ra12 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Klasa 5 - Dioramy Specjalna 1 - Najlepsza interpretacja tematu konkursowego Specjalna 2 - Najlepsza relacja z prac warsztatowych Specjalna 5 - najlepsza praca w klasach 1,2,3,4,5 zbudowana w oparciu o model Tamiya Witam wszystkich Spróbuję zrealizować pomysł na następującą dioramkę: niemiecki czołgista siedząc zimą na Tygrysie marzy o ciepłym lecie. Udział wezmą: Tygrys Tamki, który spokojnie przeleżał na półce prawie pół roku. Malowanie będzie podwójne tzn. kawałek zimowego kamo, reszta lato. Zimmerit z milliputa. Inbox pewnie powszechnie znany Jako dodatki: lufa i siatki Figurantem będzie jeden z czołgistów z takiego zestawu zaś ucieleśnieniem marzenia figurki z tego zestawu (oczywiście nie wszystkie ) Reszta to głównie roślinność, skałki no i woda. Jako, że to mój debiut na forum, nie tylko w konkursie, uprasza się o wyrozumiałość i niski wymiar kary Super konkurs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 Wiedziałem, że ktoś zrobi zimę, wiedziałem A na poważnie to kibicuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 1 Maja 2016 Share Napisano 1 Maja 2016 U mnie są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra12 Napisano 1 Maja 2016 Autor Share Napisano 1 Maja 2016 Wiedziałem, że ktoś zrobi zimę, wiedziałem A na poważnie to kibicuję! Zimy będzie tylko trochę... A kibicowanie zobowiązuje. Oczywiście kibicowanego. Już widzę No to się cieszę, bo sprawdziłem już na 2 kompach i wszystko jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra12 Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 Witka wszystkim dziś dzień wolny, więc podjąłem nierówną walkę z Tygryskiem i zimmeritem. Efekt 4 godzin dłubania mojej ładniejszej połowie się podoba. Mnie trochę mniej, zwłaszcza w makro... Ale ćwiczenie czyni "miszcza". Ewentualne poprawki po wyschnięciu, pewno podczas oklejania wieży. Milliput yellow-grey kładziony na półmokro, rozprowadzany pociętą kartą kredytową i "dziabany" wilgotnym bitem do wkrętaka elektrycznego. No nie jest to łatwe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tenggeri Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Trochę grubawy ten zimm,ale jak na samoróbkę wygląda ok. Co znaczy "Milliput kładziony na pół mokro"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 znaczy, że wilgotny słabo wygląda ten zimmerit. Może jeszcze jedno podejście? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra12 Napisano 3 Maja 2016 Autor Share Napisano 3 Maja 2016 Średni ten zimmerit Do wykonywania bardzo polecam radełka od Trumpetera. Trochę grubawy ten zimm, ... Może jeszcze jedno podejście? Miło że Panowie czuwacie, bo za dwie godziny pewnie bym go nie ściągnął . No faktycznie średni... Będzie nowe podejście, tym razem z czymś w rodzaju radełka. Ale jeszcze nie od Trumpka. Coś wykombinuję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
7urgen Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Sciągaj, ściągaj ten zimm zanim Seb zobaczy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 4 Maja 2016 Share Napisano 4 Maja 2016 Bardzo równo wyszedł ten zimmerit. Szczególnie jak na ręczną robotę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra12 Napisano 4 Maja 2016 Autor Share Napisano 4 Maja 2016 Bardzo równo wyszedł ten zimmerit. Szczególnie jak na ręczną robotę! Dzięki za uznanie, ale drugie podejście wydaje się lepsze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 Spróbuj zrobić z nakrętki od tubki.rolke do.zrobienia zimmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra12 Napisano 5 Maja 2016 Autor Share Napisano 5 Maja 2016 Trzecia i ostatnia próba. Efekt wydaje się zbliżony do rzeczywistości... Na to się ostatecznie zdecyduję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 strasznie nieregularnie... co to jest na łączeniu płyt z przodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Irgr Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 Niestety słabo to wygląda. Przydałoby się rozwałkować przynajmniej o połowę cieńszą warstwę, aktualnie jest jej po prostu za dużo. No i pod bocznymi błotnikami też by się ten zimmerit przydał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 Może też rewelacji nie ma.jak ktoś może za chwilę powiedzieć. Greenstuff i nakrętka od tubki. Jakiś wyszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielodziem Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Seb Napisano 5 Maja 2016 Share Napisano 5 Maja 2016 Może też rewelacji nie ma. No nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra12 Napisano 6 Maja 2016 Autor Share Napisano 6 Maja 2016 Dobrze, że tak mnie ciśniecie o ten zimmerit, bo byłbym święcie przekonany, że to co wyszło mi za pierwszym razem jest do przyjęcia... Widzę różnicę, ale niestety na tym etapie moich możliwości manualnych (pierwszy zimm) i sprzętowych (kółko od zapalniczki) więcej nie wycisnę. Przydałoby się rozwałkować przynajmniej o połowę cieńszą warstwęNie jest to proste, ale już wiem, że jednak można...Też kombinowałem. W końcu kupiłem radełkaSpotter czy w tym zestawie Trumpetera jest kółko do 35 oraz 72, bo na zdjęciach jakoś nie mogę dostrzec? Może w przyszłości się zdecyduję.Sciągaj' date=' ściągaj ten zimm zanim Seb zobaczy... [/quote']No to chyba nie widział... Jakiś wyszłoFajnie wyszło. Mój Tygrysek będzie też fajny.Moje wypociny poniżej. Dla zdrowia psychicznego lekki odskok w stronę lufy i próbuję przerabiać zestawowe gąsienice na ruchome. Nawet idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra12 Napisano 12 Maja 2016 Autor Share Napisano 12 Maja 2016 Witam taki efekt udało mi się uzyskać toolsami Trumpka (dzięki Spotter) . Wszystko poskładane jedynie na sucho, dopasowana jedynie lufa. Widać już sylwetkę Tygryska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 12 Maja 2016 Share Napisano 12 Maja 2016 No i teraz zimm fajny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
enten Napisano 13 Maja 2016 Share Napisano 13 Maja 2016 No i do zimmeritu podobny Dobra robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra12 Napisano 24 Maja 2016 Autor Share Napisano 24 Maja 2016 Spotter, kapitan i eneten dzięki za dobre słowo ale też mi się podoba Żeby nie było, że nic nie poszło do przodu. Zacząłem malowanie. Podkład, a później zielony kamuflaż na dunkelgelb położony z ręki nawet dla mnie nie wyszedł dobrze... Kolejna próba maskowania zielonych centków wyszła jeszcze gorzej, a żółty wyszedł po położeniu na zielony podkład całkiem siny, czego pewnie można było się spodziewać ... Zdjęcia jedynie sprzed malowania, bo po malowaniu już nie miałem ochoty robić żadnych zdjęć... Ostatecznie jeszcze raz na całość poszedł podkład (polecam Mr. Base White 1000 z LT prop. 1:2, przykryje pewnie nawet czarny) i wybrałem kamuflaż, który jestem w stanie wykonać. Przynajmniej tak mi się wydaje... Na razie pracy za mną tyle, że wystarczyłoby już na trzy takie tanki. Dorabiam powoli drobnicę. Na początek wydechy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ra12 Napisano 25 Maja 2016 Autor Share Napisano 25 Maja 2016 No właśnie nie wyszło fajnie stąd taka decyzja. Ale myślę, że to ostateczne kamo też będzie fajne. Dalsza część drobnicy: liny i łopata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dru Napisano 25 Maja 2016 Share Napisano 25 Maja 2016 Proponuje zmienić kolor lin holowniczej na bardziej czarny z lekkim przebłyskiem matowego aluminium.Do tego wydechy rdzawo czerwone, skąd wy bierzecie pomysły na te kolory? Łopatę też do przemalowania. Co do kamo to się nie znam. W naturze nic się nie błyszczy, co najwyżej jest w półmacie.Tak na marginesie wydaje mi się że osprzęt był malowany również w kamo. Oczywiście podczas przeglądu , drobnych napraw itp. No chyba że to funkiel nówka prosto z taśmy.Kto by tam pierniczyłby się z demontażem podczas poprawek kamo. lub jego zmiany.To jest wojsko frontowe a nie defiladowe. POWODZENIA i na luziku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi