Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 87
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

Zaczyna być widać samolot w tej zabawie. Kadłub razem ze skrzydłami poskładany do kupy. Spasowanie przyzwoite, klejąc na Extra Thin Cement da się linię łączenia wyprowadzić naprawdę nieźle - szpachlowania będzie symboliczna ilość. Za podział technologiczny części i ogólne rozplanowanie modelu dla GWH 5+.

DSC_0144_zps4riad2tn.jpg

DSC_0145_zpsfpkltdcr.jpg

Mądrze podzielony jest też płat - krawędź łączenia schowana będzie pod klapami i lotkami a zewnętrzne części skrzydeł to jeden element, więc nie będzie trzeba gimnastykować się z wyprowadzaniem krawędzi natarcia i spływu. Na dolnej powierzchni trzeba usunąć linię łączenia, ale i ona poprowadzona jest w taki sposób, że nie będzie później problemów z odtworzeniem nitów i linii podziałowych.

DSC_0146_zps08reqqbh.jpg

Wnęki podwozia, tak jak kokpit, siadły elegancko. Po spasowaniu na sucho trzeba będzie poprawić od wewnętrznej strony kanały wlotowe - przy montażu zbiornika podkadłubowego można by ten etap pominąć, bo szpara jest niewielka, ale przy jego braku w pewnym miejscu trzeba uzupełnić dość sporą szczelinę. Pasek z hipsu załatwi sprawę.

DSC_0147_zpspjhl2ekt.jpg

Napisano

Kanały dolotowe jak widać wyżej. osłony silników trzeba będzie nieco zeszlifować na przedzie, żeby po długości siadły równo, bo po przymiarkach lokalnie pręży, a później trochę szpachli, żeby wyrównać krawędź. Ze spasowaniem specjalnie od pozostałych elementów odbiegać nie będą. Jest trochę rzeźby, ale bez tragedii.

• 2 weeks later...
Napisano
Wygląda to bardzo fajnie

Dzięki

Zaszpachlowane, oszlifowane, doklejonych kilka kolejnych części i na abarot to samo

DSC_0258_zpspe95dun1.jpg

DSC_0259_zpsbhsig3ls.jpg

DSC_0260_zpsdbhsy9gz.jpg

Jeszcze kilka takich iteracji i będzie gotowy ;)

Napisano

Płatowiec cały czas jest strugany, co chwilę coś się do szpachlowania ustawia w klejce, więc w ramach walki z monotonią wziąłem się za podstawkę i żywice.

DSC_0261_zpsbravcasr.jpg

DSC_0262_zpscearkch5.jpg

DSC_0263_zpsazcr0wrk.jpg

DSC_0264_zpsyrmtnoaf.jpg

DSC_0265_zpsc4uovmk5.jpg

Napisano

Green stuff. Zostało mi trochę jak robiłem drobnicę do Leclerca to na szybko skleiłem dwie części ze sobą i zapchałem nim dziurę pomiędzy nimi ;)

ps. Kiedy zaczniesz zagęszczać ruchy z F-16?

pps. Płatowiec sklejony (będzie więcej szpachlowania ), usterzenie poziome i dysze wylotowe przyłożone na sucho.

DSC_0266_zpsoqrplwvy.jpg

DSC_0267_zps2ojsmirl.jpg

DSC_0268_zpszht3mp5w.jpg

DSC_0269_zpsyfrexwwj.jpg

Jak te odgromniki na końcach skrzydeł się nie pourywają do końca budowy to będzie cud.

Napisano

Noo... ta sylwetka... mniodek na me oczęta.

Przy F-16 zagęszczam w tym tygodniu, postaram się niedługo coś wrzucić.

Ten GS gdzieś we Wrocku może kupiłeś?

PS. Te odgromniki to może warto właśnie oderwać? Trochę grubawe. Master fajne ostatnio wypuścił.

• 2 weeks later...
Napisano

W fazie planowania ;) W tygodniu powinienem skończyć ogarnianie powierzchni i zamknąć kokpit na gotowo to się pochwalę jakimiś fotami.

Napisano

faktycznie. A czy każdy MIG tak ma? Patrzyłem teraz na zdjęcia i na niektórych widać jakby była zwykła.

Napisano

Model gotowy do malowania. Do doklejenie zostały odgromniki i OCP, te drugie będę przyklejał po malowaniu. Mechanizacja skrzydła do zdjęć też złapana na slinę - w odpowiedniej pozycji przyklejone bądą na sam koniec.

DSC_0288_zpsexurzl7b.jpg

DSC_0289_zps8sg5agf5.jpg

DSC_0290_zpsuwy7v6jj.jpg

DSC_0291_zpsfui67xpx.jpg

Kabina skompletowana i zamknięta. HUD i lustra wsteczne wklejone, osłona zamknięta. Maskować i malować.

DSC_0292_zpsctd9vmqp.jpg

DSC_0293_zpsqsulucdb.jpg

Napisano

No to start.

DSC_0296_zpsv3ucporu.jpg

DSC_0297_zpsgag6yuqr.jpg

Postanowiłem osobiście sprawdzić metą preshadingu pokazaną tu kiedyś na forum przez Atlisa. Na razie tylko czarny podkład. Ciąg dalszy nastąpi.