Skocz do zawartości

3 szt. nad ZSRR, czyli PWS-23 B3N w akcji

p11c

Rekomendowane odpowiedzi

Po zakończeniu projektu Murońca postanowiłem podobną metoda wykonać projekt innego monumentalnego polskiego bombowca PWS-23 B3N. Samolot miał bardzo fajny wygląd i zapowiadał się dość obiecująco jednak jego realizacja nie doszła do skutku.

http://www.samolotypolskie.pl/samoloty/2240/126/PWS-23

Nigdzie nie znalazłem informacji aby ktoś robił ten model, więc nie mam się na kim wzorować. Jednocześnie aby nie było tak łatwo jak z Ilia Muromiec chce się zmierzyć w równoległą budową aż 3 szt. w myśl zasady, że jak już nalot to nie indywidualnie ;o) .

Samolot miał budowę kratownicową z rur stalowych, częściowo kryta płótnem a częściowo sklejką. Zakładam, że podobnie jak w Murońcu część przednia była kryta sklejką a tylna płótnem, więc od niej zaczynam moją pracę.

Na zdjęciu tylne dolne części kadłuba. Na przednią część i skrzydła zacząłem zrobić odlewy żywiczne.

ZHYpkiR.jpg

• Odpowiedzi 55
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Czekając na odpowiedni drut , zrobiłem sobie kilka przymiarek do skrzydeł.

To wersja nr. 3, chyba najlepsza, trochę dopieszczenia i tą samą technologia zrobię kolejne dwa skrzydła.

W 100 % z drewna.

MwmWJL4.jpg

Taki był plan ale czarno to widzę. Zwłaszcza że nie chciałem go malować ale zrobić coś na kształt naturalnego odwzorowania. W realu nie ma tak jaskrawych różnic barw poszczególnych plam.

Szczerze mówiąc to średnio mi się one podobają. Pozornie tylko oddają rzeczywistość. Jakbym je powiększył 72 razy to wyszłyby monstra a nie sklejka, która jest praktycznie gładka a nie pełna kontrastujących słoi

Może, ale chyba przyznasz że te kalki mają w sobie coś zabawkowego.

Tak prawdę powiedziawszy to skrzydło mogło być budowane ze sklejki 1 x 2 m czyli mamy 14 x 28 mm . Sklejka jest przeważnie jasna i w ogóle nie widać na niej żadnych słoi, dopiero z bliska coś tam widać.

Pewnie niewiele się różniła od tej,

kplXGON.jpg

Jak to teraz zmniejszysz 72 razy to będziesz mieć tylko jedną plamę, do tego pokrytą lakierem, jakimiś smarami brudem i przebarwieniami od słońca. Nie przeczę, że te kalki znacznie lepiej wyglądają, jednak nawet jeśli tam jeden słój ma 1/10 mm to w realu jak ją powiększysz tak słój będzie miał prawie 1 cm.

Zobaczymy jak wyjdzie, ale chyba nie masz racji tak też będzie bojowy. Troszkę w nim jest analogii do Fokkera F VII 3m a tam w wersji bombowej skrzydło zostało w kolorze drewna.

Oj chyba Fokkery miały skrzydła w kolorze drewna. Już raz było to gdzieś przerabiane. Ale możemy wrócić do tego tematu i wyjaśnić to jeszcze raz.

pr2gLxW.jpg

Swego czasu dość dokładnie przerabiałem ten samolot. Jak widać na tym rysunku z instrukcji uzbrojenia skrzydła raczej nie są w tym samym kolorze co kadłub. To bardzo ciekawy samolot i jeszcze nie widziałem poprawnie zrobionego ani modelu ani nawet rysunku. Brak jest choćby na nich dodatkowych drzwi z prawego przodu dla bombardiera.

Wbrew pozorom jest całkiem sporo materiałów na jego temat. Znacznie więcej niż zamieszczono w WLU.

A sam samolot bombowy znacznie różnił się od transportowca.

Jak będę robił jego model to chętnie się tymi materiałami podzielę.

7EqHenq.jpg

9bNhAXr.jpg

Jak widać w zależności od naświetlenia różnie wychodzą na fotce, a w realu jeszcze inaczej. W każdym razie tak już zostanie /

Cos ci sie chyba pomylilo? Wszystkie wojskowe fokkery były zielone, tylko transportowe przejęte od lotu miały skrzydła jak cywile, bez farby ale wtedy srebrne kadłuby z granatowymi akcentami.

Wszystkie polskie samoloty bojowe produkowane bądź kupowane jako seria od 1922 roku były zawsze w kołorach maskujących...

Nie zawsze. Fokkery wojskowe na początku eksploatacji były całe oliwkowe, Jednak w późniejszej eksploatacji praktycznie nie spotyka się całych zielonych. Skrzydła pozostawały w kolorze sklejki. Wrześniowe wszystkie takie są.

Przejmowane od LOT-u Fokkery wcale nie miały całych skrzydeł w kolorze sklejki. LOT-owskie Fokkery bardzo szybko dostały srebrny kolor na górze skrzydeł i takie przejmowało wojsko.

Masz zupełnie rację.

Może kiedyś warto by było zrobić kilka modeli w różnych malowaniach i wersjach bo bogactwo tych Fokkerów było spore a w sumie to piękna maszyna a niezbyt wiele u nas jest na jej temat.