p11c Napisano 17 Marca 2016 Share Napisano 17 Marca 2016 Po zakończeniu projektu Murońca postanowiłem podobną metoda wykonać projekt innego monumentalnego polskiego bombowca PWS-23 B3N. Samolot miał bardzo fajny wygląd i zapowiadał się dość obiecująco jednak jego realizacja nie doszła do skutku. http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/2240/126/PWS-23 Nigdzie nie znalazłem informacji aby ktoś robił ten model, więc nie mam się na kim wzorować. Jednocześnie aby nie było tak łatwo jak z Ilia Muromiec chce się zmierzyć w równoległą budową aż 3 szt. w myśl zasady, że jak już nalot to nie indywidualnie ;o) . Samolot miał budowę kratownicową z rur stalowych, częściowo kryta płótnem a częściowo sklejką. Zakładam, że podobnie jak w Murońcu część przednia była kryta sklejką a tylna płótnem, więc od niej zaczynam moją pracę. Na zdjęciu tylne dolne części kadłuba. Na przednią część i skrzydła zacząłem zrobić odlewy żywiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 22 Marca 2016 Autor Share Napisano 22 Marca 2016 Czekając na odpowiedni drut , zrobiłem sobie kilka przymiarek do skrzydeł. To wersja nr. 3, chyba najlepsza, trochę dopieszczenia i tą samą technologia zrobię kolejne dwa skrzydła. W 100 % z drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 22 Marca 2016 Autor Share Napisano 22 Marca 2016 Myślę, że tak troszkę lepiej to wygląda. Tych plam nie widać w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 23 Marca 2016 Autor Share Napisano 23 Marca 2016 Dzisiejszy dzień był pod znakiem skrzydeł, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spiton Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 Strasznie fajne te samoloty wyszukujesz !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 24 Marca 2016 Share Napisano 24 Marca 2016 Bardzo ładne skrzydełko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 24 Marca 2016 Autor Share Napisano 24 Marca 2016 Dzieki choć jeszcze nei jestem zadowolony, a jeszcze musze dwa wystrugać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Jeszcze jedna poprawka. Szlifowanie i malowanie. Może lepiej pokryć to jednolitym kolorem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Taki był plan ale czarno to widzę. Zwłaszcza że nie chciałem go malować ale zrobić coś na kształt naturalnego odwzorowania. W realu nie ma tak jaskrawych różnic barw poszczególnych plam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Podaj linka, ale staram się unikac wszelkich kalek. Popracuje nad tym skrzydłem jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Marca 2016 Share Napisano 25 Marca 2016 W Encyklopedii Jimeneza pokazana są fajne metody imitowania drewna olejami. Wydaje się to nie takie trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Szczerze mówiąc to średnio mi się one podobają. Pozornie tylko oddają rzeczywistość. Jakbym je powiększył 72 razy to wyszłyby monstra a nie sklejka, która jest praktycznie gładka a nie pełna kontrastujących słoi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Może, ale chyba przyznasz że te kalki mają w sobie coś zabawkowego. Tak prawdę powiedziawszy to skrzydło mogło być budowane ze sklejki 1 x 2 m czyli mamy 14 x 28 mm . Sklejka jest przeważnie jasna i w ogóle nie widać na niej żadnych słoi, dopiero z bliska coś tam widać. Pewnie niewiele się różniła od tej, Jak to teraz zmniejszysz 72 razy to będziesz mieć tylko jedną plamę, do tego pokrytą lakierem, jakimiś smarami brudem i przebarwieniami od słońca. Nie przeczę, że te kalki znacznie lepiej wyglądają, jednak nawet jeśli tam jeden słój ma 1/10 mm to w realu jak ją powiększysz tak słój będzie miał prawie 1 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 25 Marca 2016 Share Napisano 25 Marca 2016 Dla mnie model powinien być w barwach wojskowych, jeśli będzie w naturalnym odwzorowaniu będzie mniej groźny, ale to tylko moje zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Zobaczymy jak wyjdzie, ale chyba nie masz racji tak też będzie bojowy. Troszkę w nim jest analogii do Fokkera F VII 3m a tam w wersji bombowej skrzydło zostało w kolorze drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Oj chyba Fokkery miały skrzydła w kolorze drewna. Już raz było to gdzieś przerabiane. Ale możemy wrócić do tego tematu i wyjaśnić to jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 25 Marca 2016 Autor Share Napisano 25 Marca 2016 Swego czasu dość dokładnie przerabiałem ten samolot. Jak widać na tym rysunku z instrukcji uzbrojenia skrzydła raczej nie są w tym samym kolorze co kadłub. To bardzo ciekawy samolot i jeszcze nie widziałem poprawnie zrobionego ani modelu ani nawet rysunku. Brak jest choćby na nich dodatkowych drzwi z prawego przodu dla bombardiera. Wbrew pozorom jest całkiem sporo materiałów na jego temat. Znacznie więcej niż zamieszczono w WLU. A sam samolot bombowy znacznie różnił się od transportowca. Jak będę robił jego model to chętnie się tymi materiałami podzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 26 Marca 2016 Autor Share Napisano 26 Marca 2016 Jak widać w zależności od naświetlenia różnie wychodzą na fotce, a w realu jeszcze inaczej. W każdym razie tak już zostanie / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 26 Marca 2016 Share Napisano 26 Marca 2016 Dobrze jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 26 Marca 2016 Autor Share Napisano 26 Marca 2016 Tylko zdjęcia do d...../ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarekk Napisano 27 Marca 2016 Share Napisano 27 Marca 2016 Cos ci sie chyba pomylilo? Wszystkie wojskowe fokkery były zielone, tylko transportowe przejęte od lotu miały skrzydła jak cywile, bez farby ale wtedy srebrne kadłuby z granatowymi akcentami.Wszystkie polskie samoloty bojowe produkowane bądź kupowane jako seria od 1922 roku były zawsze w kołorach maskujących... Nie zawsze. Fokkery wojskowe na początku eksploatacji były całe oliwkowe, Jednak w późniejszej eksploatacji praktycznie nie spotyka się całych zielonych. Skrzydła pozostawały w kolorze sklejki. Wrześniowe wszystkie takie są. Przejmowane od LOT-u Fokkery wcale nie miały całych skrzydeł w kolorze sklejki. LOT-owskie Fokkery bardzo szybko dostały srebrny kolor na górze skrzydeł i takie przejmowało wojsko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 27 Marca 2016 Autor Share Napisano 27 Marca 2016 Masz zupełnie rację. Może kiedyś warto by było zrobić kilka modeli w różnych malowaniach i wersjach bo bogactwo tych Fokkerów było spore a w sumie to piękna maszyna a niezbyt wiele u nas jest na jej temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Baas ArK Napisano 27 Marca 2016 Share Napisano 27 Marca 2016 Temat pomijany w literaturze. Ledwo jedną pozycję dorwałem, a i ona dość uboga. A szkoda... Działaj Kolego, lubię oglądać Twoje rękodzieło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p11c Napisano 27 Marca 2016 Autor Share Napisano 27 Marca 2016 W porównaniu do innych tematów to totalny prymitywizm, ale działam dalej. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PROSCRIPTIO Napisano 28 Marca 2016 Share Napisano 28 Marca 2016 bardzo ładne skrzydła, czekam na zdjęcia kolejnych etapów produkcji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi