Fixer Napisano 1 Marca 2016 Napisano 1 Marca 2016 Witam Saab JAS-39 Gripen. Malowanie TigerMeet 2009, Czechy. Wykonany z modelu Italeri 1306, uzupełniony blachami Eduard 72343 i toczonymi sondami Master'a. Malowany głównie Pactrami, weathering washami i pigmentami AK i MiGa. Model Italeri jest delikatnie mówiąc średni. Przede wszystkim przestawia jakąś bliżej niekreśloną wersję samolotu, na pewno nie jest to 'C', jak sugerowałyby kalkomanie. Detali jest mało, linie podziałowe szerokie i nieostre, spasowanie bardzo słabe. Kiepski materiał wyjściowy (tak, wiem, że to słaba wymówka) zniechęcił mnie trochę do dbałości o wykonanie modelu. W epoce AutoCADa, frezarek CNC i skanowania lidarowego trudno zrozumieć niechlujne podejście Italeri do skądinąd popularnego samolotu. Ogólnie nie polecam, lepiej dopłacić i kupić nowy model Revell'a, który mimo swoich wad jest o kilka klas lepszy. No ale wystarczy jęczenia, pora na zdjęcia: Cytuj
Solo Napisano 1 Marca 2016 Napisano 1 Marca 2016 Niczego sobie model, choć faktycznie ta dysza trochę gryzie po oczach. No i ździebko brakuje mi ubrudzenia jakiegoś. Cytuj
Fixer Napisano 1 Marca 2016 Autor Napisano 1 Marca 2016 Co do dyszy - fakt, powinienem był ją zaokrąglić, ale już sam fakt że udało mi się ją odpowiednio wygiąć bez odłamywania blaszek uznałem za spory sukces i wolałem nie kusić losu. Ogólnie pomysł robienia czegoś takiego z blachy uważam za słaby, a z drugiej strony nie chciałem ładować kasy w żywiczną dyszę do tak słabego modelu. @Solo nie zgodzę się co do brudzenia - akurat ten konkretny egzemplarz był dość czysty ze względu na okazjonalne malowanie, poza tym model jest pobrudzony w najbardziej charakterystycznych miejscach. Oczywisćie, na pewno można było to zrobić lepiej. Akurat na Gripenie poraz pierwszy eksperymentowałem z użyciem pigmentów. Cytuj
cooper69 Napisano 1 Marca 2016 Napisano 1 Marca 2016 Saab musi być ładny, szybki i jest! Piszę to jako "pilot" Saab 9-5 Cytuj
cooper69 Napisano 1 Marca 2016 Napisano 1 Marca 2016 Dokładnie taki Sportkombi Automat bo innymi nie jeżdżę - jak powiedział pewien mądry człowiek: po co się męczyć za własne pieniądze Cytuj
zloty Napisano 1 Marca 2016 Napisano 1 Marca 2016 Zużycie powierzchni jest ok,są fotki wyglancowanych i tych mniej. Bardziej razi niedoszlifowanie na sterach wysokości,dziura pod kabiną i trasowanie linii... takie trochę niedbalstwo. Cytuj
karambolis8 Napisano 2 Marca 2016 Napisano 2 Marca 2016 Modelik sympatyczny Trudno jest go dobrze pomalować i trzeba się przy tym trochę namęczyć. Ze swojej strony zasugerowałbym zapuszczenie jakiegoś washa we wnęki hamulców. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi