Ar2r Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 Witam Robię model i po nałożeniu washa polakierowałem go lakierem Pactry Clear Matt aby mi nic z niego nie zeszło. Model teraz się błyszczy jak psu ... i nie wiem jak można to zmienić. Jeżeli możecie to pomóżcie... Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 Dobrze miałeś to wszystko rozmieszane? Bo ja jak z matuję tym lakierem to model jest tak głęboko matowy, że niemal sprawia założenia Ciała Doskonale Czarnego - nie odbija wcale światła. Nakładam z aerka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 Ja mogę, rozmieszaj dokładnie ten lakier i pomaluj jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 16 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 16 Grudnia 2007 Mieszać, mieszałem nawet wszystko patykiem (tylną częścią pędzla) bo jak to się w gunmetalu mi zrobiło to cały pigment był na dnie i nic to nie miało z gunmetalem wspólnego..Tak samo zrobiłem z lakierem i nic. Oczywiście spróbuje jeszcze raz na innym modelu, i zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_00 Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 Papierem Wodnym możesz spróbowac zmatowic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rollingstones Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 kup mat valleyo i z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek_00 Napisano 16 Grudnia 2007 Share Napisano 16 Grudnia 2007 Jeśli ci szkoda pieniędzy to papier wodny kosztuje jakieś 2 zł ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ar2r Napisano 17 Grudnia 2007 Autor Share Napisano 17 Grudnia 2007 Ok, dzięki chłopacy jakoś chyba się z tym uporam. Pozdrawiam Artur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patryq Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 Ja też mam taki problem ale po prostu za słabo rozcienczyłem w tym wypadku humbrolowski mat i efekt był odwrotny do matowej powłoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 18 Grudnia 2007 Share Napisano 18 Grudnia 2007 Może to nie był clear matt pactry tyko gloss? (: Swoją drogą, ja uzywam pactry, ale jestem średnio z niej zadowolony. Nie wiem też czy ją mam rozcieńczać przed nałożeniem ( maluję pędzlami), bo nie roźcieńczona owszem i nakłada się, ale gdzieniegdzie robią się jakby to napisać...gluty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 18 Grudnia 2007 Share Napisano 18 Grudnia 2007 nie możesz przejeżdżać pedzlem po podeschniętej powierzchni podczas malowania, można ją rozcieńczać przed nałożeniem... wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi90R Napisano 18 Grudnia 2007 Share Napisano 18 Grudnia 2007 Patryqu ja wlasnie zamowilem lakier humbrola matt i mam pytanie czy trzeba go rozcienczac przed nalozeniem na model ? jesli tak to w czym i czy pedzlem nie bedzie to sprawialo problemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wazee Napisano 18 Grudnia 2007 Share Napisano 18 Grudnia 2007 Kurcze nie wiem co jest z tą Pactrą, ale mnie też po nałożeniu 2 warstw na Sido nie za bardzo to matowo wygląda (przypominam, że jest to Pactra Clear Matt A48). Nakładałem pędzlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 18 Grudnia 2007 Share Napisano 18 Grudnia 2007 Właśnie zamówiłem Pactre matt, pod aerograf zobaczymy jak się będzie sprawować, wcześniejszy humbrol, raczej średnio mi się podobał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
reggy Napisano 18 Grudnia 2007 Share Napisano 18 Grudnia 2007 Pod aero nawet za bardzo matuje. Można dodawać do niej sidoluxu żeby regulować głębie matu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi90R Napisano 19 Grudnia 2007 Share Napisano 19 Grudnia 2007 odpowie mi ktos na moje pytanie czy lakier humbrola matowy trzeba jakos rozcienczac ? czy wolno nakladac prosto z puszki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 Ja kiedy matowiłem su-27 to za pierwszym razem wyszedł mi półmat. Zresztą czytałem w poradniku modelarskim że należy położyć kilka warstw i rzeczywiście za 3 razem był prawdziwy mat. Ale to też zależy od stopnia rozcieńczenia lakieru. Ja akurat matowiłem przy użyciu lakieru gunze sangyo także co do pactry nie moge się wypowiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pi90R Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 ok dzieki a czy czym lakier sie rozciencza moge benzyna bezzapachowa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 21 Grudnia 2007 Share Napisano 21 Grudnia 2007 Pi90R, zacznij moze pisac po Polsku, co? Jakies kropki, przecinki, wielkie litery... Poza tym, na pytania, ktore zadajesz, odpowiedz juz niejednokrotnie padla. Wysil sie troszke i przejrzyj forum. Albo skorzystaj z TEGO linka. Na temat rozcienczania farb i lakierow niejednokrotnie sam sie produkowalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Sorry za odgrzanie tematu ale mam podobny problem co Autor z lakierem pactry. Po nałożeniu kilku warstw model robi się biały ale zmatowienie jest tylko częściowe. Prosiłbym o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 16 Sierpnia 2008 Share Napisano 16 Sierpnia 2008 Sorry za odgrzanie tematu ale mam podobny problem co Autor z lakierem pactry.Po nałożeniu kilku warstw model robi się biały ale zmatowienie jest tylko częściowe. Prosiłbym o pomoc Przyczyną może być zbyt gęsty lakier lub za dużo nałożyłeś go w jednym miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiec4-13 Napisano 17 Sierpnia 2008 Share Napisano 17 Sierpnia 2008 Rozcieńczam lakier w stosunku 50/50 woda z kranu i maluje nie więcej niż dwoma warstwami( bo robi sie biały nalot) i prawie żadnego efektu jak model sie błyszczał tak błyszczy ps. ktoś mi podpowiedział żeby użyć oryginalnego rozcieńczalnika pactry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi