VDR Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Jak w tytule - czym rozcieńczać farbę Revella z plastikowych pojemników dołączanych do modeli ? Farba jest bardzo gęsta - próbowałem Revellowskim Color Mixem (w akcie desperacji), żółtym Level Color Thinnerem, zmywaczem do akryli Wamodu i kaplica... Ta farba w ogóle nadaje się do aero ? Albo farba jest za rzadka i malując nią, widać że jest mokra, praktycznie w ogóle wtedy nie kryje, albo za gęsta i zapycha dyszę... Kombinowałem z różnymi proporcjami, mieszaniem w kubeczku i nie znalazłem żadnej proporcji, która by mi pozwoliła pomalować model. Dodaję farby testując mieszankę i dochodzę do momentu kiedy dysza jest zafajdana i przestaje malować. Mam wrażenie, że po prostu użyte rozcieńczalniki były do du....szy, choć to ponoć farba akrylowa :/ :/ A może ona się zepsuła ? - po otwarciu była rozdzielona i musiałem intensywnie mieszać aby uzyskać jednolity kolor. Ale po wymieszaniu i malowaniu pędzlem wygląda ok tylko w aero kicha :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 20 Marca 2016 Share Napisano 20 Marca 2016 Revellowskie kubeczki (jeśli coś nie zmienili) to typowe akryle wodorozcieńczalne. Ja używam ich tylko do pędzla i rozcieńczam wodą. Do aero używałem revellowskiej farby akrylowej z normalnego pojemnika (niebieskie pudełeczko), to wtedy rozcieńczałem gunze ale tym z błękitną etykietą do akryli. Myślę, że te w kubeczkach są identyczne z tymi w pojemnikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 (edytowane) Izopropanol (IPA, Tamiya X-20A). Nie miałem problemów o których piszesz. Nawet gdy mieszałem z akrylami Tamiya i Pactra. Edytowane 21 Marca 2016 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kessler Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Farbki dołączone do modeli mogą być po prostu stare. I tu kolega nic nie zdziała. Miałem model ubota z farbkami gdzie dwie były dobre a trzecią za cholerę nie dawało się malować aerografem. Przed użyciem dobrze wymieszać. Używałem Revelowskiego Color Thinera z retarderem - takie dwa w jednym. Nazwy nie pamiętam. Niestety proporcje to na oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Akryle Revella do aero rozcieńczam wodą demineralizowaną. Do konsystencji mleka. I jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 21 Marca 2016 Autor Share Napisano 21 Marca 2016 Dzisiaj spróbuję wodą z RO - zobaczymy czy pomoże. Pytanie tylko czy woda powinna też dość szybko odparować ? Jak powinna wyglądać powierzchnia po pomalowaniu taką mieszanką ? Bo malując Gunze czy Tamką powierzchnia po pomalowaniu wygląda na suchą a tutaj miałem efekt dość mokrej powierzchni :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
milczacy Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Ja wspomagam się suszarką do włosów - polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 21 Marca 2016 Autor Share Napisano 21 Marca 2016 a dlaczego nie wyrzucić tego badziewia? Piszesz że używasz Tamiya i Gunze. Niech tak zostanie Mam sporo emalii Revella i kilka sztuk w plastikowych kubeczkach. Na akryle G i T dopiero przechodzę. O ile z emalią Revella nie mam problemów tak z tą akrylową jakaś porażka. Fakt, ze postanowiłem i tak kupić XF-51 bo mnie wczoraj trafiło, jednak nie daje mi to spokoju. A ja z tych co lubią podrążyć temat zanim się poddadzą ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kjp_a_man Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 … powierzchnia po pomalowaniu wygląda na suchą a tutaj miałem efekt dość mokrej powierzchni :/Te akryle Revella, podobnie jak Italeri, mają na mokro taką trochę gumiastą konsystencję i tworzą powłokę szybko schnącą z wierzchu, a dłużej pod spodem. Taki mają urok. Rada kolegi o rozcieńczaniu do konsystencji mleka jest bardzo pomocna.… O ile z emalią Revella nie mam problemów tak z tą akrylową jakaś porażka.Porażka jest wtedy' date=' gdy trzeba zmyć i kłaść inną farbę od nowa. Chyba jeszcze nie jesteś na tym etapie. … A ja z tych co lubią podrążyć temat zanim się poddadzą ;)No to powodzenia. Dwie osoby ci piszą, że dają radę to znaczy, że ty raczej też dasz radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 21 Marca 2016 Autor Share Napisano 21 Marca 2016 … powierzchnia po pomalowaniu wygląda na suchą a tutaj miałem efekt dość mokrej powierzchni :/Te akryle Revella, podobnie jak Italeri, mają na mokro taką trochę gumiastą konsystencję i tworzą powłokę szybko schnącą z wierzchu, a dłużej pod spodem. Taki mają urok. Rada kolegi o rozcieńczaniu do konsystencji mleka jest bardzo pomocna. Jak dla mnie miała taką konsystencję ;) Niestety: … O ile z emalią Revella nie mam problemów tak z tą akrylową jakaś porażka.Porażka jest wtedy, gdy trzeba zmyć i kłaść inną farbę od nowa. Chyba jeszcze nie jesteś na tym etapie. Jestem na tym etapie, a nawet dalej - bo od razu zmyłem to zanim to zaschło pod wodą :/ Czeka mnie ponowne szlifowanie, podkładowanie i malowanie. Zaczynam nabierać wprawy w tych czynnościach … A ja z tych co lubią podrążyć temat zanim się poddadzą ;)No to powodzenia. Dwie osoby ci piszą, że dają radę to znaczy, że ty raczej też dasz radę. Ale to już na kawałkach plastiku nie na modelu ;) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 21 Marca 2016 Share Napisano 21 Marca 2016 Na akryle G i T dopiero przechodzę To przyśpiesz ten proces . Kup porządne farby , a te wyrzuć . Po co się mordować ? Chyba , że chodzi Ci o to , żeby zrobić ulepa zasmarkanego farbą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
VDR Napisano 21 Marca 2016 Autor Share Napisano 21 Marca 2016 Na akryle G i T dopiero przechodzę To przyśpiesz ten proces . Kup porządne farby , a te wyrzuć . Po co się mordować ? Chyba , że chodzi Ci o to , żeby zrobić ulepa zasmarkanego farbą . Tych w kubkach mam mało - w sumie będzie 3 "słoiczki" bo to chyba z jakiegoś wyprzedażowego zestawu z Auchan. Te przeznaczę na ćwiczenia pozamodelowe ;) Gorzej z emaliami Revella. Na szczęście poza smrodem, emalie kryją całkiem nieźle i problemu mi nie stwarzają a emalii mam pewnie z połowę palety, więc tak szybko z nich nie przejdę :( Chyba, że trafię 4 w totka ;P Choć od kiedy w mieście mam produkty Tamki na wyciągnięcie ręki to przybywa mi słoiczków z tymi farbkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrzychuP Napisano 22 Marca 2016 Share Napisano 22 Marca 2016 Generalnie te kubeczkowe farby Revell i Italeri złe nie są.Do rozcieńczania polecam produkt Valejjo i Italeri.Niestety akryle dość poważnie różnią się składem i nie wszystkie rozpyki nadają się do danych farb. Wysłane z mojego ST21i przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 22 Marca 2016 Share Napisano 22 Marca 2016 gdzie one są Na fanpejdżu Jimeneza , Wildera , w magazynie Steelmasters .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dide Napisano 21 Listopada 2016 Share Napisano 21 Listopada 2016 Stary temat ale może komuś się przyda Sześcienne pudełeczka Revella oraz te popierdułki małe w kubeczkach rozrzedzałem spirytusem (wódki pod ręka nie miałem ;)), kryją wtedy znakomicie i pięknie się nimi maluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi