toled Napisano 1 Kwietnia 2016 Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Czołgiem! Chyba mój pierwszy warsztat tutaj. Na tą wyjątkową chwilę poszedł: Chevrolet Nova SS wersja cabriolet. Bardzo przyjemny zestaw, sporo części i detali. Plan jest taki: mocno zwaloryzowany silnik, kable, przewody zapłonowe, śruby, nakrętki, co tylko się da ;-) Tapicerka pokryta imitacją skóry Zrobione już gniazda świec zapłonowych, parę nakrętek, dorobiony uchwyt mocowania cewki zapłonowej. Wstępnie przepraszam za zdjęcia, następne będzie już full profeska, po prostu nie miałem dojścia do mojej fotograficznej kanciapki dzisiaj Przewód, który będzie dochodził do chłodnicy. Od cewki zapłonowej będą jeszcze poprowadzone malutkie druciki - przewody napięcia ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcat28 Napisano 1 Kwietnia 2016 Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Bardzo fajnie to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 1 Kwietnia 2016 Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Malujesz pędzlem? Jakie farby? Bardzo grubo ta farba wygląda. Albo farba za gęsta, albo brak podkładu. Wszystkie zagłębienia są zalane farbą. Na przyszłość musisz kłaść cieńsze warstwy farby. Za to dorobione szczegóły wygladają bardzo fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 1 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 1 Kwietnia 2016 Zbliżenia robią swoje, farba połysk też...niestety, na żywo wygląda to znacznie,znacznie lepiej, Maluję aerografem, Gunze H z Levelling Thinnerem drobnymi warstewkami ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 2 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2016 Dzisiaj zabrałem się za rozrusznik, kilka nakrętek + okablowanie - nie dałem monety dla skali, ale maleństwo jest mniejsze od główki patyczka higienicznego do uszu. Pomalowałem kopułkę rozdzielacza, jak przyjdzie mi wiertełko, to zrobię otwory pod kable. Do bloku silnika doszła skrzynia biegów, dorobiłem bagnet i gniazdo czujnika ciśnienia oleju. Doszły przewody zapłonowe, kilka przewodów powietrza i jeden kabelek do cewki zapłonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 3 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2016 Prace weszły w tryb bardzo powolny, dzisiaj zbytnio do przodu się nie posunąłem, zabrałem się za kastę, kolorostycznie wybór padł na H88 od Gunze - niebieskie metalic, do tego wnętrze białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 5 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2016 Dzisiaj ciąg dalszy kabelkologii. Przewody zapłonowe połączone z kopułką, kopułka połączona z cewką zapłonową, dodałem już rozrusznik, osłonę filtra powietrza, chłodnicę (jeszcze bez końcowego malowania), dodany rozrząd i wentylator. Niektóre elementy wymagają jeszcze drobnych poprawek malarskich, ale z tym na spokojnie ;-) Tak to wygląda obecnie: A tak w oryginale: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 5 Kwietnia 2016 Share Napisano 5 Kwietnia 2016 Niezła plątanina Ale idzie w dobrym kierunku Napisz proszę jak zrobiłeś bagnet do oleju ? Można go wyjmować ? Świece masz podobne do moich w P356 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 5 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2016 Rzeczywiście z kablami poleciałem w tango, ale liczę, że niebawem ogarnę już do końca wszystko ;-) Bagnet oleju można wyciągnąć. Zrobiony jest z: izolacji gumowej z przewodu fi. 0.4mm , na czubku umieszczona imitacja nakrętki, w izolację włożony kawałek pojedynczej żyły z linki stalowej zagięty na końcu i lekko spłaszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 5 Kwietnia 2016 Share Napisano 5 Kwietnia 2016 Coś pięknego Własnie tez zaczynam na razie planować zabawę w kabelkowanie w Falconie '64 również z trumpeter'a jak by zrobić to tak aby nie utrudnić sobie potem dalszych prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 5 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 5 Kwietnia 2016 Z Falconem pewnie będziesz miał trochę zabawy, bo on dosyć ciasny jest pod maską, może okazać się, że widoczne będą tylko kable zapłonowe i przewody chłodnicy. Ogólnie to mój pierwszy model z Trumpetera i jestem póki co zachwycony jakością. Wszystko pasuje, plastik dosyć twardy i nie sprawia kłopotu, bardzo dużo detali i dodatkowo blaszki z zawiasami i emblematami, mamy coś w stylu Tamiyi i Fujimi za cenę Revella ;-) (przynajmniej ja za swojego tyle dałem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarciu21 Napisano 5 Kwietnia 2016 Share Napisano 5 Kwietnia 2016 Za swojego zapłaciłem coś koło 60 zł, blaszek w zestawie nie ma, ale detale robią wrażenie składa tez się praktycznie sam Jedynie nie wiem czemu niektóre elementy są bardzo miękkie, niewielka nie uwaga i można z okrągłej części zrobić płaską czy zrobić sobie rowek papierem ściernym. Miejsca fakt mało silnik 427 Cobry robi swoje, choć tez aż tak jak ty na detalach się nie skupię, bo już nawet na to za późno jedynie to co się da teraz zrobić. Nie chce aby zrobił się z tego modelu kolejny wielo miesięczny czy letni projekt jak reszta moich modeli... :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 9 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Silnik trafił na swoje miejsce: Wnętrze złożone na sucho, prawdopodobnie zmienię kolor floka, bo dla mnie trochę zbyt mocny niebieski, podchodzący lekko pod granat. Kasta już pomalowana + kilka warstewek bezbarwnego. Tutaj się zastanawiam nad jednym - czy robić na tym metallicu polerkę, czy zostawić tak jak jest, by nie zniszczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Ja bym zrobił najwyżej pastą finish lekko a potem wosk jakiś i tyle:) Ale to ja bo raz już popsułem jak papierków chciałem skórkę pomarańczy usunąć :/ oczywiście tylko dlatego że nie mam w tym wprawy i sądzę że lepiej bardzo nie kombinować jak Ci się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Browarek90 Napisano 9 Kwietnia 2016 Share Napisano 9 Kwietnia 2016 Papierkiem nie papierków miało być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 11 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2016 I dalej do przodu, powoli ale do przodu. Weekendowe prace zaowocowały: Powoli składam sobie do kupy wnętrze, Żeby nie było nudne dodałem dywaniki w lekkim niebieskim odcieniu: Przetestowałem polerkę, użyłem Fine i Finish Tamiyi, jest moim zdaniem super, ładnie wyciąga głębię koloru (Kolor to H88 Gunze, lakier bezbarwny Fly Color - moim zdaniem genialny, przy odrobinie wprawy bardzo ładna powierzchnia, szybko twardnieje, bardzo dobrze go się poleruje) Maty wygłuszające w komorze silnika: Bagażnik będzie klasyczny - czarny, dodam także koło zapasowe: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bartek.X Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Te maty pod maską nie wyglądają zbyt dobrze, bo są wypukłe, a takie maty są zwykle pod ożebrowaniem maski, więc nie powinny wystawać. Mniej więcej jak tu: http://images.forwallpaper.com/files/images/7/7fca/7fca6c54/522159/1967-chevrolet-nova-ss-350.jpg Myślę, że da się to poprawić . Wrzucam link, bo zdjęcie jest duże, a nie ogarniam miniaturek . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 11 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2016 Dzięki za sugestię. Upchnę je pod ożebrowanie, a jak nie wyjdzie, to zastąpię czymś innym. W sumie czym dłużej oglądam, tym bardziej sądzę, że niezbyt dobry materiał wybrałem ;-) Chyba wytnę takie z kawałka gumy lub papieru ściernego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tombie01 Napisano 11 Kwietnia 2016 Share Napisano 11 Kwietnia 2016 ten niebieski metalik to co to za farba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 16 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 16 Kwietnia 2016 Dzisiaj zabawa w drobne pierdołki. Niebawem zabieram się za składanie zawiasów dodanych do zestawu z fototrawionek. Już zauważyłem, że maska będzie lekko odstawać od karoserii, ale nie robi mi to różnicy, bo będzie otwarta i prezentowany będzie silnik. Dodałem światła z przodu: Z tyłu: I ogólnie trochę chromów doszło: Do bagażnika trafiła opona zapasowa w pokrowcu, instrukcja obsługi i parę magazynów we wnętrzu ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 23 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2016 Bardzo blisko końca, złączyłem nadwozie z podwozie, co kosztowało mnie dwa dni nerwów (a mówili - sprawdzaj na sucho! ) , teraz już więcej małych pierdołek do dodawania. Stanąłem w miejscu z uwagi na fototrawione zawiasy maski, Trumpeter dodał pręcik stalowy 0.5mm, twardy jak cholera, modelarskimi obcinakami nie idzie, muszę jechać zaopatrzyć się w coś porządnego. Model rezentuje się obecnie tak: Zbliżenie na wnętrze silnika, dorabiać będę zbiornik płynu do spryskiwaczy, aż wstyd, że go w zestawie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 23 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 23 Kwietnia 2016 Nasunęły mi się dwa pytania : 1. Planuję dodać deskę surfingową, z czego lepiej robić? Karton, czy styren? 2. Czy jakaś firma produkuje w 1:24/25 narzędzia samochodowe jak np. lewarek, klucz do kół etc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Messer Napisano 24 Kwietnia 2016 Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Ad.1 Styren, Chyba gdzieś nawet mam jedną żywiczną - jak znajdę to odezwę się na PW. Ad.2 Takie dodatki są w niektórych modelach AMT ( starsze modele ). Fototrawione dodatki jak klucze, skrzynki narzędziowe itp produkują takie firmy jak CarGarage, Aber też coś miał w samochodowej skali. Ogółem fajniejsze rzeczy kupisz za granicą np w car-model-kit ( czeski sklep, polecam - szybko, sprawnie i nie drogo ). Pozdrawiam Messer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 24 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2016 Posiedziałem dzisiaj trochę nad kartonem i powstało coś takiego. Wymaga drobnych poprawek, ale ja jestem zadowolony ;-) Dzięki za pomoc, poszukam na car-model-kit , znam akurat i zamawiałem już kilka modeli od nich ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
toled Napisano 25 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2016 I tak już wyszło, że zapraszam do galerii ;-) http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=73&t=53791 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi