Fixer Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 (edytowane) Witam Swoją obecność na forum postanowiłem zacząć od nietypowego, choć z drugiej strony znanego samolotu: Horten IX / Gotha Go 229 Zestaw to dobrze znany Revell 04312, uzupełniony blachami Eduard 72186. Ze swojej strony dorobiłem fragmenty szkieletu (ledwo) widoczne w komorze przedniego podwozia, rurkę Pitota, okablowanie tablicy i podwozia oraz kołnierze osłon silników w tylnej części kadłuba. Inaczej robiąc model out-of-box zostaniemy z ziejącymi szparami wokół wylotów silników Działka zostawiłem odsłonięte celowo. Malowany Vallejo Air, brudzenie pigmentami i panelinerami od Mig'a i AK. Ogólnie jestem zadowolony z modelu, jedynym większym problemem okazały się kalkomanie. Mimo nakładania na błyszczącą powierchnię srebrzą się w niektórych miejscach, zwłaszcza na zdjęciach, w rzeczywistości jest to znacznie mniej wyraźne. Dodatkowo są dość grube i wyróżniają się na powierzchni, mimo kilku warstw lakierów bezbarwnych i szlifowania pomiędzy. Jeżeli ktoś z Was ma dobry patent na "wtopienie" kalek w model, to chętnie skorzystam. Edytowane 29 Lutego 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 Super. Bardzo fajnie zrobiony i zmalowany. Osobiscie mam słabość do tego pierwszego Stealtha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sfjontkofski Napisano 29 Lutego 2016 Share Napisano 29 Lutego 2016 To nie był stealth. Model jest śliczny, z bardzo dużą dbałością o detale i niesamowicie czysty jak na skalę (podwozie! <3 zarąbiste). Faktycznie tylko kalki tak sobie, zwłaszcza czerwone przerywane linie. Jesteś też pewny tych kolorów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr_P Napisano 1 Marca 2016 Share Napisano 1 Marca 2016 Miał obniżony próg wykrywalności. Testy robione były na poligonie w USA na makiecie hortena z po odkopaniu go z czelusci magazynów depozytów wojennych. Tak samo mówili o nim eksperci ze SkunkWorks! Jakieś wątpliwości? Polecam na youtubie obszerny material z National Geografic. Testy wykazały ,że był dostrzegany na radarach dużo później i nie zostawiał duzych mozliwosci na reakcje. Poniekąd to cecha stealth. Przypominam ,żeF-117 czy B- 2 też da się namierzyć... Tylko,że jest już za późno.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hammett Napisano 1 Marca 2016 Share Napisano 1 Marca 2016 Bardzo fajnie zrobiony model. Kalki faktycznie trochę nie tego, ale tragedii nie ma. U mnie czeka cierpliwie w pudle Horten Ho 229 B w skali 1:48 od Dragona + blachy Reheat Models. Już mnie łapy świerzbią żeby go ulepić, ale jeszcze trochę poczeka zanim skończę aktualny model. Jeszcze raz gratuję wykonania, świetna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mig Napisano 1 Marca 2016 Share Napisano 1 Marca 2016 Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 1 Marca 2016 Autor Share Napisano 1 Marca 2016 Jesteś też pewny tych kolorów? Akurat prezentowany egzemplarz zalicza się do kategorii luft '46 - Go 229 nigdy nie był uzbrojony i nie wszedł do służby. Pozwoliłem więc sobie na pewną dowolność. Wg Vallejo te kolory to RLM75 i RLM82. Przeglądając jakąś książkę nt kolorystyki Luftwaffe z końca wojny natrafiłem na taką kombinację, więc uznałem ją za dopuszczalną. Poza tym, pod koniec wojny niemiaszki malowały samoloty czym popadło z powodu braków magazynowych, więc wszelkie "standardy" i tak brały w łeb:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 4 Marca 2016 Share Napisano 4 Marca 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kermit zaba Napisano 5 Marca 2016 Share Napisano 5 Marca 2016 Bardzo fajny Horten;) Ciesz się, że nie miałeś takich przesunięć kolorów na kalce jak w mojej edycji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi