Skocz do zawartości

Jak wymatować model

Ar2r

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Robię model i po nałożeniu washa polakierowałem go lakierem Pactry Clear Matt aby mi nic z niego nie zeszło. Model teraz się błyszczy jak psu ... i nie wiem jak można to zmienić. Jeżeli możecie to pomóżcie...

Pozdrawiam Artur

Dobrze miałeś to wszystko rozmieszane? Bo ja jak z matuję tym lakierem to model jest tak głęboko matowy, że niemal sprawia założenia Ciała Doskonale Czarnego - nie odbija wcale światła. Nakładam z aerka.

Mieszać, mieszałem nawet wszystko patykiem (tylną częścią pędzla) bo jak to się w gunmetalu mi zrobiło to cały pigment był na dnie i nic to nie miało z gunmetalem wspólnego..Tak samo zrobiłem z lakierem i nic. Oczywiście spróbuje jeszcze raz na innym modelu, i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Może to nie był clear matt pactry tyko gloss? (:

Swoją drogą, ja uzywam pactry, ale jestem średnio z niej zadowolony. Nie wiem też czy ją mam rozcieńczać przed nałożeniem ( maluję pędzlami), bo nie roźcieńczona owszem i nakłada się, ale gdzieniegdzie robią się jakby to napisać...gluty.

Patryqu ja wlasnie zamowilem lakier humbrola matt i mam pytanie czy trzeba go rozcienczac przed nalozeniem na model ? jesli tak to w czym i czy pedzlem nie bedzie to sprawialo problemu ?

Właśnie zamówiłem Pactre matt, pod aerograf zobaczymy jak się będzie sprawować, wcześniejszy humbrol, raczej średnio mi się podobał.

Pod aero nawet za bardzo matuje. Można dodawać do niej sidoluxu żeby regulować głębie matu.

Ja kiedy matowiłem su-27 to za pierwszym razem wyszedł mi półmat. Zresztą czytałem w poradniku modelarskim że należy położyć kilka warstw i rzeczywiście za 3 razem był prawdziwy mat. Ale to też zależy od stopnia rozcieńczenia lakieru. Ja akurat matowiłem przy użyciu lakieru gunze sangyo także co do pactry nie moge się wypowiedzieć...

Pi90R, zacznij moze pisac po Polsku, co? Jakies kropki, przecinki, wielkie litery... Poza tym, na pytania, ktore zadajesz, odpowiedz juz niejednokrotnie padla. Wysil sie troszke i przejrzyj forum. Albo skorzystaj z TEGO linka. Na temat rozcienczania farb i lakierow niejednokrotnie sam sie produkowalem.

• 7 months later...

Sorry za odgrzanie tematu ale mam podobny problem co Autor z lakierem pactry.

Po nałożeniu kilku warstw model robi się biały ale zmatowienie jest tylko częściowe. Prosiłbym o pomoc

Sorry za odgrzanie tematu ale mam podobny problem co Autor z lakierem pactry.

Po nałożeniu kilku warstw model robi się biały ale zmatowienie jest tylko częściowe. Prosiłbym o pomoc

Przyczyną może być zbyt gęsty lakier lub za dużo nałożyłeś go w jednym miejscu

Rozcieńczam lakier w stosunku 50/50 woda z kranu i maluje nie więcej niż dwoma warstwami( bo robi sie biały nalot) i prawie żadnego efektu jak model sie błyszczał tak błyszczy

ps. ktoś mi podpowiedział żeby użyć oryginalnego rozcieńczalnika pactry