Skocz do zawartości

F-15E Strike Eagle, 1/144 Revell

PabloA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jako, że fajnie dłubało mi się przy E-2 to postanowiłem wziąć na warsztat ponownie model w tej skali. Wybór padł na F-15E.

0d24baa5a610c34d.jpg

Model prezentuje się całkiem fajnie jak na tą skalę, sporo linii podziału oraz detali na kadłubie.

W pudełku znajduje się arkusz kalek z jedną opcją malowania, to F-15E numer seryjny 89-0487 z 335 FS, 4 FW, Bagram Afganistan.

Model będzie ukazywał maszynę w locie, będzie można fajnie wyeksponować uzbrojenie a wykorzystać można:

2x GBU-10,

2x GBU-15,

2x AIM-120

4x AIM-9

2 zasobniki LANTRIN oraz zasobnik AN/ZSW-1 IDLP

Jeszcze nie wiem jaką konfigurację wykorzystam, może coś niesymetrycznego? znalazłem ciekawą stronkę na ten temat, która przedstawia wykorzystywane przez F-15 uzbrojenie w różnych operacjach:

http://www.f-15e.info/joomla/weapons/loadout-configurations/124-iraqi-freedom#0-3-loadout-3-kick-ass-c

Dość gustowna jest opcja pod wymownym tytułem KICK ASS

Póki co powycinałem i przygotowałem do malowania niektóre części:

44a855d4aee1846b.jpg

Z ciekawostek to F-15 to chyba jedna z niewielu maszyn, która potrafi latać bez jednego skrzydła:

Co ciekawe pilot zorientował się o braku dopiero po wylądowaniu

Pozdrawiam!

Co ciekawe pilot zorientował się o braku dopiero po wylądowaniu

To po co pilot Nie lubię takich rakiet, ale niedawno podziwiałem jeden z Twoich modeli i chętnie obejrzę warsztat kolejnego - tym bardziej, że tą skalę bardzo lubię

• 3 weeks later...

Witam,

Ruszyłem trochę do przodu z budową. Do kokpitu użyłem zestawowych kalek przedstawiających panele.

Do kadłuba dokleiłem konforemne zbiorniki paliwa i zamki do podwieszeń, można powiedzieć, że model jest bardzo ładnie spasowany i potrzebna była tylko odrobina szpachli

7688ee2eba41a8ad.jpg

455cfcd0b632bbd4.jpg

6a42484492d58377.jpg

67aa376019be68f2.jpg

Udało mi się pomalować już uzbrojenie

404109b6b1560064.jpg

Pozdrawiam

Zaskakująco ładnie ten samolot wygląda jak na tak mikroskopijną skalę

Ale bombki jak na moje oko są odrobine zbyt jasne, polecam Olive Drab do większości bomb, GBU-12 mają też elementy w Dark Green. No i nosy sidewinderów chyba troche za daleko pomalowałeś, mniejszy fragment tej rakiety powinien być metaliczny niż jest w twoim wykonaniu.

• 2 weeks later...

Witam

Uporałem się już z malowaniem orzełka ale nie jestem do końca zadowolony bo strzeliłem sporego babola :/ po pocieniowaniu czarną farbą linii podziału postanowiłem zwiększyć trochę kontrast i niektóre środki paneli rozjaśnić dodatkowo kolorem białym. Użyłem do tego błyszczącej farby i po pomalowaniu modelu kolorem bazowym okazało się, że miejsca, które rozjaśniłem teraz patrząc na model pod światło objawiają się w postaci bardziej świecących plam niż reszta:/ wydaje mi się, że to z powodu trochę innej struktury jaką posiada farba błyszcząca i matowy podkład - Kolejna nauczka na przyszłość

Patrząc na model z normalnej perspektywy i przy normalnym oświetleniu nie jest to aż tak widoczne, może po położeniu finalnej warstwy lakieru efekt będzie odrobinę lepszy.

Do malowania użyłem jako koloru bazowego H305 (FS 36118) od Gunze, metalizer to Xtreme Metal Aluminium od AK, całość psiknięta dwa razy błyszczącym lakierem Alclada.

fdf9e2e7b14ad0de.jpg

4810739da9af2f9e.jpg

Wczoraj położyłem też na próbę kalki na statecznikach pionowych i również trochę się rozczarowałem, pomimo tego, że są nowe to wydrukowano je dość grubym i matowym filmie :/ przy nakładaniu użyłem płynu SET a później raz SOL od Microscale i wcale nie poprawiło to ich wyglądu :( Spróbuję jeszcze raz użyć płynu SOL, może coś się poprawi. W E-2C kalki były od Cartographa i pomimo tego, że miały już kilkanaście lat to po układało się je o niebo lepiej choć były bardzo delikatne.

Nie poddaje się i walczę dalej

Uporałem się już z malowaniem orzełka ale nie jestem do końca zadowolony bo strzeliłem sporego babola :/ po pocieniowaniu czarną farbą linii podziału postanowiłem zwiększyć trochę kontrast i niektóre środki paneli rozjaśnić dodatkowo kolorem białym. Użyłem do tego błyszczącej farby i po pomalowaniu modelu kolorem bazowym okazało się, że miejsca, które rozjaśniłem teraz patrząc na model pod światło objawiają się w postaci bardziej świecących plam niż reszta:/

Czy to taki problem?

Jeśli coś skontrastujesz zbyt mocno wystarczy położyć filtr z koloru bazowego i dowolnie taki kontrast zniwelować.

Uporałem się już z malowaniem orzełka ale nie jestem do końca zadowolony bo strzeliłem sporego babola :/ po pocieniowaniu czarną farbą linii podziału postanowiłem zwiększyć trochę kontrast i niektóre środki paneli rozjaśnić dodatkowo kolorem białym. Użyłem do tego błyszczącej farby i po pomalowaniu modelu kolorem bazowym okazało się, że miejsca, które rozjaśniłem teraz patrząc na model pod światło objawiają się w postaci bardziej świecących plam niż reszta:/

Czy to taki problem?

Jeśli coś skontrastujesz zbyt mocno wystarczy położyć filtr z koloru bazowego i dowolnie taki kontrast zniwelować.

Solo nie chodzi o zbyt duży kontrast pomiędzy kolorami tylko o inną strukturę farby błyszczącej gdybym użył do rozjaśnienia białej farby matowej to pewnie nie było by tego problemu

A bombki pójdą do przemalowania ;)

nie chodzi o zbyt duży kontrast pomiędzy kolorami tylko o inną strukturę farby błyszczącej gdybym użył do rozjaśnienia białej farby matowej to pewnie nie było by tego problemu

Jeśli o to chodzi, to problemu nie ma. Pociągniesz na koniec matowym lakierem i nie będzie różnicy.

Witam,

Powoli zmierzam do końca tej budowy Teraz zostało tylko dokończyć dysze, które już się robią, położyć na model matowy lakier i zrobić drobne zabrudzenia. Linie zapuszczone czarną farbą olejną.

ed85131ea6decffd.jpg

575e682824f700e7.jpg

3ff85ef38fb86e8b.jpg

Zestaw uzbrojenia również gotowy

e2a3c312d586a514.jpg

Myślę, że na koniec długiego weekendu powinna pojawić się galeria końcowa

Pozdrawiam