Hamilkar Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Witajcie. Pytanie do Kolegów samochodziarzy : jak pomalować okienne uszczelki w modelu 1:24 ? W revellowskim modelu Trabanta są one czarne i bardzo cienkie. Nie mam pojęcia jak je maskować ? Może macie jakiś swój, uniwersalny sposób, może nie trzeba maskować, tylko jakoś inaczej je zrobić ? Za pomoc z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Nie wiem jak ten model wygląda, ale może wystarczy wyciąć z taśmy tamki cienki pasek poniżej 1mm grubości i ułożyć wzdłuż uszczelki, a resztę polecieć np maskolem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 25 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Witaj. Ciężko wyciąć taki pasek papieru. Myślałem raczej o nitkach z plastiku. To bardzo wąskie jest w 1:24. O to mi chodzi : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Widziałem też taki sposób, że naklejasz grubą taśmę Tamki, a potem jedziesz skalpelem na modelu, ale to hmm, niebezpieczna metoda ;) Możesz też spróbować nakleić taśmę i odrysować po linii podziału ołówkiem, a potem wyciąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Ale o so chodzi? Sie maskuje, sie maluje. Jakbyś miał na tej uszczelce jeszcze chromowany klin wymalować, w oryginale szerokości 6mm, to byłoby to jakieś wyzwanie, ale czarna uszczelka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 25 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Ale o so chodzi? Sie maskuje, sie maluje. Jakbyś miał na tej uszczelce jeszcze chromowany klin wymalować, w oryginale szerokości 6mm, to byłoby to jakieś wyzwanie, ale czarna uszczelka? Sie kolega naśmiewa z inwalidy samochodowego pfffee To mój pierwszy i chyba jedyny model auta. Robię na prezent. Te uszczelki maja szerokość 0,2 mm na szybie przedniej i tylnej, a o,1 mm na bocznych szybach i jak tu malować Panie letalin, jak malować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Solo Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Możesz przyciąć czarne paseczki z kalkomanii i nałożyć. O ile dasz radę przyciąć je takie cienkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Ale o so chodzi? Sie maskuje, sie maluje. Jakbyś miał na tej uszczelce jeszcze chromowany klin wymalować, w oryginale szerokości 6mm, to byłoby to jakieś wyzwanie, ale czarna uszczelka? Sie kolega naśmiewa z inwalidy samochodowego pfffee To mój pierwszy i chyba jedyny model auta. Robię na prezent. Te uszczelki maja szerokość 0,2 mm na szybie przedniej i tylnej, a o,1 mm na bocznych szybach i jak tu malować Panie letalin, jak malować Jak wkleiłeś szyby do karoserii, to klops. Jak nie to maskujesz i malujesz. Od wewnątrz na całej pow. taśma maskująca, od zewnątrz na granicy uszczelki i sprayem i wesoło. Po brzegach i po uszczelce. Po wklejeniu widać tyle ile trzeba i nie widać kleju bo farba izoluje trochę szybkę od zabrudzenia. Tu szyba przednia ma uszczelkę malowaną. Skala 1/48. Żeby nie było, że teoretyzuje:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bożo wpożo Napisano 25 Kwietnia 2016 Share Napisano 25 Kwietnia 2016 Albo namalować porządnym cienkopisem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 26 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 26 Kwietnia 2016 Ale o so chodzi? Sie maskuje, sie maluje. Jakbyś miał na tej uszczelce jeszcze chromowany klin wymalować, w oryginale szerokości 6mm, to byłoby to jakieś wyzwanie, ale czarna uszczelka? Sie kolega naśmiewa z inwalidy samochodowego pfffee To mój pierwszy i chyba jedyny model auta. Robię na prezent. Te uszczelki maja szerokość 0,2 mm na szybie przedniej i tylnej, a o,1 mm na bocznych szybach i jak tu malować Panie letalin, jak malować Jak wkleiłeś szyby do karoserii, to klops. Jak nie to maskujesz i malujesz. Od wewnątrz na całej pow. taśma maskująca, od zewnątrz na granicy uszczelki i sprayem i wesoło. Po brzegach i po uszczelce. Po wklejeniu widać tyle ile trzeba i nie widać kleju bo farba izoluje trochę szybkę od zabrudzenia. Tu szyba przednia ma uszczelkę malowaną. Skala 1/48. Żeby nie było, że teoretyzuje:) Nie, szyb nie wklejałem. Tak też sobie myślem, żeby maskować - to szyba przednia i tylna, a co z bocznymi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 26 Kwietnia 2016 Share Napisano 26 Kwietnia 2016 ...Te uszczelki maja szerokość 0,2 mm na szybie przedniej i tylnej, a o,1 mm na bocznych szybach i jak tu malować Panie letalin, jak malować Nie bądź rolnikiem - nie przesadzaj. 0,1 mm to 2,4 mm w prawdziwym samochodzie. 0,2 = 4,8 mm. Widziałeś gdzieś takie cieńkie uszczelki? Na szybkach bocznych z reguły mają ok. 15 mm. Z przodu nawet 20 mm. W starych autach w tych uszczelkach był wciskany jeszcze gumowy klin który miał ok. 5 mm, więc cała uszczelka miała często ponad 25 mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr Dmitruk Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 http://fishclub.pl/95515-wires-drut-014mm-ribbing-rwf30-c--5900000144801.html http://fishclub.pl/95502-wires-drut-009mm-czarny-c--5900000144498.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hamilkar Napisano 27 Kwietnia 2016 Autor Share Napisano 27 Kwietnia 2016 http://fishclub.pl/95515-wires-drut-014mm-ribbing-rwf30-c--5900000144801.htmlhttp://fishclub.pl/95502-wires-drut-009mm-czarny-c--5900000144498.html I to jest pomysł, a nie tylko wyliczanki i przeliczanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
letalin Napisano 27 Kwietnia 2016 Share Napisano 27 Kwietnia 2016 http://fishclub.pl/95515-wires-drut-014mm-ribbing-rwf30-c--5900000144801.htmlhttp://fishclub.pl/95502-wires-drut-009mm-czarny-c--5900000144498.html I to jest pomysł, a nie tylko wyliczanki i przeliczanki. Druciki fajne, ale nie sądzę, że to rozwiąże Twój problem. Już widzę jak wyginasz precyzyjnie po łuku szyby te druciki i przylejasz równiutko cyjanoakrylem:) I ciekawi mnie strasznie efekt końcowy, czy taki drut o okrągłym przekroju będzie dobrze udawał uszczelkę, która taka nie jest? I co z uszczelką, która jest wytłoczona na wyprasce szyby? Będzie tam, czy ją zeszlifujesz? Moja wyobraźnia nie widzi tego zbyt wyraźnie. Ale zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi