Jump to content

MiG-29C Sudan 1:48 GWH - W Afryce zawsze jest lato :)

Recommended Posts

Klasa 1 - Samoloty i śmigłowce

Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego

Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych

W letnim konkursie postanowiłem wystartować z modelem samolotu prosto z Afryki - żeby nie było wątpliwości, że słonce, ciepełko, te sprawy Zestaw GWH, z pomyloną przez producenta górą kadłuba pozwala wykonać bez stresu wersję 9.13, choć pierwotne jego przeznaczenie miało być zupełnie inne. Model, oprócz części zestawowych zostanie wzbogacony zywiczne dysze wylotowe z Eduarda, OCP z Quickboost i wyrzutnie npr z Eduarda - z tym uzbrojeniem sudańskie MiGi-29 często są fotografowane, a jak nie z samymi wyrzutniami, to z belkami podwieszeń do nich. Kalkomanie, tradycyjnie, zamawiałem u Pepsi Adama - polecam wszystkim, bo dobre

Sudan_Air_Force_Mikoyan-Gurevich_MiG-29SE_%289-12SE%29_MTI-2.jpg

In-box:

DSC_0039_zps3zjsashv.jpg

DSC_0037_zpszqwhgmgv.jpg

DSC_0038_zpsmne3wy3n.jpg

Model wykonany będzie w konfiguracji do startu, z zamkniętymi osłonami wlotów powietrza, otwartymi górnymi wlotami i otwartą mechanizacją skrzydła - z operatorem drążka sterowego w kokpicie ;) A jako że na przedłużeniu pasa na kierunku 04 w Bazie Wadi Sayydina, w której stacjonują dwudzieste dziewiąte jest nawierzchnia z płyt betonowych to na podstawkę wykorzystam płyty PAG z ICMu.

I póki co to tyle, cocojumbo i do przodu ;)

• Replies 87
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Kciuk do góry za 29. A dwa za wersję inną niż polską!

Na polonika przyjdzie jeszcze czas ;)

Będziesz starał się oddać wyplowiałą powieszchnie, spaloną afrykańskim słońcem?

W granicach wiarygodności oczywiście No chyba, że mnie poniesie

Smoker baby!. Będę zaglądał. Powodzenia w budowie

Diesel musi kopcić ;)

@karambolis8 - Pilot to przeszczep z F-16 Tamiyi. Trochę trzeba papierem ściernym detali pozmieniać, przykleić pasy z K-36DM i będzie git.

@jonathan - Startuj, startuj, czasu dużo jeszcze.

Dziś skromnie. Przednia goleń z dorobionymi przewodami hamulcowymi, hydrauliką do mechanizmu sterowania przednim kółkiem i przewodem do reflektora.

DSC_0053_zpsiyszchwe.jpg

DSC_0054_zpsuosl6208.jpg

DSC_0055_zpsvmxfm8z8.jpg

Detal naprawdę łapie za serduszko

W znacznej części warsztatów z tym modelem na różnych forach internetowych ludzie skarżą się na spasowanie modelu. Co prawda trochę trzeba poukładać wklejane części w ich docelowym miejscu, ale ogólnie nie jest źle. Może to zasługa tego, że mój egzemplarz to jeden z pierwszych wypustów, więc oprócz pomylonej góry kadłuba, która stała się przyczynkiem do tego modelu mam też w pakiecie mniej szpachlowania

DSC_0069_zps5uva6z73.jpg

DSC_0070_zpsxhvnbhkz.jpg

Przy górnych chwytach powietrza Extra Thin Cement załatwił sprawę. Szpachli nie trzeba w ogóle. Przypomnę tylko, że model będzie w konfiguracji do startu, dlatego chwyty otwarte, żadna wpadka.

DSC_0071_zpsxb1g5l1g.jpg

DSC_0072_zpsudnbnrjc.jpg

Gondole silników to najbardziej problematyczny element modelu. Ja także będę miał trochę szpachlowania i poprawiania kształtu, ale i tak wszystko jest w granicach przyzwoitości. Płyty zasłaniające główne wloty powietrza będą zamknięte, więc ślady po wpychaczach form usunę tylko w granicach widoczności.

Po to malowałem. ;) Już zalane półpłynną szpachlą Gunze i schnie. Na łączeniu połówek wlotów powietrza też lokalnie poprawki, ale nie bardzo było co fotografować

Jak nie ma jakiejś poważnej waloryzacji do kokpitu, myślę, że to bardzo dobra opcja.

U mnie koncepcja jest zgoła odmienna. Blachy i żywiczny fotel leżą i czekają na drugi model, ten z założenia ma być "w ruchu", więc operator drąga jest nieodzowny. ;)

Jakiś renesans figurek pilotów ;) ...

Żebyś wiedział - do Prowa też załogantów włożyłem :

10_zpsqfwvjhmb.jpg

Jakieś "przecierki" w kabince i na fotelu będziesz jeszcze robił?

Jakieś "przecierki" w kabince i na fotelu będziesz jeszcze robił?

Tak tak, pulpit z bezpiecznikami jeszcze cały do wymalowania, kilka przewodów do położenia i ogólne upodabnianie kabiny do rzeczywistości. ;)

Tymczasem powstały wnęki podwozia. Trochę przeróbek, trochę dodatków własnych. Zamki podwozia we wnękach głównych i widełki mechanizmu zamykania luku podwozia przedniego trochę rzeźbiłem. Producent przewidział te elementy jako prostopadłościenne płytki, kilka ruchów skalpelem i wyglądają mniej więcej jak haki ;) W luku prawym podwozia głównego z kolei znajduje się króciec centralnego tankowania samolotu, więc wypadało dorobić widoczne tam przewody paliwowe.

DSC_0132_zpsuhnveppe.jpg

DSC_0133_zpsjjjbxds1.jpg

DSC_0134_zpszog8gkcy.jpg

Wash we wnękach to jak zwykle akrylowy "Dark Dirt" z Promodeller. Moim zdaniem naprawdę nieźle udaje kurz i brud nagromadzony w zakamarkach.

ps. Ze spasowaniem modelu rzeczywiście są jaja. W ramkach obiecuje więcej niż może dać Ale tragedii nie ma, do ogarnięcia.