Fixer Napisano 1 Marca 2016 Share Napisano 1 Marca 2016 Witam Saab JAS-39 Gripen. Malowanie TigerMeet 2009, Czechy. Wykonany z modelu Italeri 1306, uzupełniony blachami Eduard 72343 i toczonymi sondami Master'a. Malowany głównie Pactrami, weathering washami i pigmentami AK i MiGa. Model Italeri jest delikatnie mówiąc średni. Przede wszystkim przestawia jakąś bliżej niekreśloną wersję samolotu, na pewno nie jest to 'C', jak sugerowałyby kalkomanie. Detali jest mało, linie podziałowe szerokie i nieostre, spasowanie bardzo słabe. Kiepski materiał wyjściowy (tak, wiem, że to słaba wymówka) zniechęcił mnie trochę do dbałości o wykonanie modelu. W epoce AutoCADa, frezarek CNC i skanowania lidarowego trudno zrozumieć niechlujne podejście Italeri do skądinąd popularnego samolotu. Ogólnie nie polecam, lepiej dopłacić i kupić nowy model Revell'a, który mimo swoich wad jest o kilka klas lepszy. No ale wystarczy jęczenia, pora na zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 1 Marca 2016 Share Napisano 1 Marca 2016 Niczego sobie model, choć faktycznie ta dysza trochę gryzie po oczach. No i ździebko brakuje mi ubrudzenia jakiegoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fixer Napisano 1 Marca 2016 Autor Share Napisano 1 Marca 2016 Co do dyszy - fakt, powinienem był ją zaokrąglić, ale już sam fakt że udało mi się ją odpowiednio wygiąć bez odłamywania blaszek uznałem za spory sukces i wolałem nie kusić losu. Ogólnie pomysł robienia czegoś takiego z blachy uważam za słaby, a z drugiej strony nie chciałem ładować kasy w żywiczną dyszę do tak słabego modelu. @Solo nie zgodzę się co do brudzenia - akurat ten konkretny egzemplarz był dość czysty ze względu na okazjonalne malowanie, poza tym model jest pobrudzony w najbardziej charakterystycznych miejscach. Oczywisćie, na pewno można było to zrobić lepiej. Akurat na Gripenie poraz pierwszy eksperymentowałem z użyciem pigmentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 1 Marca 2016 Share Napisano 1 Marca 2016 Saab musi być ładny, szybki i jest! Piszę to jako "pilot" Saab 9-5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 1 Marca 2016 Share Napisano 1 Marca 2016 Dokładnie taki Sportkombi Automat bo innymi nie jeżdżę - jak powiedział pewien mądry człowiek: po co się męczyć za własne pieniądze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zloty Napisano 1 Marca 2016 Share Napisano 1 Marca 2016 Zużycie powierzchni jest ok,są fotki wyglancowanych i tych mniej. Bardziej razi niedoszlifowanie na sterach wysokości,dziura pod kabiną i trasowanie linii... takie trochę niedbalstwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 2 Marca 2016 Share Napisano 2 Marca 2016 Modelik sympatyczny Trudno jest go dobrze pomalować i trzeba się przy tym trochę namęczyć. Ze swojej strony zasugerowałbym zapuszczenie jakiegoś washa we wnęki hamulców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 11 Marca 2016 Share Napisano 11 Marca 2016 Bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi