Hubert Kendziorek Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Tematem galerii jest budowany przeze mnie od ubiegłorocznych wakacji (jako przerywnik i model treningowy) I-16 Typ 24 w skali 1:48 od Eduarda, Weekend Edition. O konstrukcji samolotu nie ma się co rozpisywać - maszyna szeroko znana i lubiana, jako przedmiot modelarskiej twórczości. Natomiast dwa słowa trzeba napisać o barwach. Malowanie jest w zasadzie pudełkowe, jednak wbrew obiegowej opinii, nie jest to samolot Safonowa. Faktycznie, Safonow miał robione zdjęcia propagandowe na tle tej maszyny, ale na co dzień latał nim inny as lotnictwa RKKA, mianowicie Kowalenko. Na serii zdjęć wykonanej 6 lipca 1941 samolot jest czysty i wypielęgnowany, pewnie trawa także została pomalowana. Na lewej burcie samolot miał napis "За Сталина!" zaś na prawej "За Коммунизм!". Nie wiadomo, dlaczego Eduard na prawą burtę wrzucił "Śmierć Faszystom"... Do tego same napisy były prawdopodobnie żółte, tylko wykrzyknik (a może oba) był biały. Samolot Safonowa miał inne napisy: "Смерть фашизму!" i "За ВКП(б)!" - ale to historia na inny, bardziej poważny projekt. Do naszej sesji foto za sterami usiadł jednak właśnie on. Zainteresowanym polecam te stronki: http://sovietwarplanes.com/board/index.php?topic=1079.15 http://mig3.sovietwarplanes.com/i16/i16painting/I16painting.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Fajny "szczur". Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 6 Marca 2016 Autor Share Napisano 6 Marca 2016 Dzięki za komentarz i błyskawiczną akcję ratunkową ze zdjęciem - faktycznie, nie wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tenzan Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 Bardzo fajny samolocik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pedzelek Napisano 6 Marca 2016 Share Napisano 6 Marca 2016 świetny model Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 6 Marca 2016 Autor Share Napisano 6 Marca 2016 Bardzo dziękuję za miłe komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 6 Marca 2016 Autor Share Napisano 6 Marca 2016 Dzięki Atlis, uwagi odnośnie papieru, owiewki, zdjęć - przyjmuję, są zasadne. Papier: zabrudzony od pigmentów, cóż - pancerka zostawiła ślady. Nic lepszego nie było jednak pod ręką, a że akurat chwilkę miałem wolnego czasu, chciałem skorzystać. Owiewki nie maskowałem. Malowana z ręki. Modelik był robiony na luzie, niskobudżetowo, a docinania masek nie cierpię. Zwłaszcza, że to draństwo jest takie małe. Zdjęcia... to moja słaba strona. Myślę, że wina oświetlenia. Ciągle jeszcze jest w moich fotografiach sporo przypadkowości. Pan w kokpicie, to moja pierwsza w życiu figurka i nie wyrzucę jej . Zresztą siedzi ciasno - wiesz, kokpit I-16 miał dość wąski otwór. A drzwiczki na głucho zamknięte. Malowanie zaś (Tamiya) - wierz mi, to nie kwestia światła. I chyba z malowania góry najbardziej jestem tu zadowolony. Następna galeria będzie lepiej zrobiona, obiecuję. Dzięki za komentarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 7 Marca 2016 Autor Share Napisano 7 Marca 2016 nie paliłeś czy coś? "Pani kierowniczko, czy ja palę?" - nie palę od dziewięciu lat Postaram się znaleźć chwilę, żeby poprawić wiatrochron i zrobić kilka lepszych zdjęć. Dzięki raz jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Night_Nine Napisano 7 Marca 2016 Share Napisano 7 Marca 2016 Nie rozumiem tego całego cieniowania modelu, przecież jak jest prawdziwy czołg albo samolot to malujesz go jednakową farbą a nie bawisz się w to że tam wincyj tam mniej farby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 7 Marca 2016 Autor Share Napisano 7 Marca 2016 Nie rozumiem tego całego cieniowania modelu, przecież jak jest prawdziwy czołg albo samolot to malujesz go jednakową farbą a nie bawisz się w to że tam wincyj tam mniej farby. Ja też do końca tego nie rozumiem, bo za mało jeszcze umiem . Rzecz w tym, że oczywiście jest wpływ eksploatacji (dzięki Atlis za pięknego Corsaira), poza tym rosyjskie lakiery, oryginalnie błyszczące, dość szybko matowiały i miały tendencję do płowienia, zwłaszcza że przeważnie trzymano maszyny pod gołym niebem (widać to na wielu fotografiach historycznych - a większość I-16 Typ 24 w 1941 roku miało już prawie dwa lata za sobą i po jednolitym połysku i kolorze zostały tylko wspomnienia), a co najważniejsze - w małej skali naturalne światło nie załatwi gry światłocieni, jaką widać na dużej bryle, trzeba zatem trochę pomóc - właśnie sztucznym cieniem, podkreśleniem krawędzi suchym pędzlem, washem w zagłębieniach. Czy to się musi każdemu tak samo podobać? Pewnie nie musi i to też jest piękne. Dzięki za wszystkie komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 10 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Witajcie Przy okazji robienia innych fotografii strzeliłem jeszcze kilka zdjęć Iszaka, z których cztery wyszły moim zdaniem w miarę do przyjęcia. Poprawione ramy wiatrochronu. Raz jeszcze dzięki za wszystkie komentarze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Polski_Czołgista Napisano 10 Kwietnia 2016 Share Napisano 10 Kwietnia 2016 Fajnie wyszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ripper1 Napisano 12 Kwietnia 2016 Share Napisano 12 Kwietnia 2016 ale człowieczka nie wywaliłeś trochę szkoda ale i tak mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hubert Kendziorek Napisano 12 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 12 Kwietnia 2016 Człowieczek definitywnie zostaje Wiem, że jest słaby, ale mojemu najmłodszemu synowi się podoba. Dzięki za komentarze. Pozdrawiam Hubert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi