wojennych. Tak samo mówili o nim eksperci ze SkunkWorks! Jakieś wątpliwości? Polecam na youtubie obszerny material z National Geografic. Testy wykazały ,że był dostrzegany na radarach dużo później i nie zostawiał duzych mozliwosci na reakcje. Poniekąd to cecha stealth. Przypominam ,żeF-117 czy B- 2 też da się namierzyć... Tylko,że jest już za późno.... Cytuj
Hammett Napisano 1 Marca 2016 Napisano 1 Marca 2016 Bardzo fajnie zrobiony model. Kalki faktycznie trochę nie tego, ale tragedii nie ma. U mnie czeka cierpliwie w pudle Horten Ho 229 B w skali 1:48 od Dragona + blachy Reheat Models. Już mnie łapy świerzbią żeby go ulepić, ale jeszcze trochę poczeka zanim skończę aktualny model. Jeszcze raz gratuję wykonania, świetna robota. Cytuj
Fixer Napisano 1 Marca 2016 Autor Napisano 1 Marca 2016 Jesteś też pewny tych kolorów? Akurat prezentowany egzemplarz zalicza się do kategorii luft '46 - Go 229 nigdy nie był uzbrojony i nie wszedł do służby. Pozwoliłem więc sobie na pewną dowolność. Wg Vallejo te kolory to RLM75 i RLM82. Przeglądając jakąś książkę nt kolorystyki Luftwaffe z końca wojny natrafiłem na taką kombinację, więc uznałem ją za dopuszczalną. Poza tym, pod koniec wojny niemiaszki malowały samoloty czym popadło z powodu braków magazynowych, więc wszelkie "standardy" i tak brały w łeb:) Cytuj
kermit zaba Napisano 5 Marca 2016 Napisano 5 Marca 2016 Bardzo fajny Horten;) Ciesz się, że nie miałeś takich przesunięć kolorów na kalce jak w mojej edycji! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi