PabloA Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Witam, Jako, że fajnie dłubało mi się przy E-2 to postanowiłem wziąć na warsztat ponownie model w tej skali. Wybór padł na F-15E. Model prezentuje się całkiem fajnie jak na tą skalę, sporo linii podziału oraz detali na kadłubie. W pudełku znajduje się arkusz kalek z jedną opcją malowania, to F-15E numer seryjny 89-0487 z 335 FS, 4 FW, Bagram Afganistan. Model będzie ukazywał maszynę w locie, będzie można fajnie wyeksponować uzbrojenie a wykorzystać można: 2x GBU-10, 2x GBU-15, 2x AIM-120 4x AIM-9 2 zasobniki LANTRIN oraz zasobnik AN/ZSW-1 IDLP Jeszcze nie wiem jaką konfigurację wykorzystam, może coś niesymetrycznego? znalazłem ciekawą stronkę na ten temat, która przedstawia wykorzystywane przez F-15 uzbrojenie w różnych operacjach: http://www.f-15e.info/joomla/weapons/loadout-configurations/124-iraqi-freedom#0-3-loadout-3-kick-ass-c Dość gustowna jest opcja pod wymownym tytułem KICK ASS Póki co powycinałem i przygotowałem do malowania niektóre części: Z ciekawostek to F-15 to chyba jedna z niewielu maszyn, która potrafi latać bez jednego skrzydła: Co ciekawe pilot zorientował się o braku dopiero po wylądowaniu Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Siadam i oglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marudek Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Co ciekawe pilot zorientował się o braku dopiero po wylądowaniu To po co pilot Nie lubię takich rakiet, ale niedawno podziwiałem jeden z Twoich modeli i chętnie obejrzę warsztat kolejnego - tym bardziej, że tą skalę bardzo lubię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 7 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2016 Witam, Ruszyłem trochę do przodu z budową. Do kokpitu użyłem zestawowych kalek przedstawiających panele. Do kadłuba dokleiłem konforemne zbiorniki paliwa i zamki do podwieszeń, można powiedzieć, że model jest bardzo ładnie spasowany i potrzebna była tylko odrobina szpachli Udało mi się pomalować już uzbrojenie Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Matys Napisano 7 Kwietnia 2016 Share Napisano 7 Kwietnia 2016 Zaskakująco ładnie ten samolot wygląda jak na tak mikroskopijną skalę Ale bombki jak na moje oko są odrobine zbyt jasne, polecam Olive Drab do większości bomb, GBU-12 mają też elementy w Dark Green. No i nosy sidewinderów chyba troche za daleko pomalowałeś, mniejszy fragment tej rakiety powinien być metaliczny niż jest w twoim wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 20 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Witam Uporałem się już z malowaniem orzełka ale nie jestem do końca zadowolony bo strzeliłem sporego babola :/ po pocieniowaniu czarną farbą linii podziału postanowiłem zwiększyć trochę kontrast i niektóre środki paneli rozjaśnić dodatkowo kolorem białym. Użyłem do tego błyszczącej farby i po pomalowaniu modelu kolorem bazowym okazało się, że miejsca, które rozjaśniłem teraz patrząc na model pod światło objawiają się w postaci bardziej świecących plam niż reszta:/ wydaje mi się, że to z powodu trochę innej struktury jaką posiada farba błyszcząca i matowy podkład - Kolejna nauczka na przyszłość Patrząc na model z normalnej perspektywy i przy normalnym oświetleniu nie jest to aż tak widoczne, może po położeniu finalnej warstwy lakieru efekt będzie odrobinę lepszy. Do malowania użyłem jako koloru bazowego H305 (FS 36118) od Gunze, metalizer to Xtreme Metal Aluminium od AK, całość psiknięta dwa razy błyszczącym lakierem Alclada. Wczoraj położyłem też na próbę kalki na statecznikach pionowych i również trochę się rozczarowałem, pomimo tego, że są nowe to wydrukowano je dość grubym i matowym filmie :/ przy nakładaniu użyłem płynu SET a później raz SOL od Microscale i wcale nie poprawiło to ich wyglądu :( Spróbuję jeszcze raz użyć płynu SOL, może coś się poprawi. W E-2C kalki były od Cartographa i pomimo tego, że miały już kilkanaście lat to po układało się je o niebo lepiej choć były bardzo delikatne. Nie poddaje się i walczę dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 Uporałem się już z malowaniem orzełka ale nie jestem do końca zadowolony bo strzeliłem sporego babola :/ po pocieniowaniu czarną farbą linii podziału postanowiłem zwiększyć trochę kontrast i niektóre środki paneli rozjaśnić dodatkowo kolorem białym. Użyłem do tego błyszczącej farby i po pomalowaniu modelu kolorem bazowym okazało się, że miejsca, które rozjaśniłem teraz patrząc na model pod światło objawiają się w postaci bardziej świecących plam niż reszta:/ Czy to taki problem? Jeśli coś skontrastujesz zbyt mocno wystarczy położyć filtr z koloru bazowego i dowolnie taki kontrast zniwelować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wittt78 Napisano 20 Kwietnia 2016 Share Napisano 20 Kwietnia 2016 prosto i na temat:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 21 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Uporałem się już z malowaniem orzełka ale nie jestem do końca zadowolony bo strzeliłem sporego babola :/ po pocieniowaniu czarną farbą linii podziału postanowiłem zwiększyć trochę kontrast i niektóre środki paneli rozjaśnić dodatkowo kolorem białym. Użyłem do tego błyszczącej farby i po pomalowaniu modelu kolorem bazowym okazało się, że miejsca, które rozjaśniłem teraz patrząc na model pod światło objawiają się w postaci bardziej świecących plam niż reszta:/ Czy to taki problem? Jeśli coś skontrastujesz zbyt mocno wystarczy położyć filtr z koloru bazowego i dowolnie taki kontrast zniwelować. Solo nie chodzi o zbyt duży kontrast pomiędzy kolorami tylko o inną strukturę farby błyszczącej gdybym użył do rozjaśnienia białej farby matowej to pewnie nie było by tego problemu A bombki pójdą do przemalowania ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 nie chodzi o zbyt duży kontrast pomiędzy kolorami tylko o inną strukturę farby błyszczącej gdybym użył do rozjaśnienia białej farby matowej to pewnie nie było by tego problemu Jeśli o to chodzi, to problemu nie ma. Pociągniesz na koniec matowym lakierem i nie będzie różnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer Machine Napisano 21 Kwietnia 2016 Share Napisano 21 Kwietnia 2016 Bardzo ładnie Ci idzie jak na razie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 28 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 28 Kwietnia 2016 Witam, Powoli zmierzam do końca tej budowy Teraz zostało tylko dokończyć dysze, które już się robią, położyć na model matowy lakier i zrobić drobne zabrudzenia. Linie zapuszczone czarną farbą olejną. Zestaw uzbrojenia również gotowy Myślę, że na koniec długiego weekendu powinna pojawić się galeria końcowa Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PabloA Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Zapraszam do galerii ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi