Marak Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Krótka fotorelacja z imprezy która odbyła się w Koprivnicach w ostatni weekend. (Daję ją tutaj bo skupiłem się tylko na autach - z małymi wyjątkami) Do Czech jeżdżę, bo można tamm zobaczyć modele trochę inne niż na naszych konkursach. Przede wszystkim modele wyglądają jak nowe. Nie ma brudu, rdzy i dziur. Modelarze głównie chwalą się swoją Tatrą która występuje w 100.000 odmianach. Dużo modeli budowanych jest od podstaw. Ponieważ w niektórych klasach modele plastikowe były wystawiane razem z kartonowymi, więc trzeba było uważnie czytać kartki, bo poziom modeli kartonowych tak wysoki, że nie do odróżnienia. Na stoiskach sklepowych króluje głównie żywica w skalach 1:35, 1:72 i 1:87, ale spotyka się też takie nietypowe 1:28. Potężne stoiska miał Aires i CMK. Aires np. wystawiał kilkadziesiąt kokpitów żywicznych. CMK całą salę pudeł nowej produkcji lotniczej. Dla przykładu cen podam, że pilniki CMK, które u nas są po 17,99 zł kupiłem po 10 zł. Podpis na poniższym zdjęciu, może trochę mylić. Pisząc "zestaw" miałem na myśli dwa auta. Modele są wykonane od podstaw. Chciałoby się napisać "Do zobaczenia za rok", ale główny organizator zrezygnował z prowadzenia imprezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Przepiękne. Gratulacje zdobytych miejsc. Oczywiście Jana Rukr'a modeli nie zabrakło w klasie sci-fi. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cooper69 Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Fajne miejsce i modele - szkoda, że ostatni raz :( Zgadzam się z Tobą, że u Nas jest za duży ciąg na maksymalne złachanie szczczególnie pancerki. Moim zdaniem pojazd, który pod koniec wojny żył najwyżej kilka tygodni nie może wyglądać jak koparko-spycharka Białoruś po minimum 10-cio letniej eksploatacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Coppercat Napisano 3 Maja 2016 Share Napisano 3 Maja 2016 Wielkie dzięki Andrzeju za tą relację Ten krzyż madziarski: to takie kukułcze jajo , ale bardzo przyjemne więc z chęcią przygarnąłem. Fundatorem jest klub modelarski z Budapesztu: BOLYAI Super pamiątka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 3 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 3 Maja 2016 Aż się łezka w oku kręci... kiedyś bywałem co roku teraz nie co daleko , a tu taki news że koniec... Szkoda, w sumie klimatyczne miejsce na imprezę modelarską a tu masz... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 13 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 13 Maja 2016 A co to za wydawnictwo papierowe, że aż tyle w kolekcji ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kapitan1 Napisano 13 Maja 2016 Share Napisano 13 Maja 2016 Jak mnie pamięć nie myli, to po kilka wydało litewskie WMC , ukraińskie Bumażnoje Modelirowanje, polski Modelik, a reszta to pewnie jakieś repainty albo darmówki do ściągnięcia z netu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marak Napisano 13 Maja 2016 Autor Share Napisano 13 Maja 2016 A co to za wydawnictwo papierowe, że aż tyle w kolekcji ??? Niestety nie wiem. Kiedyś szukając planów aut pożarniczych "chodziłem" po czeskich stronach "kartonowych" i przypadkowo byłem na takiej stronie gdzie można było ściągnąć (te prostsze) i kupić (te lepsze) auta F1 kartonowe. Może Coppercat coś wie, bo był tam dłużej? A jeśli lubisz kartonowe auta F1 to specjalnie dla Ciebie kilka zdjęć z innego czeskiego konkursu - Karvina Kolekcja zatytułowana: "Bicie rekordu świata w ilości kartonowych aut F1 w skali 1:12" Poszczególne auta może nie porażały jakością wykonania, zawierały też chyba sporą ilość dodatków metalowych, ale cała kolekcja robi wrażenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 13 Maja 2016 Super Moderator Share Napisano 13 Maja 2016 A co to za wydawnictwo papierowe, że aż tyle w kolekcji ??? A jeśli lubisz kartonowe auta F1 to specjalnie dla Ciebie kilka zdjęć z innego czeskiego konkursu - Karvina Kolekcja zatytułowana: "Bicie rekordu świata w ilości kartonowych aut F1 w skali 1:12" Poszczególne auta może nie porażały jakością wykonania, zawierały też chyba sporą ilość dodatków metalowych, ale cała kolekcja robi wrażenie. Kartonówki to taki sentyment do lat dziecięcych; a kolekcja robi wrażenie Dzięki za focie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi