Merten Napisano 16 Lutego 2019 Autor Share Napisano 16 Lutego 2019 Dzięki Marioba. Bordowo-fekalny brzmi dobrze, ale pozostanę przy rudawym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 17 Lutego 2019 Autor Share Napisano 17 Lutego 2019 (edytowane) Coś musiałem pokombinować z ciągnikiem, bo ciągle taki się pusty wydaje. Dorobiłem więc klamoty na pace. No i zrobione ślady obić, zacieki i takie tam. Poza tym doszły kalkomanie. Niestety numery rejestracyjne Trumpetera są zrobione jakąś współczesną czcionką, a nie taką jakiej używano na rejestracjach. Znalazłem więc takie z SdKfz 7 Tamiya, ale mają ze 40 lat i są pożółkłe. Ale po przykurzeniu jakoś chyba będzie. 327 on Flickr 326 on Flickr 325 on Flickr No i Rohrwagen. W tym samym stanie, co ciągnik, czyli schnie po malowaniu olejami. 322 on Flickr 323] on Flickr Lubię to zestawienie. Klejona wiele lat temu 150 milimetrowa sFH 18 i sama lufa z 210 mm moździerza. Cała haubica w transporcie 6300 kg, a sama lufa od moździerza 10700 kg. Do tego laweta 12000 kg i już jest komplet! I niby "tylko" 6 cm różnicy. 324 on Flickr No i śmiesznostka na koniec. Koła od Precision Models do modelu Trumpetera! No jaja sobie robią? Nie podejmuję się oceniać kto zerżnął od kogo, bo są idealnie takie jak z Trumpetera, ale to właśnie w modelach "Precision Models" te koła są zwalone. Oprócz tego właśnie dodatkowego zestawu: 321 on Flickr Edytowane 17 Lutego 2019 przez Merten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 17 Lutego 2019 Super Moderator Share Napisano 17 Lutego 2019 haha znając trumpka to chyba nie trudno się domyślić kto od kogo fajny zestaw, jednak ja bym zrobił drugiego , może i duże nie na jedną diorame ale byłby mega komplet no tak troszkę podpuszczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 21 Lutego 2019 Share Napisano 21 Lutego 2019 Witam! Dwie małe uwagi: Okno wkleiłeś chyba odwrotnie, wycieraczkami do szoferki. Rama okna w twoim modelu opiera się silniczkami wycieraczek o maskę silnika. Między pokrywami silnika a podszybiem i bocznymi burtami była szczelina o szerokości 10cm. Maskowana była brezentem. Musisz to domalować. Tu masz link, gdzie wyraźnie to widać: https://www.net-maquettes.com/pictures/sdkfz-8-12-ton/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 22 Lutego 2019 Share Napisano 22 Lutego 2019 Sorry, ale jest jeszcze trzecia uwaga! Strasznie mnie męczyło, że coś jest nie tak. I już wiem: Do zaszpachlowania. W oryginale to był jeden kawałek blachy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 22 Lutego 2019 Autor Share Napisano 22 Lutego 2019 (edytowane) Dzięki Marioba! Okno nie jest całe szczęście wklejone i ten odwrotny montaż wyszedłby przy montowaniu szyby. Ale co ja odwaliłem to nie wiem. Ten pas brezentu między silnikiem a szoferką „mi się” po prostu zapomniał. Jak robiłem SdKfz 7, to nawet specjalnie wklejałem tam pasek bibuły. Teraz nie dam rady, ale wkleję w to miejsce bibułkę po wierzchu i będzie git. Szpara rzeczywiście do zaszpachlowania. W ogóle na to nie zwróciłem uwagi. Potrójne dzięki więc! Fajnie jak ktoś spojrzy z boku. Edytowane 22 Lutego 2019 przez Merten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 23 Lutego 2019 Share Napisano 23 Lutego 2019 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 23 Lutego 2019 Super Moderator Share Napisano 23 Lutego 2019 i zrób coś z tymi łańcuchami , zdecydowanie za duże, chyba już lepsze fotorawione by były... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 23 Lutego 2019 Autor Share Napisano 23 Lutego 2019 Tył zaszpachlowany. Na zdjęciu widać jakiś zadzior przy rancie burty. Może jeszcze podpiłuję, chociaż na żywo go nie widać. 329 on Flickr No i przełożona rama szyby i wklejona bibuła w miejscu gdzie było brezentowe łączenie maski z resztą pojazdu. Widzę Marioba, że u siebie pomalowałeś na brąz. Trochę się waham czy tak naprawdę powinno mieć inny kolor, czy przy malowaniu jechali po tym farbą bazową? Co myślicie? 328on Flickr Łańcuchy fakt, są przeskalowane bo w oryginale ogniwa miałyby po 5,5 cm, więc słonia by można na nich powiesić. Najprościej byłoby zdjąć, bo rzadko się je widuje w użyciu na zdjęciach, ale jakoś mi ich żal. Jeszcze zobaczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 23 Lutego 2019 Super Moderator Share Napisano 23 Lutego 2019 Nie zobaczę tylko wywalaj xD ad laczenia bywały pewnie wczesne jakies skóropodobne a pózniej parciane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 24 Lutego 2019 Share Napisano 24 Lutego 2019 Idzie nieźle. Łańcuchy łańcuchami, ale mnie lina holownicza i jej kształt splotu bardziej martwią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 24 Lutego 2019 Autor Share Napisano 24 Lutego 2019 Lina jest ze "sznurka" dołączonego przez Trumpetera do modelu. Też mam co do niej bardzo ambiwalentne odczucia. Chciałem koniecznie coś dodać na pakę, ale zachwycony nie jestem. Z czego można zrobić? Kupić jakąś od RB czy może jest jakiś prosty pomysł na jej zastąpienie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 24 Lutego 2019 Share Napisano 24 Lutego 2019 Liny Eureka XXL https://www.jadarhobby.pl/bron-pancerna-135-c-18_1351.html?filter_id=204 Pooglądaj sobie. Są liny dedykowane i sprzedawane na odcinki różnych grubości itd. Dodatkowo jest to w miarę tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 25 Lutego 2019 Share Napisano 25 Lutego 2019 (edytowane) W dniu 23.02.2019 o 15:43, Merten napisał: Widzę Marioba, że u siebie pomalowałeś na brąz. Trochę się waham czy tak naprawdę powinno mieć inny kolor, czy przy malowaniu jechali po tym farbą bazową? Sorry, że dopiero teraz odpowiadam, ale skupiłem się na innej rzeczy. Na pewno nie malowali dylatacji kolorem bazowym. Brezent od farby sztywniał i łatwo pękał. Wbrew pozorom ten niby mało ważny element konstrukcji, dosyć mocno pracował. Rama pojazdu, podczas holowania potrafiła rozciągnąć się od kilku do kilkunastu milimetrów. Dodaj do tego odchyły boczne całej ramy. Dlatego w ciężkich holownikach, oddzielono karoserię silnika od przedziału pasażersko ładunkowego. Bez tego cała buda by się odkształcała, nie mówiąc o pokrywach silnika które by się nałogowo otwierały. Dylatację zabezpieczano brezentem zazwyczaj tym samym z którego robiono składaną plandekę. Cięto materiał z jednej beli. Jaki kolor? Generalnie kolor brezentu. Od jasnego khaki, do bardzo ciemnego. Od jasnego beżu, do bardzo ciemnego. Wszystkie odcienie zieleni, oliwki, brązy itp. Na zdjęciach z epoki zazwyczaj ten kawałek materiału jest ciemniejszy od koloru bazowego. Może materiał był impregnowany, np. olejem? Ja w swoim esdeku pomalowałem zrolowany dach i dylatację kolorem "RAF dark earth". Fotki robiłem telefonem i może dlatego wyszedł ten kolor jakiś taki brązowy. Na zdjęciu widać przedział silnikowy jako oddzielny "moduł". Reszta karoserii była konstrukcją bardzo lekką ( coś około dwóch ton). Zdjęcie robione na szybko telefonem z książki. Mariusz Edytowane 25 Lutego 2019 przez marioba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 26 Lutego 2019 Autor Share Napisano 26 Lutego 2019 (edytowane) Dzięki za wyczerpujące informacje. To ma sens, więc się słucham. Wyszło na razie tak. pomalowałem Vallejo jakąś zieloną od niemieckich mundurów maskujących i na to trochę pomazałem olejną brązową. Co do linek, to nie zamówiłem jednak Eureki, ale RB Model. Wziąłem od razu po 0,5 metra wszystkich rodzajów jakie mają i o średnicy zdecyduję już na żywo. Idą na razie... Wyszło tak i mi się raczej podoba. 330 on Flickr Edytowane 26 Lutego 2019 przez Merten Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 2 Marca 2019 Autor Share Napisano 2 Marca 2019 Chyba już nic więcej przy tym nie będę robił. Założone szyby, wstawione z tyłu klamoty, przykurzone aerografem Tamiya Buff i potem pigmentami na sucho. Gąsienice pociągnięte miejscami srebrnym ołówkiem. Niestety nie widać tego na zdjęciach, ale na żywo daje taki fajny połysk. 336 on Flickr 335 on Flickr 334 on Flickr 337 on Flickr No i Rohrwagen: 332 on Flickr 331 on Flickr 333 on Flickr Próbowałem sfotografować to wszystko razem, ale za wielkie. Posprzątam na biurku, to wrzucę wspólną fotkę z porównaniem do SdKfz 7 i sFH 18. Jest spora różnica! Przy okazji: chciałem zrobić kolejnego SdKfz 8, ale coś na razie rynek wyczyszczony z tego modelu. Nigdzie nie ma, a na Allegro jacyś spryciarze próbują sprzedawać po 320 PLN. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 3 Marca 2019 Super Moderator Share Napisano 3 Marca 2019 no u mnie coś koło 40 funiaków +/- jak co to pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Merten Napisano 3 Marca 2019 Autor Share Napisano 3 Marca 2019 Widzę, że w UK taniej, ale ja i tak go w Chinach kupowałem za niewiele ponad 100 pln, a teraz nawet i chiński rynek wyczyszczony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 3 Marca 2019 Share Napisano 3 Marca 2019 Wygląda to imponująco. Czekam na finał! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi