Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie.

Pytanie do Kolegów samochodziarzy : jak pomalować okienne uszczelki w modelu 1:24 ? W revellowskim modelu Trabanta są one czarne i bardzo cienkie. Nie mam pojęcia jak je maskować ? Może macie jakiś swój, uniwersalny sposób, może nie trzeba maskować, tylko jakoś inaczej je zrobić ? Za pomoc z góry dziękuję.

Napisano

Nie wiem jak ten model wygląda, ale może wystarczy wyciąć z taśmy tamki cienki pasek poniżej 1mm grubości i ułożyć wzdłuż uszczelki, a resztę polecieć np maskolem?

Napisano

Witaj.

Ciężko wyciąć taki pasek papieru. Myślałem raczej o nitkach z plastiku. To bardzo wąskie jest w 1:24. O to mi chodzi :

Trabbi%20strzay_zpsmqtjw62e.jpg

Napisano

Widziałem też taki sposób, że naklejasz grubą taśmę Tamki, a potem jedziesz skalpelem na modelu, ale to hmm, niebezpieczna metoda ;) Możesz też spróbować nakleić taśmę i odrysować po linii podziału ołówkiem, a potem wyciąć.

Napisano

Ale o so chodzi? Sie maskuje, sie maluje. Jakbyś miał na tej uszczelce jeszcze chromowany klin wymalować, w oryginale szerokości 6mm, to byłoby to jakieś wyzwanie, ale czarna uszczelka?

Napisano
Ale o so chodzi? Sie maskuje, sie maluje. Jakbyś miał na tej uszczelce jeszcze chromowany klin wymalować, w oryginale szerokości 6mm, to byłoby to jakieś wyzwanie, ale czarna uszczelka?

Sie kolega naśmiewa z inwalidy samochodowego pfffee To mój pierwszy i chyba jedyny model auta. Robię na prezent. Te uszczelki maja szerokość 0,2 mm na szybie przedniej i tylnej, a o,1 mm na bocznych szybach i jak tu malować Panie letalin, jak malować

Napisano

Sie kolega naśmiewa z inwalidy samochodowego pfffee To mój pierwszy i chyba jedyny model auta. Robię na prezent. Te uszczelki maja szerokość 0,2 mm na szybie przedniej i tylnej, a o,1 mm na bocznych szybach i jak tu malować Panie letalin, jak malować

Jak wkleiłeś szyby do karoserii, to klops. Jak nie to maskujesz i malujesz. Od wewnątrz na całej pow. taśma maskująca, od zewnątrz na granicy uszczelki i sprayem i wesoło. Po brzegach i po uszczelce. Po wklejeniu widać tyle ile trzeba i nie widać kleju bo farba izoluje trochę szybkę od zabrudzenia.

Tu szyba przednia ma uszczelkę malowaną. Skala 1/48. Żeby nie było, że teoretyzuje:)

IMGP5152.JPG

Napisano

Jak wkleiłeś szyby do karoserii, to klops. Jak nie to maskujesz i malujesz. Od wewnątrz na całej pow. taśma maskująca, od zewnątrz na granicy uszczelki i sprayem i wesoło. Po brzegach i po uszczelce. Po wklejeniu widać tyle ile trzeba i nie widać kleju bo farba izoluje trochę szybkę od zabrudzenia.

Tu szyba przednia ma uszczelkę malowaną. Skala 1/48. Żeby nie było, że teoretyzuje:)

IMGP5152.JPG

Nie, szyb nie wklejałem. Tak też sobie myślem, żeby maskować - to szyba przednia i tylna, a co z bocznymi ?

Napisano
...Te uszczelki maja szerokość 0,2 mm na szybie przedniej i tylnej, a o,1 mm na bocznych szybach i jak tu malować Panie letalin, jak malować

Nie bądź rolnikiem - nie przesadzaj. 0,1 mm to 2,4 mm w prawdziwym samochodzie. 0,2 = 4,8 mm. Widziałeś gdzieś takie cieńkie uszczelki? Na szybkach bocznych z reguły mają ok. 15 mm. Z przodu nawet 20 mm. W starych autach w tych uszczelkach był wciskany jeszcze gumowy klin który miał ok. 5 mm, więc cała uszczelka miała często ponad 25 mm.

Napisano

Druciki fajne, ale nie sądzę, że to rozwiąże Twój problem.

Już widzę jak wyginasz precyzyjnie po łuku szyby te druciki i przylejasz równiutko cyjanoakrylem:)

I ciekawi mnie strasznie efekt końcowy, czy taki drut o okrągłym przekroju będzie dobrze udawał uszczelkę, która taka nie jest? I co z uszczelką, która jest wytłoczona na wyprasce szyby? Będzie tam, czy ją zeszlifujesz? Moja wyobraźnia nie widzi tego zbyt wyraźnie. Ale zobaczymy.